Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Terveydenhuollon eriarvoisuus on poistettava

Sunnuntai 14.3.2021 klo 18.11


Moni pääkaupunkiseudun äiti tai isä ei tiedä, missä heidän lähin julkinen lääkäriasema on. Aikuiset käyttävät yksityisiä työterveyspalveluja. Lasten sairastelua varten heillä on vakuutukset. Jos lapsen korva on kipeä, tarvitaan vain soitto yksityiselle lääkäriasemalle. Aika järjestyy yleensä aina muutaman tunnin sisällä.

Suomella ei ole ylpeilemistä, sillä terveydenhuoltojärjestelmämme on hyvin eriarvoistava. Länsimaista vain Yhdysvalloissa ja Portugalissa järjestelmä suosii samassa määrin rikkaita kuin Suomessa. Tästä kieroutumasta on tutkimustulosta.

Epätasa-arvon syy on terveyskeskusten lääkäri- ja kohta myös hoitajapula, mutta myös kaksikanavainen rahoitusjärjestelmä. Yksityisiä lääkäripalveluja, joita maaseudulla ei juurikaan ole, käyttävät kaupunkilaiset ja varakkaampi väestö. Vähemmän varakkaille vielä Kelan korvauksen jälkeenkin jäävä omavastuuosuus on kohtuuttoman suuri. Kela-korvaukset ovat jääneet jälkeen.

Sote-uudistuksen yhteydessä on puhuttu pikemminkin Kela-korvausten poistosta. Tuosta Kiuru puhui maakunnassa viime syksynä käydessään. Monelle maakuntamme julkisia terveydenhoitopalveluja käyttävälle myös terveyskeskusten perimät palvelumaksut ovat kohtuuttoman suuria.

Terveydenhuoltopalvelujen eriarvoisuus lisääntyy maamme reuna-alueiden kunnissa, jonne ei saada lääkäreitä. Nuoria vastavalmistuneita lääkäreitä ei terveyskeskustyöskentely kiinnosta. Esimerkiksi Oulusta valmistuvista lääkäreistä vain 20 % havittelee uraa terveyskeskussairaaloissa. Sieltä valmistuvista lääkäreistä aikaisemmin on suurin osuus suuntautunut julkiselle sektorille terveyskeskustyöhön.

Terveyspalvelujen saatavuus varakkuuden mukaan sotii suomalaista oikeudenmukaisuutta vastaan. Se on myös kestämätön kehityssuunta siksi, että paljon hoitoa vaativat sairaudet kasaantuvat nimenomaan alempiin tuloluokkiin. Inhimillisesti ja kansantaloudellisesti on edullisinta antaa oikeaa hoitoa oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Hoidon viivästyminen on raskasta ja se tulee myös paljon kalliimmaksi.

Varsinkin syrjäisten maakuntien terveydenhuollon eriarvoisuuden poistamiseksi on ryhdyttävä pikaisiin toimiin. Nuoria ei kiinnosta sitoutua pitkiin työsuhteisiin. Työn teko on vaan tehtävä joustavaksi. Jatkokoulutukseen pääsy ja sieltä paluu takaisin terveyskeskustyöhön on tehtävä helpoksi. Entisaikojen syrjäisyyskorotukset palkkauksessa eivät ole enä poliittisesti mahdollisia. Voisimme ottaa mallia Norjasta. Maan pohjoisosissa verotus on kevyempi.

On myös varmistettava, että seniorilääkäreitä on työpisteissä riittävästi, jolloin nuori lääkäri voi helposti saada konsultaatioapua. Käsittääkseni tämä toteutuu kovaakin arvostelua saaneessa tiimimallissa. Kaikissa työpisteissä on oltava nopeat asiakastietojen kirjaamiseen tarvittavat ohjelmat. Tämän päivän nuorille palkka ei ole ykkösasia, mutta sen on oltava kilpailukykyinen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini