Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Tiimimallista, asiantuntijatiedosta ja Siun soten johtamisjärjestelmästä

Lauantai 10.4.2021 klo 8.22


Alla tämän aamun Netti-Karjalaisessa on Siun soten valtuuston puheenjohtajan kanssa julkaistu kirjoitus ajankohtaisista asioista.

Tiimimallista, asiantuntijatiedosta ja Siun soten johtamisjärjestelmästä


Julkisessa keskustelussa on esitetty paljon virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa Siun soten johtamisjärjestelmästä sekä vähätelty asiantuntijoiden roolia päätöksenteossa.

Asiantuntijatieto on aina Siun soten hallitukselle ja valtuustolle tehtyjen esitysten taustalla. Asiantuntijoita kuullaan aina ennen hallituksen ja valtuuston kokouksia pidettävässä infotilaisuudessa. Koko johtoryhmä on paikalla, kysymyksiä ja keskustelua varten.


Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, on päätösvalta operatiivisista asioista toimialueilla. Ajatuksena on se, että kunkin toimialueen parhaat osaajat saavat ja voivat päättää, miten hoito annetaan tai palvelu tuotetaan. Hallitus, valtuusto ja kuntayhtymän johtoryhmä määrittelevät strategiset tavoitteet ja seuraavat niiden toteutumista.


Esimerkiksi päätös tiimimallin pilotoinnista on tehty vastaanottopalveluissa ja yhteistyössä terveysasemien ylilääkäreiden kanssa. Päätöstä ei saneltu ylimmästä johdosta. Tiimimallin tavoitteena on ollut mm. lisätä asiakaslähtöisyyttä sekä parantaa yhteydensaantia ja hoidon saatavuutta. Tilastojen perusteella tässä on onnistuttu: kun vuonna 2019 hoitoon pääsi 7 vuorokauden sisällä noin 35 % terveysasemien asiakkaista, on vastaava luku tällä hetkellä yli 84 %.


Lääkärien ja hoitajien kuormitus on tiedossa, asian parantamiseksi tehdään töitä ja toimenpiteiden vaikutuksia seurataan. Kuntayhtymän lääkäritilannetta, vastaanottopalvelujen työkuormaa, koronan vaikutuksia ja tiimimallia on käsitelty hallituksen seminaarissa ja lääkärien luottamusmiehiä on kuultu.


Pohjois-Karjalaan tarvitaan kipeästi lisää lääkäreitä ja hoitoalan ammattilaisia. Mielestämme perusteeton julkinen mustamaalaaminen lisää negatiivista keskustelua ja vähentää Siun soten houkuttelevuutta työnantajana.


Siun sote on monessa suhteessa edelläkävijä. Koronan keskelläkin Siun sote on jatkanut toimintatapojen kehittämistä, onnistunut taloudenhallinnassa erinomaisesti ja näin edesauttanut Pohjois-Karjalan kuntien hyviä tilinpäätöksiä viime vuodelta.


Matti Kämäräinen, Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja
Pentti Keskisalo, Siun soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini