Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Uusi valtuustokausi käynnistyi

Tiistai 24.8.2021 klo 9:41


Uusi valtuustokausi käynnistyi viime torstaina. Kausi on minulle siis kymmenes. Kaupungin ylin päättävä elin uusiutui noin kolmanneksen. Nuorempia olisin kaivannut vielä enemmän mukaan. Uskon, että nuorisovaltuustojen kautta meille kasvaa päättäjiä alle kolmekymppisistä.

Keskusta on aina sijoittanut vaaleissa menestyneitä nuoria vastuullisille paikoille. Niin nytkin Erik Reinikka ensimmäisen kauden valtuutettuna nousi suoraan kaupunginhallitukseen. Näin teki Anniina Nykänen viime kaudella. Samoin Reeta Rönkkö on kokenut kuntpolitiikko keskushallintotyöskentelyssä (hänen ukkinsa oli muuten minun veiston opettaja Iisalmen lyseossa, Roku-Lassi). Kyösti Haverisen kanssa tuomme sitten seniorivaltuutettujen näkemyksen ryhmään.

Toimin tämän valtuustokauden valtuuston puheenjohtajana. Saan työskennellä Keskustan hallitusryhmässä hallituspöydän äärellä ja osallistua asioiden luottamushenkilövalmisteluun. Meidän hallitusryhmässämme ovatkin eri ikäluokat ja ammatit hyvin edustettuina. Varsinaisten hallituksen jäsentemme keski-ikä on 43 vuotta. Ryhmän keski-iän minä nostan reiluun 48 vuoteen. Molemmat luvut ovat Nurmeksen äänioikeutettujen keskiarvon alapuolella - Siis varsin nuorekas joukkue.

Valinnat menivät pelkällä nuijan kopistelulla paitsi Siun soten valtuustoon esitetyt henkilöt. SDP:n yksi valtuutettu epäili minun vaalikelpoisuuttani sinne. Olen jo yli 70 vuotta ja yli kuusi vuotta sitten jäänyt virastani eläkkeelle. Kun ryhdyin vuoden 2016 alusta hoitamaan Siun soten hallituksen puheenjohtajan tehtävää, niin silloin tarkkaan selvitettiin rajani, mitä voin vielä hammaslääkärinä tehdä Siun soten hammashoitoloissa.

Tilallenihan ei ole vieläkään saatu vakituista hammaslääkäriä. Opiskelijoita on käynyt kankkimassa täällä vankan ammattitaidon, mutta varsinkin perhesyistä eivät ole asettuneey taloksi. Minulla oli isohko vastuu koko NuVan aikuishammashuollosta. Valtaosa asiakkaista oli kutsujärjestelmässä. Tavasta on luovuttu hml-vajeen takia koko maakunnassa. 

Kuntaliiton juristien lausunnon mukaan sain yrittäjänä tehdä lyhytaikaisia sijaisuuksia. Lähinnä kävin muutaman päivän kuukaudessa tekemäsää neljän kunnan alueella kirurgiaa. Yrittäjänä jatkan edelleen ajan niin salliessa. Alallani on maakunnassa tekijöistä puutetta. Tarkistin mahdollisen esteellisyyteni vielä viime perjantaina Siun soten juristilta. Ei estettä, kuten jo valtuustossa totesin.

Tämä vaalikausi alkoi koronan takia myöhässä. Siksi syksystä tulee työn täyteinen. Heti syyskuun alussa aloitamme talousarvioseminaarilla. Ensi vuoden talousarvio saadaan valmiiksi joulukuun valtuustoon. Eilen hallituksen kokouksessa teimmekin sille askelmerkit. Ennen syyskuun puoltaväliä valtuusto alkaa työstämään uuden Nurmeksen strategiaa. Se vaatiikin loppuvuonna enemmän työtä. Valmiiksi saamme uuden valtuustokauden strategian joskus tammi- helmikuun vaiheessa.

Pidin pitkät vapaat kesän aikana. Paljon vietin aikaa perheen lähipiirin kanssa. Olen tavannut kesän aikana paljon jo unholaan jääneitä sukulaisia. Voi sitä jälleen näkemisen riemua ja yhteisten aikojen muistelua 50-60-luvuilta. Lähdin Iisalmesta maailmalle  1971. Pielinen ja Sotkamon ympäröivät järvet tarjosivat vaihtelua aikaisempiin kesiin veneilyn ja kalastelun merkeissä. Nyt on levännyt olo ja voi käydä taas arkeen kiinni unohtamatta vapaata. Ei tässä enää juoksuaskeleita oteta.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini