Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Iso vaihtuvuus Siun soten hallinnossa

Keskiviikko 15.9.2021 klo 12:13


Eilen oli Siun soten uuden valtuuston kokous, jossa hallituksen pj:ksi valittiin Keskustan piirin pj Jertta Harinen. Keskustassa perinteisesti piirin puheenjohtajalla on tiettyjä oikeuksia. Aikoinaan olin vastaavassa tilanteessa neljä vuotta maakuntahallituksen pj:na.

Itse olin valmistautunut jo aikaisemminkin jättämään paikan. Viisi ja puoli vuotta maakunnan suurimman työnantajan hallituksen puheenjohtajana on ihan luvattoman pitkä aika. Valtuustoryhmän kautta ilmoitin ennakkoon antavani kaiken tiedon ryhmän käyttöön.

Olin ajatellut Keskustan ryhmässä sen työn jatkuvuutta. Yksi ryhmämme jäsen on ollut mukana PKSSK:n ajoilta hallituksen jäsenenä ja tuli sieltä tuekseni Siun soten hallitukseen vuoden 2016 alusta. Lisäksi hän on ollut koko ajan Siun soten henkilöstöjaoston jäsen ja sen varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on toiminut Siun soten konserniyhtiöitten hallituksissa. Hänellä olisi ollut vahva tietämys  jatkaa Siun soten hallituksessa puheenjohtajana.

Sosiaalidemokraatit ja Kokoomus antoivat arvoa kokemukselle. Pentti Keskisalo jatkaa valtuuston puheenjohtajana. Juhani Meriläinen nousi hallituksen varapuheenjohtajaksi ja Kokoomuksen Matti Ketonen jatkaa hallituksen vpj:na. Valtuuston pj. on ollut lähes kaikissa menneen vaalikauden ERVA-alueen neuvotteluissa mukana. Hänellä on ERVA-alueen yhtenäisyyden iso kuva kirkas. Nyt lähestyvät tammivaalit houkuttelevat politikointiin. Siitä on jo merkkejä. Nyt maltti on valttia. Poliittinen irroittelu ei vaan sovi vastuunalaiseen sote-asioiden hoitoon. 

Keskustan piirihallitus vaihtoi koko Siun soten hallitusryhmän, neljä hallituksen jäsentä ja kaksi valtuuston varapuheenjohtajaa. En tiedä, lähteekö tämä pitkän linja sote-asiantuntija  mukaan tammikuun vaaleihin tavoittelemaan hyvinvointialueen keskushallinnon paikkoja. Piirihän niistäkin sitten aikoinaan päättää.  Siun_sote_valtuusto_140921

Ainakin Siun soten kokoisissa pörssiyhtiöissä  keskushallinnossa tapahtuvat muutokset suunnitellaan  huolella ja osakkaiden kanssa neuvotellen. Nyt vain kolme entisen hallituksen varsinaisesta yhdestätoista jäsenestä jatkaa uudessa hallituksessa. Myös valtuusto (53 jäsentä) uudistui rajusti. Kaksitoista valtuutettua oli mukana viime vaalikaudella. Jatkan nyt Siun soten valtuustossa, jonka toimikausi päättyy 31.12.2022. Olen siellä Nurmeksen kaupungin valtuuston nimeämänä. 

Kysyin eilen valtuustoryhmässä, miten Siun soten kokoisen pörssiyhtiön osakkaat reagoisivat, jos yhtiön hallinnossa tapahtuisi vastaava myllerrys. En usko Siun sotessa mitään mullistuvaa tapahtuvan. Siun sote on edelleen vahvoissa käsissä. Sitä johdetaan tiedolla. Keskeisimmässä pöydässä on sekä yrityspuolella että kuntapuolella hyvin vastuunalaisissa tehtävissä meritoituneita henkilöitä kaikista ryhmistä.

Vuoden 2016 alusta aloitin Siun soten hallituksen puheenjohtajana. Ensimmäisen vuoden aikana tehtiin valmisteleva työ, jotta kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi voivat siirtää yhteiselle kuntayhtymälle kaikki sote-palvelut ja pelastustoimen.  Ensimmäisen vuoden aikana Nurmeksen ja Tikkamäen väli tulikin tutuksi. Kokoksia ja valmistelevia istuntoja oli paljon.

Kuntavaalien 2017 jälkeen lähes koko sama Siun soten hallitus jatkoi työtään, koska kuntayhtymä oli juuri puoli vuotta aikaisemmin aloittanut palvelujen tuottamisen. Maakuntavaalien piti olla lokakuussa 2018. Niitä ei tullut ja pestini venyi yli viiden ja puolen vuoden mittaiseksi. Olin tuolloin ilmoittautunut maakuntavaaleihin ehdokkaaksi. Siun soten hallituksen pj:n tehtävät olisi saanut hoitaakseen henkilö lähempää Joensuuta. Jos menestystä olisi vaaleissa ollut, niin piiri olisi sitten kompetenssini saanut mitata paikkoja jakaessaan.

Eletty jakso elämästäni Siun soten hallituksen puheenjohtajana on antanut paljon, mutta on se kyllä välillä hallinnut elämääni ajan käytön suhteen. Eipä ole päässeet pyörät eikä mieli sammaloitumaan. Koko ERVA-alue on tullut tutuksi aina ministeriöitä myöten. Korona-aika on ollut sikäli helpompaa, kun kokouksia on voinut pitää kotoa.

Koko Siun soten hallitus, johtoryhmä ja henkilöstö on tehnyt pioneerityötä, jota myös maan poliittinen johto on pitänyt mallina valtakunnan sote-ratkaisussa. Muistot elävät Olimme ME.  - Yhdessä jaoimme koko henkilöstön murheet ja myös ilon hetket. Kiitos teille kaikille. Onnea uusille päättäjille tulevaisuuden haasteisiin. Siun sote ei ole vielä valmis. Työ jatkuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini