Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Kuulumisia Siun soten hallituksen kokouksesta

Sunnuntai 30.8.2020 klo 22.54


Siun soten hallitus päätti lopettaa Nurmeksen lääkäriyövastaanoton, kuten jo viime viikolla kirjoitin ja perusteitakin avasin. Siun soten virkamiesjohto ei löytänyt minkäänlaista mahdollisuutta kiertää AVI:n uhkasakkoa ja mahdollisia jatkosanktioita, uutta kovempaa sakkoa. Näin hallitus hyväksyi tj:n esityksen yksimielisesti. Yövastaanotto loppuu 11.9.2020 eli reilun kahden viikon päästä hallituksen päätöksestä.

Varsinkin me luottamushenkilöt pidimme lopettamisaikataulua aivan liian tiukkana. Odotimme, että löytyy joku kohtuullistamispykälä, joka antaa meille ihan käytännön järjestelyjen takia lisäaikaa. Jos olisimme lähteneet valittamaan, niin ensin meidän olisi pitänyt tehdä se uhkasakosta. Hallinto-oikeudessa sen olisi käsitellyt Siun soten juristi Sakari Kelan mukaan kiireellisenä kolmihenkinen tuomariryhmä. Lainvastaisesta toiminnasta myönnettyä AVI:n päätöstä se ei olisi muuttanut. Näin sakko olisi tullut maksuun.

Keskusteluun näin vaalien alla saattaa tulla esityksiä, että kaupunki itse ostaa yölääkärivastaanotot joltain yksityiseltä toimijalta tai etsii jonkin keinon toteuttamiseen. Nurmeksen kaupunki kuten kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ovat antaneet sote-palvelut Siun soten järjestettäviksi. AVI ei antaisi lupaa muunlaisille järjestelyille. Sion soten päivystysasetuksen mukainen 24/7-päivystys on Tikkamäellä.

Pohjois-Karjalassa on korkeatasoinen ensihoito, johon voimme luottaa. Varmaan paikallislehdessä heidän toimintaansa esitellään lähiaikoina nyt uudessa tilanteessa. Torstaiaamun kokouksessa oli paikalla terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Sirpa Kaipiainen. Hän kertoi, että ensihoitomme arvioi potilaan kunnon ja päättää tarvittaessa Tikkamäkeä konsultoiden potilaan hoitoketjun aloittamisesta. Jatkossa on mahdollista ottaa potilas odottamaan aamua ja lääkäriä vuodeosastolle, mikäli oireet sen vaativat. Käytäntö on jo muissa maakunnan terveyskeskusairaaloissa.

Siun soten ja kuntien valtiolta saama koronarahoitus keskusteluttaa kuntiemme johtajia ja luottamushenkilöitä tämän syksyä. Valtaosassa maata perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista vastaavat kunnat. Erikoissairaanhoito on sairaanhoitopiirien vastuulla. Niinpä valtio myöntää erilaisilla nimikkeillä suoraan kunnille koronatukia, joista osa kuuluisi Siun sotelle palvelujen tuottajana. Otimme tämän asian esille ministeri Kiurun kanssa. Hän kehotti meitä hakemaan laskennallisen ratkaisun kuntien kanssa.

Kuntakehityspäällikkö Seppo Tiainen maakuntaliitosta on tehnyt laskelmia. Niiden tulkinnoista on kuntajohtajilla ja Siun soten talousosastolla erilaiset näkemykset. Siun soten näkemysten mukaan olisimme saamassa koronakorvauksia lähes arvioidun alijäämän verran. Yleisellä tasolla Siun soten osuus potista kyllä myönnetään. Rahat halutaan vaan pitää kunnissa. Sitten vuonna 2023 maksetaan kertyneet alijäämät kerralla pois.#soterahoitus, #sotelait

Siun sote kävi tälle vuodelle lähdettäessä yt:t. Koronan takia ei ole kaikkia niitten päätöksiä voitu panna täytäntöön. Kuitenkin nyt näyttää, että ilman koronaa tekisimme nollatuloksen tai jopa vähän voittoa. Nyt Siun sotelle ja etenkin sen suorittavalle henkilöstölle on psykologisesti raskasta tehdä koronan takia taas raskas tappio. Korona söi saavutetun yt-tuloksen.

Emme tiedä, minkä linjan kunnat ottavat omistaja- ohjauskokouksessa.  Jos lähes nollalinjaa tarjotaan, niin se on meidän työn häväistys. Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen on nyt paljon vartija. Hän peri kuntataloustyöryhmän puheenjohtajuuden Kiteen kj. Eeva-Liisa Auviselta.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini