Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Pappa- ja mummorallit minimiin

Tiistai 3.11.2020 klo 11.18


Viime torstaina Siun soten hallitus päätti perustaa Tikkamäelle puskuriosaston. Sen tavoitteena on helpottaa erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla jatkohoitopaikkaa jonottavien ja yhteispäivystyksestä terveyskeskustasoista jatkohoitopaikkaa odottavien määrää. Samalla pyritään vähentämään turhilta tuntuvia 1 – 2 päivän siirtoja terveyskeskussairaalan ja asiakkaan oman kunnan välillä. Näin mediankin palstoilla paljon keskustelua herättänyt mummo- ja papparallit saadaan mahdollisimman vähiin.

Uudelle osastolle mahtuu kaksikymmentä potilasta. He ovat pääosin ikäihmisiä. Sinne siirretään erikoissairaanhoidon vuodeosastoilta potilaita, jotka on asetettu jatkohoitoon omaan terveyskeskussairaalaan. Nämä henkilöt eivät enää tarvitse erikoissairaalan palveluita, mutta heitä ei vielä voi kuitenkaan kotiuttaa. Näin pyritään ennakoimaan myös tilanteita, joissa asiakkaan kunto onkin lähtenyt heikkenemään ja hän palautuu lähes heti takaisin erikoissairaanhoitoon.

Potilassiirroissa otetaan aina huomioon siirron järkevyys ja tarkoituksenmukaisuus. Näin päivän parin viipymisen aikana paikka järjestyy potilaan oman terveyskeskussairaalan vuodeosastolta. Tässäkin on tavoitteena turhien kuljetusten minimoiminen.

Puskuriosasto tarjoaa terveyskeskustasoista hoitoa ja seurantaa. Asiakkaiden hoidossa korostuu kuntouttava toiminta, jatkohoitojärjestelyt, kotiutus sekä yhteistyö omaisten kanssa. Potilaiden hoitoaika on puskuriosastolla yleensä aina alle viikon, 1 – 6 vrk. Se voi olla pitempikin, jos jatkohoitopaikkaa ei järjesty. Asiakkaiden jatkosiirtopaikka on ensisijaisesti suoraan kotiin, hoivalaitokseen tai omaan tk-sairaalaan. Osastolla on tukipalveluina mm. laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Uuden osaston perustamiselle on haasteitakin. Lääkärivoima joudutaan todennäköisesti ottamaan ”talon” sisältä. Uutta virkaa osastolle sen pienen koon mukaan ei osoiteta. Sisäisin järjestelyin lääkäripalvelut järjestetään. Lisäksi voidaan käyttää Tikkamäen geriatripalveluja. Tavoitteena on , että muu henkilöstömitoitus vastaa määrältään, ammattirakenteeltaan ja osaamiseltaan terveyskeskussairaalan palvelutarvetta.

Puskuriosasaton perustaminen ei poista perusongelmaa, joka on liian vähäiset palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen paikkamäärät. Tämä koskee etenkin Joensuun seutukuntaa. Siellä yli 75 vuotiaiden väestöosuus kiihtyy tällä vuosikymmenellä. Maakuntamme reuna-alueilla ikääntymisen kasvu on jo ohitettu.

Puskuriosaston kustannukset ovat noin puolitoista miljoonaa euroa. Raha etsitään talousarvioon muuta toimintaa mukauttamalla. Siun soten hallitus katsoi, että osaston tuomat edut ovat mittavat aloittaa osaston suunnittelu ja toteutus heti. Samanaikaisesti on menossa remontteja E-siivessä ja muuallakin Tikkamäellä. Väistötilojen tarve luo omat haasteensa uuden osaston nopealle järjestämiselle.

Osaton toiminnasta vastaava henkilöstöllä on oma haasteensa pitää se suunnitellulla toimintapolulla. Tarkoitan tällä sitä, että potilaiden kierto osastolla on nopeaa eikä siitä muodostu tyypillistä tk-sairaaloiden pitkäaikaisosastoa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini