Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Nurmeksen keskustan kivikoulun sisäilmaongelmat johtavat rakennuksen käyttökieltoon?

Maanantai 26.10.2020 klo 10.46


Nurmeksen keskustan entisen kivikoulun kohtalo on puhuttanut nurmeslaisia aina sen koulukäytön lopettamisen jälkeen viimeiset kymmenen vuotta. Koulukäytön lopettamisen raskaimpina syinä olivat koulun vakavat sisäilmaongelmat. Kuitenkin se on ollut eri harrastaja- ja järjestöryhmien ahkerassa käytössä koko tuon ajan.

Menneen vuosikymmenen aikana on käyty keskustelua, mikä keskustan entisen ala-asteen kohtalo  on kaikkine ongelmineen. Varsinkin viime viikkoina meille luottamushenkilöille on tullut kyselyjä etupäässä koulun käyttäjiltä. Nyt kuntaliitoksen jälkeen on ajankohtaista päivittää kaupungin toimitilaohjema ja näin kaikki uuden Nurmeksen tilakohteet ovat joutuneet tarkastelun kohteeksi.Keskustan_kivikoulu

Viime torstaina kaupunginrakennelautakunta teki päätöksen, että entisen keskustan kivikoulun käyttö lopetetaan kokonaisuudessaan 31.5.2021 mennessä. Ajankohdan peruste on vaihtoehtoisten tilojen lukumäärän lisääntyminen. Keskustan koulun tilojen kaikkia vuokralaisia kuullaan erikseen tammikuun loppuun mennessä. Lisäksi päätöksen tehnyt lautakunnan enemmistö piti välttämättömänä, että korvaavat tilat on löydyttävä.

Päätös kieltää kivikoulun käyttö perustui sisäilmatyöryhmän viimeiseen raporttiin. Toimielin muodostuu virkavastuulla toimivista kaupungin viranhaltijoista. Sen päätös oli yksimielinen. Lautakunnan äänestystulos oli taas 9 – 4. Vastaan äänestivät kolme SDP:n neljästä jäsenestä sekä PS:n edustaja. Hävinnyt osapuoli olisi halunnut pitää rakennuksen käytössä edelleen ja sekä selvittää käytön nykyiset ja tulevat tarpeet.

Viikko sitten selvitin eri tahoilta tilannetta. Rakennuksen käyttö on mittavaa. Siellä toimivat ainakin n. 20 kansalaisopiston ryhmää, kolme taiteilijaa, pari yritystä, 4 H, Vanhan kauppalan yhdistys, mieskuoro, Ystävän pysäkki, eläkeläiset, NKA kesäisin jne… Siellä paukutellaan mattoja 13 kangaspuilla. Mistäpä korvaavat tilat?

Nykyään puhutaan tiedolla johtamisesta. Samojen periaatteiden on toimittava politiikassakin. Monesti kuitenkin sanotaan, että poliitikot ottavat lopullisen vastuun. Terveys siihen ei ole oikea instrumentti. Minulla on hyvässä muistissa vuoden 2004 kouluverkkolinjauksen jälkeen käyty laaja keskustelu nyt esillä olevan kivikoulun tiimoilta. Siellä tapahtui vakavia sairastumisia. Näin koulun käytöstä luovuttiin kokonaan vuonna 2010. Nyt kysellään, voidaanko sallia tilojen käyttö omalla vastuulla.

Tosiasia on, että altistumista tapahtuu aina vähitellen, kun menet homeitiöitä sisältävään tilaan. Ihmiset reagoivat eri tavalla vieraisiin partikkeleihin hengitysilmassa. Julkisen toimijan liikkumavara on rajallinen, jos toimitaan vastuullisesti. Keskustelin aiheesta yhden tutun allergialääkärin kanssa. Hänen kommenttinsa oli lyhyt ja tyly kuultuaan vuosien varrella huonontuneet koulun sisäilman mittaustulokset: ”Heti kiinni tai mittava peruskorjaus! Laskisitko ukitettavasi heikoille jäille omalla vastuulla?”

Kysyin kaupunkimme tekniikalta peruskorjauksen kustannuksia. Keskustan koulurakennus on täystiilitalo ja kosteusvaurioita on joka kerroksessa etenkin lattian ja seinien rajapinnoissa. Sisäilmaongelmaa ei pystytä poistamaan lateksilla. Kokonaisvaltaisen peruskorjauksen kustannusarvio on noin seitsemän miljoonaa euroa!

Keskustan koulun kohtalo tulee vielä kaupunginhallitukseen ja lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto päivittäessään toimitilaohjeman. Sinne se ehtii sopivasti ennen kuntavaaleja. Asia ei ole helppo päätettäväksi. Uskon, että Nurmeksen päättäjät toimivat vastuullisesti. Viimeinen koulusta tehty sisäilmaraportti on menneeltä keväältä ja materiaalia on runsaasti koulutoiminnan lopettamispäätöksen ajoilta. Ongelma on vuosien saatossa vain pahentunut. Korvaavat tilat etsitään. Terveys edellä mennään vaalienkin alla. Myös kaupungin taloutta on hoidettava.

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini