Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Valtuutetun rooli muuttuu, tarvitaan mukaan visionäärejä ja kehittäjiä

Lauantai 12.6.2021 klo 9:47


Valtakunnallinen sote toteutuu ja maakuntavaaleilla valitaan vajaan vuoden päästä uudet hyvinvointialueen luottamushenkilöt. Huomenna valittaville valtuutetuille jää tehtävää yllin kyllin huolehtia kotikuntansa hyvinvointi- ja kaupunkirakennepalveluista. Keskushallinnolla ja konserniyhtiöillä on vastuullaan paljon kunnan ja kuntalaisten elämään vaikuttavien tehtävien hoitamista. Maakunnallisiin kuntayhtymiin valitaan elokuun valtuustossa uudet luottamushenkilöt.

Meneillään olevan vaalikampanjan aikana on jäänyt vähemmälle keskustelu, kuinka valtuutettujen ja eri luottamustoimissa olevien henkilöiden rooli muuttuu.  Nyt tapahtuu jättimullistus. Sote-asioiden hoito siirtyy pois kuntien valitsemilta päättäjiltä. Samalla katoaa meillä yli puolet kuntien rahoitustarpeesta. Pienennämme aluksi kunnallisveroprosenttiamme yli kolmetoista prosenttiyksikköä. Kysynpä itseltäni ja myös muilta ehdokkailta, olemmeko valmiita muutokseen.

Luottamushenkilöt joutuvat uudessa tilanteessa etsimään konkreettisia ajatuksia ja toimenpiteitä, miten pystymme hyödyntämään maailman menoa omassa kunnassamme. Kuntaa on kehitettävä siten, että sen asukkailla on kotoinen ja turvallinen olo ja että omassa kunnassa on hyvä asua. Tämän jokainen ehdokas omissa sloganeissaan allekirjoittaa, se ei vie eteenpäin. Pahimmillaan latteuksien luettelo kertoo, että ehdokkaalla ei ole omia ajatuksia.  

Valtuustot tarvitsevat nyt visionäärejä ja kehittäjiä enemmän kuin koskaan. Siellä ei ole tilaa juuri vastarannan kiiskille ja joo-joo-henkilöille. Ehdokkaiden henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointi on jäänyt kuntavaalien keskusteluissa lähinnä somen varaan. Asialliseen keskusteluun nyt olisi ollut tilaa enemmän kuin vuosikymmeniin. Myös johtavien viranhaltijoiden on oltava oman kuntansa ja seutunsa visionäärejä. Heidän on syötettävä valmisteluun uusia toimenpiteitä alueen elinvoiman ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Meillä yksi tällainen yhteinen haaste on nyt Känkkäälän teollisuusalueen ja matkailun hyödyntäminen.

Meidän on muistettava, että pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen. Kehitetään niitä sektoreita, joissa meillä on osaamista. Korona-aika on tuonut myös uutta. Esimerkiksi asumisen trendit eivät ole kiveen hakattuja. Etätyö, kesämökkien uusi suosio, kaavoituksessa omarantaiset tontit, puutarhainnostus, suurempien asumistilojen tarve, kotimaan matkailun kasvu jne… Edellä mainitsin muutamia seikkoja, joista valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden pitää innostua. Myös Nurmeksessa voidaan löytää nykyajasta kultahippuja oman kunnan kehittämiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini