Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Poliisitointa odottaa ensi vuonna taas palvelujen karsinta?

Perjantai 3.9.2021 klo 12:11


Kuuntelin äsken Teamsin kautta Itä-Suomen poliisin sidosryhmäinfoa kunnallisille luottamushenkilöille ja virkamiesjohdoille. Kaikilla esitysten pitäjillä oli suuri huoli, miten pystytään alueemme asukkaiden riittävä turvallisuus takaamaan. "Näinkö valtion koronan takia velkaantuminen otetaan turvallisuuden kustannuksella takaisin," kysyi joku.

Valtakunnallisesti budjettivaje poliisitoimeen on  vaikutuksiltaan 34 – 35 miljoonaa euroa. Ensi viikon tiistain ja keskiviikon budjettiriihen asiakirjoissa SM:n poliisimomentilla numeerinen leikkaus on vain viisi miljoonaa euroa.  Poliisipäällikkö Masalinin mukaan aikaisemmin on saatu lisäbudjettien kautta rahaa lisää. Lisäksi pitäisi tehdä inflaatiotarkistus. Näin ensi vuoden vaje on huomattavasti mittavampi.

Tilaisuuden lopuksi poliisien joensuulainen pääluottamusmies Eerik Soininen toi esille pitkän listan poliisipalvelujen heikennyksiä. Jo vuosituhannen alkupuolella karsittuja ja pienemmissä kunnissa lakkautettuja toimintoja joudutaan edelleen karsimaan. Mm. lupapalvelut heikkenevät ja palvelupisteiden  aukioloaikoja supistetaan entisestään. Tulee lisää kuntia, joissa ei poliisilla ole toimipistettä lainkaan. 

Pääluottamusmiehen mukaan aiotut säästöt tarkoittavat Itä-Suomen alueella 35 – 40 henkilötyövuoden vähennystä kentällä. Poliisi näkyy varsinkin maakunnan reuna-alueilla entistä harvemmin. Luotto poliisiin alkaa horjua. Jo nyt virkavallan tavoittaminen puhelimella on arpapeliä. Puhelimella ei saa yhteyttä ja takaisinsoittoihin ei vastata. Tuosta ongelmasta valitti muutama tilaisuuden osanottaja keskusteluosiossa. 

Soteen poliisien pitkillä saapumisajoilla on myös vaikutusta. Ensihoito tarvitsee joskus poliisin apua päästäkseen kohteeseen. Poliisin odottaminen  viivästyttää terveydenhoitoammattilaisten työn aloittamista. 

Pääluottamusmies piti hyvänä asiana, että Itä-Suomeen on saatu rekrytoitua nuoria poliiseja. Kuitenkin heidän ammattitaitonsa karttuu vasta kentällä. Vie aikansa, kun nuorista kasvaa työssään ammattilaisia. Jatkuvat supistukset aiheuttavat myös henkilökunnalle jaksamisongelmia.

Viime aikoina on alkanut ilmetä alalta pakoa muihin ammatteihin. Ilmiö on tuttu terveydenhoitoalalla. Nyt on valtiovallan herättävä ja suunnattava tarvittavia resursseja ongelman eliminoimiseksi. 

Nuutinen piti varoittavana esimerkkinä Ruotsin kehitystä. Isoissa kaupungeissa on alueita, joissa kansalaisten turvallisuutta häiritsevät ja samalla valvovat väkivaltaiset jengit. Pahimmille alueille sinipukuiset eivät uskalla mennä lainkaan. Vasta nyt naapurissamme on herätty ja annettu pahimpiin kohteisiin lisää resursseja. 

Nyt meidän on annettava suoraa palautetta Savo-Karjalan kansanedustajille. Sisäministerin huoli oli eilen turvata elokapinan sujuminen rauhallisesti! Olemme onnistuneet saamaan tänne paluumuuttajia etelän rintamailta. Hyvä perusturvallisuus on monelle uudelle kuntalaiselle ollut tärkeimpiä kriteerejä suunnata muuttoauton nokka Pohjois-Karjalaan. Poliisien resurssit on turvattava. 

Meillä on totuttu luottamaan poliisiin. Onko poliisi vielä kaikkien turvaaja, kaikkina aikoina, nyt ja huomenna?  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini