Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Valtuutetuilla kiireinen syksy

Sunnuntai 17.10.2021 klo 21:30


Tämä syksy on kuntien luottamushenkilöille kiireistä aikaa. Korona viivästytti vaalikauden alkua. Niinpä nyt tehdään ensi vuoden talousarviota ja uutta strategiaa koko vaalikaudelle yhtä aikaa. Syksyn aikana on ollut useampia seminaaripäiviä. Nurmeksen kaupunki on järjestänyt yleensä aina koko päivän seminaareja. Päivätyössä ja yksin yrittäjillä on ollut vaikeuksia saada vapaata. Käytäntöä muutetaan siten, että seminaarit aloitetaan iltapäivällä ja jaetaan tarvittaessa kahdelle päivälle.

Kuntien on nyt strategiatyössöön katsottava kauemmaksi tulevaisuuteen. Aikaikkunaksi ei riitä yksi valtuustokausi. Sote-ratkaisun ja kuntien väestörakenteen muutokset sekä kova työvoimapula on otettava vakavasti strategiatyössä huomioon. Siellä on oltava mukana myös vahva nuorten näkemys.

Olen kaupunkimme srategiatyössä mukana imagoryhmän jäsenenä. Menneen viikon keskiviikkoiltapäivän matkustimme tukevaisuuden ajatusympäristöön työpajatyön merkeissä. Meitä oli sparraamassa ulkopuolinen asiantuntijaryhmä kuopiolaisesta yrityksestä. Työskentely pohjautui osin valtuutetuille tehtyyn arvokyselyyn.

Kaupungintaloon kohdistunut tiistainen onneksi aiheeton ja tuomittava pommiuhka olikin aktivoinut valtuutettuja lähettämään paljon materiaalia juuri seminaarin alla. Jatkossa imagoryhmä tapaa vielä nuoret työpajan merkeissä. Meidän on oltava kiinnostava ja houkutteleva kunta, jotta selviämme tulevaisuuden haasteista ja viime vuosina alkanut myönteinen kehitys jatkuu. Tarvitsemme onnistumisia.

Menneeseen viikkoon on mahtunut Siun soten omistajaohjauksen eka kokous. Ensi vuoden talousarvion raamia ohjaa omistajakuntien heikkenevät talousennusteet. Näin kuntayhtymä ei saa haluamaansa kehystä, joka nostaisi kohtuullisesti myös vuoden 2023 alusta valtiolle siirtyvää rahoitusta koko siirtymäkauden ja sen jälkeen.  

Marraskuun alussa tehdään lopullinen kuntien esitys kehyksestä Siun sotelle. Koko Siun soten historian ajan kunnat ovat antaneet palvelujen tuottamiseen vähemmän rahaa, mitä Siun sote on laskelmissaan esittänyt.

Joensuu on harjoittanut tiukinta talouskuria Siun sotea kohtaan. Yhden kunnan se on aina tuekseen saanut ja näin syntyneellä enemmistöllä on omistajaojauskokouksessa syntynyt ”yksimielinen” päätös. Kuntayhtymän omistajista Pielisen Karjalan kunnat ovat olleet aina valmiita antamaan rahaa reilummin sote-palvelujen tuottamiseen.  

Harmillista on, että tarvevakioitu rahoitus ei toteudu täysimääräisesti. Niin sanotun siirtymätasauksen vuoksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen taloudelliset resurssit jäävät pysyvästi Suomen pienimmiksi tarpeeseen nähden.

                                   


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini