Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Sote-henkilöstön vaje on valtakunnallinen

Lauantai 16.7.2022 klo 15.58



Sote-lait hyväksyttiin reilu vuosi sitten. Se velvoitti hyvinvointialueillle perustamaan valmistelevat toimielimet (VATE). Niitten työnä on valmistella hyvinvointialueiden sote-integraatio. Yliheitto tuotantoon tapahtuu siis 1.1.2023.

Pohjanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa kuntayhtymänä jo tämän vuoden alussa. Nyt alueen toimijat varoittelevat muuta Suomea. Toimintojen yhdistäminen on tuottanut siellä vaikeuksia. Niin henkilöstön kuin asiakkaiden vaikeuksista on jonkin verran mediassakin käsitelty. Tapasin HVA:n johtaja Marina Kinnusen keväällä Tulevaisuuden sairaala-symposiumissa. Voin vain kertoa, että meillä Siun sotessa oli samoja vaikeuksia. Pitkä ja laaja henkilöstön kanssa tehty valmistelutyö kyllä meidän alkua helpotti. Nut lähdemme hyvinvointialueelle isolla etumatkalla.

Tämän kesän aikana ainakin YLE, HS:n ja Lääkäriportaali ovat kirjoittaneet asiantuntijoiden lausuntoihin perustuvia artikkeleita sote-henkilöstön hoitaja- ja lääkäripulasta. Tuo meillä on ollut tiedossa jo pitkään.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008931042.html

https://yle.fi/uutiset/3-12521309

Nyt valtakunnankin media on asiasta kiinnostunut , kun pahiten  sote alan sijaisista kärsivät HUS, Varsinais-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa. Juuri noiden alueiden johtoa Lääkäriportaali haastatteli. Sijais- ja hoitajavaje ei ole vaikein Pohjois-Karjalassa. Esim. viime elokuussa ei oltu saatu vielä kaikkia Keski-Suomen Nova-sairaalan osastoja otettua käyttöön hoitajapulan takia.

Viime kesän kunta- ja alkuvuoden aluevaalien alla mukana olevien ehdokkaiden vaaliteemoina olivat laajasti Siun soten ongelmat. Muutosta tehtyyn haettiin laajalla rintamalla. Mielestäni meillä on keskustelua käyty liian paikallisesti. 

Valtakunnallinen sote-henkilöstön vaje ei johdu Siun soten ratkaisuista. Valtakunnan päättäjien on hyvin vaikea myöntää, että meillä on valtiolla useamman miljardin sote-rahoitusvaje. Mikäli aiomme pitää Suomea vielä pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, tuo vaje ja samalla henkilöstön palkkaus on nostettava naapurimaiden kanssa samalle tasolle.

Hoitajapulan syitä on haettu johtamisen ongelmista jne. Työhyvinvoinnin on oltava aina läsnä näissä asioissa. Korjattavaa meillä toki on ja kaikki tehdään työolosuhteiden kohentamiseksi. Työterveyslaitos on useamman vuoden ajan seyrannut tutkimalla alan työhyvinvointia. Meille esiteltiin vuoden 2021 tulokset huhtikuussa HVA:n valtuuston kokouksessa. Asiat ovat koko maassa aika lailla samalla tolalla. Haastetta riittää. Referoin vielä tutkimusta, kunhan siihen syvällisemmin paneudun.

https://www.ttl.fi/tutkimus/hankkeet/mita-kuuluu-tyohyvinvointikysely

Muualla Suomessa keskustelu on pysynyt asiallisena. Ei  esim. HS lähesty asiaa vain huonon johtamisen ja puutteellisen henkilöstöpolitiikan aikaansaannoksina. Vastuu pitää olla mediallakin. Meillä maakuntalehti on käsitellyt laajaa valtakunnallista ongelmaa liian paikallisesti joitain tahoja syyllistäen. Somessa on jopa maalittamista. Tuo keskustelu on voinut vahingoittaa oman yksikkömme pitovoimaa ja houkuttelevuutta ja näin pahentaa henkilöstövajetta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini