Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Arki koitti pitkän kesävapaan jälkeen

Sunnuntai 28.8.2022 klo 12:23


Menneellä viikolla Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen hallitus piti Kolilla kaksipäiväisen seminaarin. Saimme kahden päivän aikana hyvän kuvan tämän hetken Siun soten toiminnallisesta ja taloudellisesta tilanteesta. Samalla saimme virkamiesjohdolta HVA:en ensi vuoden talousarvion liikkumatilan. Linjasimme myös koko talousarvioprosessin aikataulun ja vuosikellon.

Ensi viikolla on nykyisen Siun soten ja ensi vuoden alussa operatiivisen toimintansa aloittavan P-K:n HVA:n hallitusten yhteinen seminaari. Sen jälkeen virkamiesjohto todennäköisesti tiedottaa tulevasta enemmän. Talousarvion tekeminen ei ole helppo.

Lisärahaa on tulossa valtion rahoituksen myötä ensi vuodelle noin 45 milj.€. Kulupuolella on menojen kasvua viranhaltijaesitys kustannuskehityksestä, vuosineuvotteluista ja toimintakulujen ylitysennusteena yhteensä noin 80 milj. €. Tuo kaikki tarkoittaa, että nollatulokseen pääsemiseksi HVA:n  virkamiesjohto joutuu tikistämään jostain 35 mil.€:n kulusäästöt!!HVA_Kolilla

HVA:n talousarvio sisältää  mm. aluevaltuutettujen ryhmärahan, 245 794 euroa (=  4 166 @/valtuutettu).  Se on kertaluontoinen erä eikä ole enää vuoden 2024 valtion rahoituksessa mukana. Tukea voidaan käyttää ryhmien sisäisen toiminnan edistämiseen sekä toimenpiteisiin, joilla edistetään hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

                     Kesän aikana päättäjät kansan pariin

Keskustan aluevaltuusto on kesän aikana jalkautunut eri tilaisuuksiin HVA:n kuntiin.  Mukana on ollut valtuutettuja ja muita luottamushenkilöitä. On ollut hyvin antoisaa tavata alueemme sote-palvelujen käyttäjiä ja saada heiltä suoraa palautetta. Keskustan lisäksi ainakin SDP:n valtuustoryhmä on kiertänyt hyvinvointialueen kesätapahtumissa.

Nurmeksessa osa Keskustan HVA:n valtuutettuja tapasi kaupungin väkeä 13.8. toritapahtumassa. Sen yhteydessä toteutettiin kauppatorilla keskustan aluevaltuuston kuntalaiskysely. Sama kysely on tehty kesän aikana myös muilla paikkakunnilla. Siihen vastaajat rastittivat mielestään oikean ja sopivimman vaihtoehdon. Torikyselyitä palautettiin 89 vastausta, joista nurmeslaisten täyttämiä kuponkeja oli 69.

Kun saamme kasattua kyselyt myös muilta paikkakunnilta, niin teemme laajemman tiedotteen vastauksista ja voimme vertailla eri kuntien asiakaspalautteita. Vastauksissa oli myös kehittämiskohteita.  Yhtä kysymystä avaan jo nyt Nurmeksen osalta:  Mitä mieltä olet Siun soten tarjoamista palveluista?  Vastaukset jakautuivat seuraavasti:

Erittäin hyvin 13,5 %, Hyvin 31,5 %, Tyydyttävästi 29,0 %, Ei hyvin eikä huonosti 10,0 %, Huonosti 9 %, Ei osaa sanoa 7,0 %.

Tekstiosissa oli nurmeslaisilta paljon positiivisia kokemuksia sote-palveluista. Etenkin vieraspaikkakuntalaiset kokivat saaneensa Nurmeksen Siun soten yksiköissä hyvää palvelua. Moitteita tuli mm: puheluihin ei vastata, neuvolapalvelut eivät ole riittäviä, liikaa jonoja, lääkäreitä ja hoitajia liian vähän, palvelut ovat heikentyneet entisistä NuVa ky:n ajoista, sosiaalihuollon palveluita ei saada riittävän nopeasti.

Kolilla vaihdoin näkemyksiä muiden kuntien hallituksen jäsenten kanssa yleisöpalautteen tuloksista. Kyllä keskusteluissa tuli ilmi, että Nurmeksessa ollaan muita HVA:n kuntia tyytyväisempiä Siun soten palveluihin. Tähän toteamukseen yhtyivät myös Nurmeksen kesätorilla käyneet SDP:n hallitusryhmän jäsenet. Kaikkien meidän tahtotila on tuottaa annetuilla resursseilla mahdollisimman hyvät ja riittävät palvelut. Tuosta tavoitteesta emme saa tinkiä. Kirjoittelen aiheesta joskus lisää.             


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini