Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Nykyinen päivystys on yhden luukun ansa

Keskiviikko 21.9.2022 klo 12:27


Nykyinen keskitetty päivystys ei toimi. Siitä on tullut yhden luukun ansa. Se on korjattava nyt meidän oman hyvinvointialueemme ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä. Se ei onnistu juustohöylällä, vaan joudumme priorisoimaan palveluja. Mitkä ovat meille ne tärkeimmät arkeen liittyvät sote- ja pelastuspalvelut. Me luottamushenkilöt joudumme tarkastelemaan vastuullisesti koko alueen palvelurakenneverkostoa.

Keskitetyn päivystyksen ongelma on valtakunnallinen. Meillähän täällä Pohjois.Karjalassa valtamedia on päivystyksen ruuhkautumisen ja takkuilun sälyttänyt Siun soten huonon johtamiskulttuurin ja johdon kovakorvaisuuden piikkiin.

Taustoitan vähän valtakunnallista päivystuksen kehitystä. Sitä alettiin keskittää Suomessa ensin sattumanvaraisesti. Kaikkien tavoitteena oli käyttää resursseja tehokkaasti. Sitten säädettiin vuonna 2015 päivystysasetus, jolla lähes kaikki ympärivuorokautinen päivystys keskitettiin keskussairaaloiden yhteydessä toimiviin päivystysyksiköihin.

Kohta seuraava päivystysasetus ohjasi myös perusterveydenhuollon kiirevastaanottoa. Siinä vaadittiin 24/7 päivystykselle ympärivuorokautisia laboratorio- ja röntgenpalveluja. Taidettiin vaatia myös erikoislääkäritakapäivystystä. Mielestäni tämä tuli liian myöhään. Kansalaiset olivat oppineet, että päivystykseen pääsee aina. Ei esimerkiksi Nurmeksessa tarvinnut juuri odottaa.

Näin yhden luukun periaate oli valmistunut lainsäädännöllä. Nurmeskin joutui Lieksan ja Kiteen ohella uhkasakkojen pakottamina luopumaan 24/7 kiirevastaanotoista. Meillähän ei ollut asetuksen mukaisen päivystyksen vaatimia taustapalveluja (rtg, lab).

Yhteispäivystyksestä tuli yhden luukun periaatteella ansa, josta kärsivät potilaat ja henkilökunta. Nyt esille tulleet epäkohdat osoittavat, että hyvää tarkoittavasta ratkaisusta on tullut suorastaan vaarallinen. Meidän on omalla hyvinvointialueellamme tunnistettava sen riskit. Nyt siihen on sopiva ajankohta.

Osittain yhteispäivystyksen valtakunnalliset ongelmat ovat myös ns. juustohöyläsäästötoimien seurausta. Kaikilta leikattiin. Raja tuli vastaan. Aikataulut eivät pitäneet. Henkilökunta väsyi jne.

Tämän syksyn aikana joudumme priorisoimaan asiakkaittemme hengelle ja hyvinvoinnille keskeisimmät asiat. Lisää resursseja sinne, missä tarve on priorisoinnin jälkeen suurin. Käytettävissä olevat varat ovat meillä tiedossa.

Taloudellisen liikumatilamme tuntien joudumme suurella todennäköisyydellä tarkastelemaan palveluverkkoamme uudelleen jo tämän syksyn aikana. Siitä on jo HVA:n hallituksen puheenjohtaja näkemyksiään julki tuonutkin. Se vaatii meiltä koko hyvinvointialueen tarkastelua kokonaisuutena ja yksituumaisuutta yli puoluerajojen. Vastakkainasettelulla ja oman kunnan palveluja vertailemalla muihin ei vaan päästä toivottuun lopputulokseen. Niin ja lopuksi: palataan entiseen käytäntöön. Lisätään kiireellistä vastaanottoa kaikilla seutukunnilla Tikkamäen ruuhkien helpottamiseksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini