Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Ajan ilmiö: kokousten kielen käyttö koventunut

Tiistai 1.11.2022 klo 21:40


Viime vuosina Nurmeksen poliittinen keskustelu ja kielen käyttö ovat koventuneet varsinkin somessa. Muutamissa valtuuston kokouksissakin on käytetty harmaalle alueelle meneviä puheenvuoroja. Ilmiö on valtakunnallinen. Korona-aikana on pidetty paljon etäkokouksia lähinnä Teamsin kautta. Kun ei olla fyysisesti läsnä, niin kaikkia sanoja ei tule niin tarkkaan valittua.

Olen saanut valtuuston puheenjohtajana muutamia yhteydenottoja, joissa on pyydetty puuttumaan luottamushenkilöiden loukkaavaan kielenkäyttöön. Kuuntelen kyllä tarkkaan kaikki pidetyt puheenvuorot. Harmaalle alueelle puhuja on joskus mennyt, mutta en kovin helposti ryhdy häntä keskeyttämään. Joskus saatan huomauttaa, jos tämä lähtee puheenvuorossaan liian kauaksi itse asiasta tai puhe menee asiattomuuksiin.

Lokakuun valtuuston kokouksen avauspuheenvuorossa sivusin lainsäädäntöä, kuinka se tänään suhtautuu löyhtyneeseen kielen käyttöön kokouksissa. Keskustelin myös Kuntaliiton juristien kanssa minulle ilmoitetuista tapauksista. Kyllä sieltä ohjeistettiin, että parempi antaa valtuutetun puhua ehkä vähän ”väljemmin” kuin ruveta liian herkästi keskeyttämään tai opastamaan luottamushenkilöä. Siitä se parranpärinä vasta syntyisi, jos liian hanakasti alkaisi puheisiin puuttumaan.

Voimassa oleva laki on kyllä mielestäni tiukempi. Se mahdollistaa puuttumisen sopimattomaan kielenkäyttöön mielestäni herkemmin. Nyt olen ottanut valtuutettujen kielenkäytön esille yksilöimättä tapauksia.  Jatkossa huomautan herkemmin, jos puheenvuoroissa mennään liikaa asiattomuuksiin tai loukkauksiin.

Puheita osiossa on maanantain valtuuston kokouksen avauspuheenvuoron runko kokonaisuudessaan:

https://www.mattikamarainen.com/3


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini