Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Pielisen Karjalan yritykset kovassa iskussa vuoden alkupuoliskolla.

Maanantai 31.10.2022 klo 13:53


Sain viime viikolla näppeihini Pohjois-Karjalan maakuntaliiton julkaisun yritystemme taloudellisen tilan kehityksestä kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Sehän on ihan miellyttävää luettavaa. Tilastokeskuksen suhdannetiedot vahvistavat jo aiemmin yrityksiltä kantautuneiden viestien olevan juuri  Trendit-julkaisun numeroiden mukaisia. Nurmeksenkin työttömyysluvut ovat maakunnan kolmanneksi pienimmät. Jotkut yritykset ilmoittavat työvoimapulan olevan terveen kasvun esteenä.

Julkaisun mukaan Pohjois-Karjalan talous kasvoi alkuvuonna, mutta hidastui jonkin verran vuoden 2021 vastaavan ajan vertailusta. Tuoreet suhdanneluvut kertovat maakuntamme yritysten liikevaihdon kasvaneen vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 10,7 % viimevuodesta ollen nyt hieman yli neljä miljardia euroa. Vertailussa kannattaa muistaa, ettei luvuista ole putsattu pois kohonneen inflaation aiheuttamaa vaikutusta. Se taas on mörkö tulevaisuudelle. Nämä luvut eivät anna realistista kuvaa yritystoiminnan kannattavuudesta. Kuitenkin alkuvuoden verotilitykset ovat hyvällä kasvu-uralla viime vuoteen verrattuna.

Koko Pohjos-Karjalan yritysten kasvuvauhti jäi selvästi maan keskiarvosta, joka näyttää kasvua 17,3 %. Maakuntamme näyttää selvinneen arvioitua paremmin geopoliittisen tilanteen perinpohjaisesta muutoksesta. Tarkoitan tällä Venäjän viennin romahdusta, kustannustason nousua ja tuotantoketjujen häiriöitä. Maakuntamme työttömyyslukujen myönteinen kehitys selittyy henkilöstömäärän lisääntymisellä vuoden alkupuoliskolla. Se kasvoi 3,5 %. Sehän on lähes sama tahti kuten koko maassa  (+4,0 %).

Kun tarkastelemme maakuntamme eri toimialojen kehitystä, niin kovimmassa vedossa on edelleen puun sahaus. Siellä kasvua on 37,5 %. Energiakriisi on siivittänyt kiviteollisuuden 21,4 % kasvuun. Metsäbiotalouden kasvu oli 21,1 %. Liikevaihto pieneni vain yhdellä toimialalla, koneiden ja laitteiden valmistuksessa miinusta oli 3,1 %.

Pielisen Karjalan seutukunnalla kasvu oli maakuntamme kovinta verrattuna viime vuoden eka puoliskoon. Nurmeksessa jatkui teollisuusvetoinen kasvu tämän vuoden alkupuoliskolla. Liikevaihtoa kertyi teollisuusyrityksissä 15 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Siinä on kasvua peräti 29,4 %. Nurmeksessa metallitoimialan kehitys on ollut viime vuosina nousu-uralla (+24,6 %). Tästä vuodesta on tulossa erittäin hyvä.

Nurmeksessa kasvoi kaikkien toimialojen liikevaihto 14,2 % 181 miljoonaan euroon. Kasvua on edellisen vuoden verrokkiaikaan 22,5 milj. €. Matkailulla oli hyvä talvi. Kesäaika ei kehittynyt kotimaisten matkailijoiden osalta samoin kuin viime vuonna. Kasvua oli kuitenkin 10 %.

Lieksan kaupunki hoitaa itse elinkeinotoiminnan oheispalvelut. Siellä varsinkin sahateollisuuden kasvu oli vielä voimakkaampaa kuin Nurmeksessa. Viime viikolla kävin tutustumassa Lieksa Tyres-tehtaaseen. Polkupyörän talvirenkailla on nyt myötäiset tuulet! Lieksa_Tyres_Oy.jpeg

Vielä yhteenvetona. Yritysten liikevaihto kasvoi Pielisen Karjalassa toimialoittain tämän vuoden alkupuoliskolla viime vuoteen verrattuna 22,6 %, Keski-Karjalan seutukunnalla 13,6 % ja Joensuun seutukunnalla 8,9 %. Näin otamme kiinni koko ajan muuta maakuntaa. Jonsuussa kokonaisvolyymi on kaikilla teollisuuden osa-alueilla ihan omassa sarjassa eli himpun yli kolme miljardia euroa. Siellä prosentinkin muutos merkitsee paljon. Painimme Keski-Karjalan kanssa suunnilleen samasssa sarjassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini