Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Hyvää itsenäisyyspäivää

Tiistai 6.12.2022 klo 18.09


Nurmeksessa vietettiin itsenäisyyspäivää perinteisesti. Kirkonmenojen jälkeen kaupunki ja molempien seurakuntien edustajat laskivat seppeleet kolmella sankarihautausmaallamme. Nurmeksen haudoilla puhui kirkkoherra Markus Kontiainen. Tätä päivää käsittelevää puhetta olikin saapunut kuulemaan aikaisempia vuosia enemmän väkeä.Sankarihaudat

Iltapäivällä Nurmes-talolla vietettiin kaupungin järjestämää itsenäisyyspäivän juhlaa. Päivän juhlapuheen piti professori Tiina Laatikainen. Hän käsitteli puheessaan suomalaisten terveydentilan huimaa kehitystä itsenäisyytemme aikana. Olen tavannut juhlapuhujan ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten. Maakuntaliiton hallitus myönsi silloin rahaa lääketieteen professuuriin Itä-Suomen Yliopistolle. Laatikainen valittiin virkaan ja professuurin kotipaikka oli Joensuu.

Seurasin professorin puhetta herkällä korvalla. Aloitin opiskelut kansanterveyslain hengessä syksyllä 1972. Laki oli tuolloin puolen vuoden ikäinen. Puheessaan Laatikainen käsitteli myös hammashoidon huimaa kehitystä juuri kt-lain säätämisen jälkeen. Ennaltaehkäisevä työ nostettiin tuolloin vahvasti esille ja opetusohjelmat oli uusittu vastaamaan uuden lain henkeä.

Istuin juhlassa juhlapuhujan seurana. Häntä lämmitti erityisesti Nurmeksen mieskuoron esitykset. Vanhin kuoron laulajista on 94-vuotias mies naapurista. Markus ja Tiina Könttä toivat myös juhlaan panoksensa. Iltapäivän aikana selvisi vielä, että Markus Könttä oli opettanut professorille musiikkia Joensuussa kouluaikoihin.

Nurmeksessa järjestöväki, leijonajärjestöt ovat vahvasti mukana itsenäisyyspäivän tapahtumissa. Vuosituhannen alkupuolella LC-Nurmeksen veljet järjestivät veteraaneille ja heidän leskilleen kuljetukset 6.12. juhlaan. Kaupunki tarjosi juhlan päätteeksi illallisen. Koronan jälkeen veteraaneja tai heidän leskiään ei ole enää osallistunut varsinaiseen päiväjuhlaan.

Nykyään leijonat vievät kunniakansalaisillemme ja heidän leskilleen kaupungin kustantamat joulupaketit. Aktiviteetit suorittivat tänä vuonna Nurmeksessa LC-Nurmes/Pielinen ja Valtimolla veteraanijärjestöt yli neljäänkymmeneen talouteen. Osa LC-Nurmes/Pielisen veljistä kävi eilen tarjoamassa Kyrölän asukkaille lasin kuplivaa.

Pidin itsenäisyyspäivän juhlan tervehdyspuheen. Sitä ennen kävin laskemassa seurueen mukana seppeleen Höljäkän hautausmaalla. Aamulla raapustettu puhe on kokonaisuudessaan omassa osiossaan:  https://www.mattikamarainen.com/3 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini