Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Kuntatalouden synkkeneminen varjostaa tulevia vuosia

Lauantai 24.12.2022 klo 7:19


Nousin tänään jo neljältä ja kävin napsauttamassa uuniin virrat päälle. Nyt saa rauhassa valmistella joulua ja elää toivossa, että Nurmeksessa sähköä riittää kinkun kypsentämiseen. Aamun aikana olen ehtinyt miettimään myös tulevan vuoden suurimpia esille nousevia asioita.  Alempana avaan vähän kaupunkimme taloushaasteita. Niiden ratkaisemisessa meidän on oltava yksituumaisia.

Mennyt vuosi on ollut työteliäs. Vaikka Pohjois-Karjalassa sote- ja pela-palvelut on hoidettu maakunnallisesti vuodesta 2017 alkaen, uuden hyvinvointialueen valmistelu on vaatinut luottamushenkilöiltä runsaasti aikaa. Sitten Nurmeksessa on kaupunginjohtaja vaihtumassa. Prosessi on kestänyt jo yli puoli vuotta. Rutiinit on hoidettu.

Naapurikunnat Juuka ja Lieksa tekivät kohtalaisen hyvät talousarviot suunnitelmakausille 2023 – 2025. Naapureiden talousarviot pysyvät positiivisina koko jakson ajan. Lieksalla TA-vuositulosten käyrä on loivasti kaakkoon koko kolmen vuoden ajan, mutta se pysyy kuitenkin plussan puolella. Lieksalla on vahva puskuri. Siellä on kertyneitä ylijäämiä suunnittelukauden loppuun TA2025.ssä kirjattu lähes 35 milj. euroa. Juuan ensi vuosi on vaikein ja sitten tulos vähän paranee suunnittelukauden loppua kohti ollen koko ajan plussalla.

Nurmeksen hyväksyi marraskuun valtuustossa 0,9 miljoonaa alijäämäisen talousarvion. Esitin hallituskäsittelyssä. että seurantavuosiin 2024 ja 2025 on kiinnitettävä enemmän huomiota. On hyvin rumaa katseltavaa, kun meillä sukelletaan jyrkästi miinukselle. Nurmeksen vuoden 2024 TA-ennuste budjetti kirjassa on noin 2,2 milj. € miinuksella ja sukellus syvenee kolmantena seurantavuotena noin 2,7 miljoonaan euroon. 

Lieksa panosti talousarviossaan myös seurantavuosiin 2024-25. Se piti vielä ylimääräisen valtuustoseminaarin juuri ennen joulukuun valtuustoa, jossa se puristi seurantavuodetkin plussalle. Istun hyvinvointialueen hallituspöydän äärellä Lieksan valtuuston pj Matti Taposen kanssa. Olemme molemmat tietoisia kiristyvästä kuntataloudesta. Matit_Ta_ja_Ka

Minulle talousarviot ovat myös kunnan imagokysymyksiä. Marraskuussa hyväksytty kaupungin talousarvio oli minulle Nurmeksen kaupunginvaltuutettuna järjestyksessään 38. ja ensimmäisen kerran alijäämäinen. Joskus 1990 luvulla budjetti tasapainotettiin pikku velalla. Se oli mahdollista silloisen lainsäädännön mukaan 1997 asti. Toisin sanoen velkakin kirjattiin tuloksi. Kuntatalouden synkkeneminen on valtakunnallinen ilmiö. Ensi vuodelle lähdettäessä hyvinvointialueet ja kunnat ovat vaikeuksissa. Joulukuun alussa ministeriöiden virkamiehet lukivat ensi vuodelle valtion talouden madonluvut. Kunnille ei ole paljon apuja tulossa.

Nurmeksessa on heti alkuvuodesta aloitettava tosissaan talouden tasapainottaminen. Meillä on kyllä kertyneitä ylijäämiä noin 16 miljoonaa euroa. Ne on kuitenkin nopeasti syöty, jos emme saa nostettua laivamme keulaa pinnalle. Työ on aloitettava heti uuden kuntajohtajan astuessa virkaan. Kuntatalouden suunta ei hetkessä käänny. Siinä onnistumme hallituksen ja valtuuston tiiviillä yhteistyöllä. On ennenkin onnistuttu.

Toivottavasti tulevaa vuotta eivät enää hallitse Tiiliniemen rannan käyttöön liittyvät asiat. Niitten ympärillä on käyty jo kahdet kuntavaalit vuonna 2008 ja 2021.

Jos meiltä nyt unohtuu talouden tasapainottaminen, niin jo vuoden 2025 vaaleilla valittu valtuusto pääsee valmistelemaan Lieksaan liittymistä. Naapurikunnat käyttävät nyt meneillään olevan ajan tehokkaasti hyväkseen omassa kehitystyössään. Meillä tuottavuusohjkelma olisivoinut jo nyt olla nyt suurempi. Uskon, että ensi syksynä meillä päättäjillä ovat proioriteetit kohdallaan. - Itse vietän joulun perheen kanssa mökillä vain 3G-yhteyksien varassa. Näin aikaa jää perheelle.

Lukijoille rauhallista joulua ja onnea kohta alkavalle uudelle vuodelle.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini