Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Vielä vähän Tiiliniemestä vuoden alkupalaksi

Tiistai 3.1.2023 klo 7.07


Toivotan lukijoille hyvää alkanutta vuotta. Viime vuosi tuli ja meni. Se alkoi aluevaaleilla. Olen saanut koko vuoden seurata läheltä hyvinvointialueen valmistelua. Se onkin työllistänyt paljon odotettua enemmän. Kotikunnan asiat ovat myös tällä hetkellä vaiheessa. Samanaikaisesti menee isoja asioita kohti päätöstä. Maailman epävakaa tilanne, taloustaantuma ja kevään vaalien poliittinen jännite pitävät tänäkin vuonna taatusti hereillä. Nyt pidin reilun viikon vapaan. Asiat eivät olleet mihinkään hävinneet.

Viime viikon ja tämän aamun paikallislehdessä on kirjoitettu Tiiliniemen lähivirkistysalueen noin 250 neliön vuokrasopimuksesta. Siitä oli valitettu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hän on todennut kaupunginjohtajan ylittäneen vuokrasopimuksen allekirjoituksellaan toimivaltansa. Aamun lehdessä kh:n puheenjohtaja hyvin kuvaa asian etenemistä kaupungin toimesta. Jämerää toimintaa!

                   Viiden vuoden vuokrssopimus

Kaupunginjohtaja Asko Saatsi teki vuokrasopimuksen alueesta viideksi vuotta, jotta edellisen omistajan aikana kiinteistön lopputarkastuksessa havaitsematta jäänyt laiton rakentaminen kaupungin maalle voidaan vuokra-aikana korjata. Me luottamushenkilöt pyrimme pysymään koko kiistasta vuosina 2019 -2021 mahdollisimman kaukana. Sähköpostia, viestejä ja puheluja asiasta tuli kyllä kiistan osapuolilta minullekin runsaasti. Kaupunginjohtajan johtajasopimuksessa on kuntalakiin pohjautuva merkintä valmistelijan ja luottamushenkilön työnjaosta ja toistensa roolien kunnioittamisesta.

Kaupunginjohtaja on vastineessaan eduskunnanoikeusasiamiehelle maininnut keskustelleensa vuokrasopimuksen tekemisestä hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan kanssa. Mitään kokousta ei ole pidetty. Itse totesin kj. Saatsille, että toimit virkavastuulla. Operatiiviseen toimintaan en puutu. Lisäksi pyrin edistämään asiaa siten, että kiistassa vielä sopu syntyisi. Olin tietoinen tuolloin, että vuokra-aikana kaupungin oma virhe korjataan. Tuolloin kaupunginhallituksella oli kolme varapuheenjohtajaa. En tiedä, keneen heistä kaupunginjohtaja on ollut yhteydessä. Oletan, että Saatsi tiesi joutuvansa vielä myrskyn silmään.

Nyt kaupunginhallitus pääsee ratkaisemaan eduskunnan oikeusasiamiehen päätöstä. Vuokrasopimuksen purkaminen tuntuu helpoimmalta ratkaisulta. Sen lopullisia seuraamuksia taas kukaan ei tiedä. Silloin alueen laiton rakentaminen kaupungin maalle jää korjaamatta. Henkilökohtaisesti toivon vielä sovun löytyvän tässä asianosaisia kovasti koetelleessa, raskaassa kiistassa. Ratkaisun on oltava sellainen, jossa molemmat osapuolet säilyttävät kasvonsa. Voittajia tässä asiassa ei ole. Kaavamuutokseen tai poikkeuslupaan tuskin helposti poliittista sopua löytyy. Sitä kannattaa kyllä tosissaan yrittää. Äänestyspäätös niukalla enemmistöllä jättää omat jälkensä ja vaikeuttaa pahimmassa tapauksessa tämän vuoden isojen asioiden hoitoa.

                        Kokonaisuutta tarkasteltava huolella

Asiaa on lähestyttävä myös lisämaan vuokraajan kannalta.  Hän on ollut todennäköisesti siinä uskossa, että kaupunginjohtaja Nurmeksen ylimpänä virkamiehenä voi tehdä vuokrasopimuksen ja että sen aikana edellisen omistajan laiton rakentaminen kaupungin puolelle oikaistaan jollain tapaa. Jos päätös on vuokrasopimuksen purkaminen, uskon siitä päätöksestä valitettavan. Näin on palattu lähtöruutuun ja prosessi vie taas pahimmassa tapauksessa kaksi vuotta seuraaviin kuntavaaleihin asti. Siihen tällä kaupungilla ei ole varaa.

Entäpä jos taiteilijaperhe saa Nurmeksesta tarpeekseen ja muuttaa täältä pois. Nyt he ovat osa kaupunkia. Taiteilijakodin konsertteja on koronan aikana seurattu runsaasti eri puolilta maailmaa ja nyt kotikonsertit ovat jälleen käynnistyneet.  Viime vuonna maakuntaliitto antoi sellovirtuoosi Jussi Makkoselle tunnustuspalkinnon Pohjois-Karjalan eteen tehdystä työstä. Täällä on käynyt ja käy edelleen jatkossakin vieraita ja toimittajia eri puolilta maailmaa. Täältä markkinoidaan kaupunkia netin kautta kulttuuripiireille. Heitä on muuten paljon.

                     Sopua kannattaa hakea uusin voimin

Haetaan vielä sopua. Olen optimistinen ja luotan sovittelun mahdollisuuteen uusin voimin. Jätetään työ virkamieskunnan hoidettavaksi. He saavat tarvittaessa lakiapua Kuntaliitosta. Valon lisääntyminen antakoon meille voimia hakea kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.


Kommentit

3.1.2023 19.14  Yrjö Räsänen

Sanomalehdet eivät ole kirjoituksissaan huomanneet, että kaupunginhallitus on lausunnossaan eduskunnanoikeusasiamiehelle todennut yksimielisesti kaupunginjohtajan ylittäneen toimivaltansa. Kaupunginhallituksen kokouksessa olivat päättämässä ne henkilöt, jotka lehdet ja some ovat ilman perusteita ja virheellisesti " roistoiksi nimenneet". Kelvottomat toimittajat. Vaatinee kantelua Julkisensananneuvostolle.

3.1.2023 21.27  Matti Kämäräinen

Eihän me mitään palaveria ole pidetty. Tiesin toki, että vuokrasopimusta ollaan puuhaamassa. Hän varmaankin tiesi myrskyn nousevan. Jutellaan joskus kasvokkain vielä tuo julk sananneuvomahdollisuus.

Matti

7.1.2023 20.14  Pekka

Kirjoitit tuossa aikaisemmin ? Me luottamushenkilöt pyrimme pysymään koko kiistasta vuosina 2019 -2021 mahdollisimman kaukana.? Tarkoittaako tämä sitä, että tekipä kaupunginjohtaja vaikka mitä lainvastaisia päätöksiä, meidän valitsemat kunnallispoliitikot eivät voi/osaa/halua/kehtaa puuttua asiaan. Odotetaan vain jospa se unohtuisi.

7.1.2023 20.49  Pekka

Täsmennyksenä kommenttiini.
Tarkoitukseni ei ole arvostella Tiiliniemen asiaa, sillä enhän tiedä kaikkea ko. asiasta. Enkä arvostele ketään yksittäistä politiikkoa tai mitään puoluetta samasta syystä. Mutta ihmettelen yleisellä tasolla, voiko johtaja kävellä hallituksen ja valtuuston yli miten tahtoo ja lopullinen päätös saadaan kenties joskus vuosien kuluttua?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini