Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Odottelemme selvitysmiehen lausuntoa itäisen Suomen tuulivoiman rakentamisesta

Torstai 9.2.2023 klo 14.13


Viime vuoden syyskuussa työ- ja elinkeinoministeriö, puolustusministeriö ja ympäristöministeriö kutsuivat selvitysmiehen tutkimaan itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen lisäämistä. Selvitysmiehenä toimii kenraaliluutnantti evp. Arto Räty.

Tuulivoimarakentamisen edellytykset Suomessa eivät ole tasavertaisia. Olemme seuranneet muutamien läntisen Suomen pienten kuntien tuulivoimapuistojen syntymistä. Kunnat kuittaavat niistä mittavat verotulot. Näin myös maakunnassamme on herännyt kiinnostusta tuuliivoimaan.

Rädyn selvitystyö alkoi 1.10.2022. Siihen liittyvä arvio ja toimenpide-ehdotukset piti esittää kolmelle ministeriölle 31.1.2013 mennessä.

Marraskuun Itä-Suomen Unionin foorumissa puhunut puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen suhtautui hyvin kielteisesti tuulivoimaloiden nousemiseen itäiseen Suomeen. Hän toi puolusvoimain näkemyksen esille jo puheenvuorossaan. Lähes Eiffel-tornin korkuiset tuulimyllyt häiritsevät ilmavalvontatutkia. Perusteita ei tarvinnut kuulijoiden erikseen kysyä.

Maanantaina olin mukana Metsäkeskuksen järjestämässä Puhutaan puusta- seminaarissa. Siellä keskusteltiin myös tuulivoimasta kahvitauolla. Pohjois-Savon maakuntaliiton edustajalta kuulin mm. Lapinlahden Iso-Petäjämäelle suunnitellusta tuulivoimapuistosta (17 tuulimyllyä), joka sijaitsee noin seitsemän kilometriä kirkolta koilliseen. Se rajoittuu Iisalmeen.

Selvitysmiehen työ ei ole ollut helppo ja lausunto on viivästynyt. Oletan, että se tulee julkisuuteen ihan lähiaikoina ja on meille kielteinen. Tilanne voi muuttua tutkajärjestelmien ja satelliittivalvonnan kehittyessä.  Näin olen ymmärtänyt puolustusministeri Antti Kaikkosen kannanotoista. Aikaa voi kulua jopa kymmenen vuotta. 

Aika on meille nyt rahaa ja sitä ei ole meidän kannalta tuhlattavaksi. Vetytalouden tutkimiseen ja kehittämiseen valtiovalta ja sen eri tukimuodot panostavat tulevaisuudessa enemmän. Jos alueella on jo ennestään tuuli- tai aurinkoenergiaa tai on mahdollista luvituksen muodossa sitä rakentaa, niin sinne on todennäköisesti helpompi saada tukia vetytalouteen panostaviin laitoksiin. Näin me itäisen Suomen kunnat jäämme helposti nuolemaan näppejämme.

Olen muutamalle maakuntamme kansanedustajaehdokkaalle maininnut asiakokonaisuuden ottamista voimakkaasti esille. Jos jäämme tuulivoima-asiassa paitsioon, niin on kohtuullista saada siitä valtiolta eri aluetukien muodossa korvausta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini