Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Visit Karelian toiminta katkolla?

Keskiviikko 26.4.2023 klo 10.58


Olen juuri Barcelonan lentokentällä odottamassa kotimatkaa. Takana on pitkästä aikaa omatoimimatka. Kaikki valmistelut hoidimme vaimoni kanssa netin kautta. Suunnittelimme ennakkoon myös kolmen päivän ohjelman kaupungin eri kohteisiin. Kaikki maksut matkan aikana suoritin MobilePayllä ja kortin lähipalvelulla. Moniin kohteisiin lipun osto käy nopeasti ja jonottamatta QR-koodin kautta. Camp_Nou

Odotan jo lähtöportilla B 68 ja voimme vaimoni kanssa kaiken toimineen hyvin. Auto on vielä löydettävä Helsingin lentokentän parkkihallista. Otin muistin varmistamiseksi pari kuvaa P3:sta. Kerran olen etsinyt siellä autoa, kun ei ollut enää varmuutta sen sijainnista.

Pohjois-Karjalan ja myös Nurmeksen elinvoima nojaa matkailun kasvuun. Koronan aikana kotimaan matkailu piristyi. Polttonesteiden hinnan nousu ja sähköautojen rajalliset liikkumissäteet suosivat keskisen ja itäisen Suomen matkailukohteita.

Maakunnassamme on taitettu peistä maakunnallisen matkailun markkinoinnin tuottamisesta. Kunnat hoitivat sitä aikaisemmin yksin. Nurmeksen  matkailun hoiti 2000-luvun alkupuolelle asti Loma-Nurmes. Se aiheutti jatkuvaa kiistaa kaupungin ja eri matkailuyrittäjien kesken. Toimin yrityksen hallitulsen puheenjohtana neljän eri toimitusjohtajan kanssa kahden vaalikauden aikana.

Kaupunki oli vahvasti sitoutunut taloudellisesti Bomban alueen kehittämiseen ja oli kytköksissä myös alueen tiheästi vaihtuviin yrittäjiin. Seurasin kehitystä hyvin läheltä. Matkailun markkinointi siirtyi Karelia Expertille ja myöhemmin Visit Karelialla. Näiden kautta on verkostoitu kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yrittäjillä on myös omia kanavia.

Tällä hetkellä Visit Karelia on maakuntamme matkailun destinaatio-organisaatio, joka markkinoi aluetta sekä saa aikaan merkittävää kasvua ja kauppaa yrityksille. Omistajina ovat kaikki Pohjois-Karjalan 13 kuntaa, joilla on yhtiöstä 95 % omistusosuus. Nyt yhtiön toimitusjohtaja on irtisanoutunut. Hän oli yhtiän kolmas tj. kahden vuoden sisällä. Kyllä tuo jostain kertoo. Eilisen maakuntalehden haastattelussa eroava tj. Annamari Kärki kertoo huolensa ammattilaisen silmin.

Tällä hetkellä kunnat ovat evästäneet yhtiökokousedustajiaan. Minulla on sellainen kuva, että varsinkin maakuntamme reuna-alueiden kunnat ovat irtautumassa Visit Kareliasta. Lehtitietojen mukaan näin ovat Lieksa, Juuka ja Kitee toimineet. Nurmes varmaan seuraa naapureiden käyttäytymistä.

Täällä nähdään, ettei yhtiö nykyisellä toimintakulttuurilla anna maksetuille rahoille riittävästi korviketta. Aikoinaan yhtiön hallitukseen kyllä seudulta haettiin osaamista.

Viime maanantaina Joensuun kaupunki piti  valtuustoseminaarin, jossa Karelia Visit Oy:n kärjistynyt tilanne on ollut esillä. Kaupunki on yhtiön suurin osakas. Uskon, ettei Joensuu lähde yksin yhtiötä rahoitamaan ja pyörittämään. Kaupunki ei pidä vapaamatkustajista ja pullasta rusinoiden poimijoista. Näin meillä ei ole jatkossa maakunnallista matkailun markkinointitoimijaa.

Kiteen kaupunki eilisen maakuntalehden uutisen mukaan panostaa lisää Saimaa Visit Oy:n palvelujen ostoon. Kävin reilu kuukausi sitten PKO:n ja Kolin matkailun järjestämässä tilaisuudessa Kolilla.  Yhtiöllä on kolme jalkaa, Koli, Lieksa (Ruunaa, Vuonislahti) ja Juuka. Kaikilla on omat intreesit. PKO on Kolilla vahva toimmija. Nurmes pystyy hoitamaan matkailupalvelua Pikes Oy:n kautta. 

PKO on maakuntamme suurin matkailutoimija, joka on viime vuosina panostanut ja panostaa edelleen kovasti maakuntaamme. Se on lähettänyt Pielisen Karjalaan selvän viestin matkailun oheispalvelujen kehittämiseksi. Hurry up!! Villi Pohjolan vetäytyminen Bomban alueelta oli meille iso pettymys.

Kuntatalous heikkenee tulevaisuudessa. Yksittäisten kuntien matkailuun käytettävissä olevat taloudelliset panokset joutuvat suuren tarkatelun kohteeksi ihan lähivuosina. Valtiovaltaa lähempänä on sote-rahoituksen riittävyys alueilla. Siellä rahat eivät riitä. Kunnat saavat toimia enemmän omillaan

Mielestäni kuntien kannattaa nyt vielä tarkkaan harkita, luopuvatko he maakunnallisesta Visit Karelia Oy:stä. Helposti kunnissa ajaudutaan meille nurmeslaisille tuttuun 20 - 30 sitten vallinneeseen vastakkain asettelun riitelevään kulttuuriin. Matkailuun panostaminen jakaa kuntalaisten mieliä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini