Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Keskustalla napakka vuosikokous Ylämyllyllä

Sunnuntai 16.4.2023 klo 10.43


Eilen Keskustan Pohjois-Karjalan piiri piti vuosikokouksen Liperin Ylämyllyllä. Vaalitappiosta  ja aurinkoisesta säästä huolimatta paikalla oli hyvin järjestöväkeä. Kokous kesti lähes viisi tuntia. 

Kokouksen alussa muistettiin Keskustan kultaisella ansiomerkillä ja kukkasilla merkittävän poliittisen uran tehnyttä Anu Vehviläistä. Puheitten jatkoksi nautittiin maukkaat kakkukahvit.Anu_Vehvilainen_piirikokouksessa_150423

Poliittisen yleiskeskustelun puheissa selvä enemmistö kannatti nyt oppositioon jäämistä. Viljelijöiden piiristä tuli kannatusta hallitukseen menolle. Meille on tullut yhteensä 26 ek-paikan menetys kahdeksassa vuodessa. Se on äänestäjiltä tyly tuomio. - Monissa puheenvuoroissa piirin kokousväki tarjosi viestikapulaa nuorille. Milleniaaneissa ja nuoremmissa ikäluokissa keskustan kannatus on hiipunut. Oppositiossa uudet lähtökuopat ja suunta ylös uusin voimin.

Keskusta on menneinä vuosikymmeninä kantanut  vastuuta mielestäni riittävästi vaikeinakin aikoina. Viimeisen 20 vuoden aikana puolueella on ollut pääminsteri 12 vuotta (Vanhanen I ja II sekä Sipilä). Kaikilla on hyvässä muistissa viimeiset neljä vuotta Marinin hallitusta. 

Hyvinvointialueen lausunnolle tulevasta palveluverkosta ja palvelusrategiasta käytiin vilkas keskustelu. Valtiolta saatua meitä kaltoin kohtelevaa rahoitusta arvosteltiin kovasti. On kuitenkin muistettava, että meillä oli koko edellisen vaalikauden vaativa valtiovarainministerin salkku. Enempää ei tullut. 

Viime tammikuun vaaleissa sekä puolue että Pohjois-Karjalan piiri asettivat selvät tavoitteet HVA:lle vaaliohjelmissa. Nyt oppositioon siirryttäessä kieli helposti terävöityy.

Aluevaaleissa tärkein teemamme oli lähipalvelujen vahvistaminen. Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi sote-asema. Tälle saimme vaaleissa suuren tuen. Nurmeksessakin Keskusta sai tasan 50 % kannatuksen ja kolme aluevaltuutettua viidestä. 

Varsinkin HVA:n keskeiset luottamushenkilöt tietävät meidän todelliset talous- ja henkilöstöresurssit. Meillä on loppuvuodeksi noin 26 miljoonan tuottavuusohjelma. Pohjois-Karjalassa on yli 870 lähihoitajan, yli 850 sairaanhoitajan ja lähes 80 yleislääkärin vaje. Merkittäviä haasteita on myös sosiaalityöntekijöiden, psykologien ja useiden muiden ammattiryhmien saatavuudessa. Yhtälö on vaikea. Juustohöylällä ei onnistu!

Niinpä vaatimuksia on loivennettava realistiseen toimintaympäristöömme sopivaksi. Sote-asema ei välttämättä tarkoita nykyisen kaltaista terveyskeskusta tai vuodeosastoa. Palvelujen tarjonta päätetään alueen tarpeiden mukaan, ei kaavamaisesti ylhäältä ohjaten. 

Keskustan lähipalvelulupaus tarkoittaa minimissään sitä, että sote-asemalla on sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola- ja lääkäripalveluja joinakin päivinä viikossa. Mielenterveys- ja päihdepalvelut on myös jollain tavalla turvattava. Apuna ovat liikkuvat ja eriasteiset digi-palvelut. 

Minusta nuoret kokousedustajat käyttivät hyviä tulevaisuuteen suuntautuvia puheenvuoroja. HVA:n palveluverkosta piirin keskustanuorilla oli selvä tuki 2. skenaariolle. Itse olen aikaisemmin kirjoittanut, että Pohjos-Karjalan sotepalveluverkosto muotoutuu lähempänä 2040-lukua maakuntakeskuksen ja seutukaupunkien ympärille. Se on lähellä tuota nuorten esitystä. Kesällä todennäköisesti päädytään kolmosen ja kakkosen välimaastoon.

            Palveluverkon kirjauksesta äänestettiin

Alla on kokouksesta laadittu lehdistölle tiedote. Sen lopussa on viittaus palveluverkkoon. Piirihallitus esitti lyhyesti, että palveluverkkosuunnitelmissa ei tule keskittää palveluita. Kokousväeltä tuli loivempi ja realistisempi esitys, joka voitti selvästi äänestyksessä piirihallituksen esityksen. Piirikokouksen tiedotteessa asia kirjattiin: "Keskustan Pohjois-Karjalan piirin kanta on, että käynnissä olevassa palveluverkkosuunnitelmassa palvelut tulee tuottaa vaikuttavasti, monipuolisesti ja joustavasti asukkaiden arkiympäristöön."

Piirikokoukjsen_150423_tiedote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini