Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Louhikosken kehittämistä on jatkettava

Torstai 31.8.2023 klo 6.54


Tämän aamun paikallislehdessä on juttua Louhikoskesta. Siellä tutkija Pertti Rannikko ihmettelee, miten vähän Nurmeksessa koskesta keskustellaan. Kun muutama vuosi sitten voimalan purkupäätös tehtiin, paikkakunnalla ei ollut toimelle juuri vastustusta. Rannikko ihmettelee nurmeslaisten hiljaisuutta myös purkamisen jälkeen. Louhikoskesta ja jatkotoimista ei juuri ole käyty keskustelua. Tutkijan mielestä hanke on jäämässä matkailun ja kalatalouden kannalta puolitiehen. Näin Rannikko paikallislehdessä juttelee.

Olin läheisesti mukana syksyllä 2020 kaupunginhallituksen puheenjohtajana Louhikosken purkuhankkeessa. Kaupunginjohtaja Asko Saatsilla oli suunnitelmia alueen kehittämiseksi. Niistä keskusteltiin myös PKO:n kanssa matkailun oheispalveluina samana syksynä julkisuuteen tulleen Bomban hotellihankkeen julkistamistilaisuudessa. En tiedä, onko hän jättänyt suunnitelmia seuraajalleen. Future Missions Oy:n Niilo Valkonen Lieksasta teki töitä kosken ennaltamiseksi. Hänellä on aiheesta arvokasta materiaalia. 

Kirjoitin 11.9.2020 Louhikosken voimalan purkamisjulkistamistilaisuudesta blogiini. Puheeni lopussa viittaan myös tulevaisuuden näkymiin. Koko kirjoitus on linkissä:

https://www.mattikamarainen.com/blogi/2020/09/11/35320

Myös Valtioneuvosto tiedotti Louhikoskesta:

https://valtioneuvosto.fi/-//1410837/louhikosken-pienvesivoimalaitoksen-purku-avaa-saramojoen-vesiston-pielisen-jarvitaimenille-1

Erälehden Louhikoski-juttuun pääset linkistä:

https://eralehti.fi/pielisen-jarvitaimenet-saavat-lisaa-vapaata-vetta-louhikosken-pienvesivoimalaitos-puretaan/

Tutkija Pertti Rannikolle voin kertoa, että kuntavaalien alla 2021 Nurmeksen monet  kehittämishankkeet pysähtyivät. Kaupungin poliittinen kultuuri muuttui. Vaalikeskusteluja hallitsivat Puustako, Tiiliniemen asiat ja Siun soten vaikeudet. Nurmeksen kuntapolitiikka-ryhmä piti taustalla netissä keskustelua. Se karkasi ehkä lapasesta, koska ylläpitäjä on laittanut ryhmän tauolle keväällä 2023. 

Kesäkuussa 2022 kaupunginjohtaja Asko Saatsi jätti eroanomuksen. Uusi kaupunginjohtaja aloitti tämän vuoden huhtikuun alusta. Kaupunkia ovat työllistäneet monet selvitystyöt ja valmistautumiset oikeudenkäynteihin. Huomenna saamme  päätöksen viimeisestä oikeudenkäynnistä, jossa oli mukana iso joukko todistajina luottamushenkilöitä ja kaupungin henkilökuntaa.

Uskon, että Louhikoski lähitulevaisuudessa tulee esille. Ei tässä jäädä tuleen makaamaan. Muistaakseni syyskuun loppupuolella on Hyvärilässä tilaisuus Saramojoen kehittämisestä työpajan muodossa. Olkoon se uusi alku tai pikemminkin jatko entiselle hankkeelle. Eikun voimia kaikille toimijoille! 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini