Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Pohjos-Karjalan hyvinvointialueen pakveluverkon suunnmittelu aloitetaan uudelleen,

Tiistai 7.5.2024 klo 13.20


Viime torstaina hyvinvointialueemme hallitus päätti Nurmeksen alueellisesta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelmasta vuosille 2024 – 2027. Jääväsin itseni päätöksessä, vaikka tämän päivän tiedon mukaan en siinä esteellinen Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana olisi ollutkaan.  

http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/VateJulk/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024100424-8

Keskustan hallitusryhmä teki seuraavan kannatetun lisäyksen toimitusjohtajan päätösesitykseen:  1. Lääkärin vastaanottopalvelut tarjotaan vähintään 1 - 2 päivänä viikossa Valtimolla lähipalveluna, muina aikoina Nurmeksessa ja etäpalveluna.
2. Aikuisten suun terveydenhuollon palvelut toteutetaan Juuassa 1 - 2 arkipäivänä viikossa lähipalveluna tai liikkuvana lähipalveluna. Muina päivinä Nurmeksessa.

Keskustan tekemä muutosesitys meni hallituksessa läpi äänin 6-5. Tuo päätös nurmeslaisena minullekin sopi hyvin, mutta asiaa on tarkasteltava myös kokonaisvaltaisesti jo tehtyjen päätösten valossa. Keskustaa tukivat Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset.  Kun hyvinvointialue teki päätöksen laajan palvelun sote-asemista, siihen sisältyi myös laskelmat haetuista kustannussäästöistä.

Kaikki laajan palvelun sote-asemien järjestelyistä  kertyneet säästöt  ovat nolla-summapeliä. Ts. jos jonnekin lisätään kuluja hallituksen päätöksillä, niin on myös esitettävä, mistä kululisäykset katetaan. Kuulin heti perjantaina, että Nurmeksen henkilöstöinfossa oli esitetty Juuan ja Valtimon lisäkulut otettavan Nurmeksen lääkärin ilta- ja viikonloppuvastaanotot lopettamalla.Siun_sote_valtuusto_2024

Ei ollut yhtään yllätys, että valmisteluprosessin vakavuuden huomioiden, hallituksen päätökseen liittyi kuusi eriävää mielipidettä: toimitusjohtaja, Kokoomuksen ja SDP.n hallituksen jäsenet. Pitkään eri keskushallinnoissa toimineena luottamushenkilönä tuo kertoo jotain hallituksen sisäisestä dynamiikasta.

Siun soten kokoisessa organisaatiossa luottamuksen ON- ja OFF- asentojen välimaastossa ei voi välttyä uusilta vaikeilta tilanteilta. Sitten minua askarruttaa myös valtuuston ja hallituksen puolueiden valtasuhteet. Nyt hallituksessa voittanut kanta ei ole välttämättä valtuuston kanta, joka päättää isommista asioista. Ryhmät ovat hajalla.

         I-SHO:n päätöksellä pakveluverkko uusiksi

Perjantaina sitten jysähti toinen pommi. Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi viime kesäkuussa hyvinvointialueemme valtuuston palveluverkkoa koskevan päätöksen. Asian valmisteluun on tulevaisuuslautakunnassa osallistunut esteellisiä henkilöitä. Tuo oli peruste, jolla valtuuston päätös kaatui. I-S:n HO:n päätösksessä luetellaan useita valmisteluun liittyviä puutteita. Niitä ei tutkittu. Lukijat ovat odotelleet kirjoitustani juuri nyt ajankohtaisesta tilanteesta HVA:mme. Odottelin tähän aamun, kun uudet askelmerkit alkavat muotoutumaan.

https://www.siunsote.fi/-/pohjois-karjalan-hyvinvointialueen-palveluverkon-toimeenpanoon-otetaan-aikalisa?redirect=%2F

Eilen olin mukana HVA:mme hallituksen ja valtuuston sekä johtoryhmän välisessä kriisikokouksessa. Siellä tarkkaan analysoimme I-S:n HO:n päätöksen. Kokouksen kulusta on laadittu tiedote. Keskeisintä on, että emme lähde päätöksestä valittamaan. Tulevaisuuslautakunta käsittelee esteellisyyskysymykset huomioiden laajojen sote-asemien järjestämissuunnitelmat. Nurmesta koskeva päätös hylätään. Sitten tutkitaan tarkkaan HO:n vastauksessa olleet muut valmisteluun liittyvät vajavuudet.

       Nyt oikea tiedottaminen tärkeää

Hyvinvointialueellemme on tämän päivän tiedon mukaan kertymässä tälle vuodelle noin 30 miljoonan euron alijäämä. Se kasvaa helposti. Nyt uusista askelmerkeistä tiedottamine on kaiken a ja o. Henkilöstö on pidettävä ajan tasalla. Myös päättäjien on tunnettava poliittinen vastuu koko maakunnasta. On haettava sitä yhteisöllisyyttä eri ryhmien välillä, mikä’ meillä vielä oli vuosi sitten, unohtamatta riittävien sote-palvelujen tarjoamista koko maakuntaan. Maakuntamme asukkaita vartenhan me  luottamushenkilöinä olemme. Samoin hallituksen ja johtoryhmän on istuttava yhteiseen pöytään ja asialistalla on vain yhteen hiileen puhaltaminen. Asiakokonaisuuden vakavuus on varmasti ymmärretty. Jos olemme kovin nurkkakuntaisia, niin kohta meillä ei ole nurkkia eikä kuntiakaan.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini