Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Yrittäjien kuntabarometri 2024 julkaistu

Perjantai 24.5.2024 klo 15.44Puolitoista viikkoa sitten Nurmeksesta oli hyvä edustus Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Siellä oli hyvin laaja ohjelma, josta saimme paljon eväitä tulevaan. Maamme talous on huonossa jamassa. Se heijastuu myös kuntatalouteen. 

Itse joudumme talouden tasapainottamisen maltillisesti tekemään vaarantamatta lakisääteisiä palveluja. Valtiovallalta ei apuja ole tulossa. Samalla maamme hallituksen edustajat vahvistuvat maamme talouden olevan kriisiytymässä, ellei maan velkaantumista saada pysäytettyä. 

Mielenkiinnolla odotimme Suomen yrittäjien Kuntabarometri 2024 julkistamista. Sillä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. 

Kuntakohtaisen raportin saavat ne kunnat, joista vastauksia on kymmenen tai enemmän. Aiemmin kysely on toteutettu nimellä Elinkeinopoliittinen mittaristo- eli ELPO-kysely. 

Kysely tehtiin nyt 11. kerran. Se on toteutettu vuodesta 2004 alkaen. Tänä vuonna se oli yrittäjille avoinna 12.2.-8.4. välisenä aikana. Suomessa kyselyyn vastasi noin 9 600 yrittäjää. 

https://survey.taloustutkimus.fi/dashboard/yrittajat_aloitussivu/

Kyselyssä tulivat esille tänä vuonna elinkeinoelämän eri osa-alueet tärkeysjärjestyksessä. Nyt tehdyssä tutkimuksessa järjestys oli seuraava: kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, yrityspalvelut, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, lupa-asioiden sujuvuus, kunnan hankintapolitiikka, infrastruktuuri sekä koulutus ja osaaminen. 

Pienten kuntien luokan alle 10 000 asukasta ykkönen oli Ylä-Savosta Vieremä. Keskiluokan 10 000-50 000 joukon paras kunta oli Lieto. Sitten suurten kaupunkien luokan kärkipaikan otti jo useamman kerran peräkkäin Seinäjoki. 

Kirjoitin aikaisemmin maakuntaliittomme Trendit-julkaisusta. Siinä Nurmeksen suurempien ei niin suhdanneherkkien yritysten voimalla Nurmeksen yritysten kehitys viime vuoden jälkipuoliskolla oli plussalla, ihan maakunnan kärkeä. 

Nurmeksen sijoitus kuntabarometrissä oli vuosina 2020 ja 2022 molempina 35 pienten kuntien alle 10 000 asukasta joukossa. 

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan tipuimme huolestuttavasti 49 sijaa alaspäin. Olemme sijalla 84. Se on tuntuva pudotus. 

Tuoreeseen kuntabarometrin tulokseen meidän on myös kuntana reagoitava. Kävimme kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa pari viikkoa sitten yrittäjäjärjestön vuosikokouksessa kuuntelemassa yrittäjäjärjestömme tuntoja. Sen käynnin kuultu tukee Nurmeksen kuntabaronetrin tulosta. 

Saatu palaute on raportoitu kaupunginhallitukselle kuten myös kuntabarometrin sisältö. Odotan, että Pikes, kaupunginhallitus ja yrittäjäjärjestö tapaavat lähitulevaisuudessa. 

Mielenkiinnolla odotan 57 seutukaupungin veto- ja pitovoimatutkimuksen tuloksia. Nurmeshan nousi viimeksi julkaistussa (helmikuu 2022) tutkimuksen raportissa kymmenen parhaan seutukaupngin kärkijoukkoon. u


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini