Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Nurmeksen tuottavuusohjelma valtuustoon viikon päästä

Maanantai 10.6.2024 klo 8.50


Nyt elämme kaupungissa haasteellista aikaa. Kaupunki on käynyt kevään aikana henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut. Valtuusto saa hallituksen esityksen käsittelyynsä viikon päästä.Saman aikaisesti lama luo omat haasteeensa yrityksille. Vaalikausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on pystyttävä tarvittavat päätökset tekemään. 

    Millaisen perinnön jätämme uudelle valtuustolle?              

Kyse on myös Nurmeksen pito- ja vetovoimasta sekä tulevaisuudesta. Olen aina kantanut huolta kuntamme järkevästä taloudenhoidosta. 

Näkemyksiä, joita olen esittänyt, ei ole kaikissa pöydissä kaupunkimme tulevaisuudesta otettu riittävällä vakavuudella. Taustalla minulla on kuitenkin vuosien työskentely maakunnallisissa luottamustoimissa lähellä mm. maakunnan kuntataloustyöryhmää.

Kuntatalouskin on kuin shakkipeliä. Siinä on pystyttävä katsomaan saatavilla olevien tietojen valossa tulevaisuuteen. joskin valtion toiminta on aivan viime vuosina ollut hapuilevaa. Totta on, ettei valtion velkaantuminen voi enää jatkua maamme kantokyvyn ulkopuolelle.

Olen maakuntamme ja myös kotikaupunkini kuntatalouden heikkenevää tilaa tällä palstalla muutamissa kirjoituksissa tuonut esille. Näin ei voida sanoa jälkiviisasteluksi, jos menneisiin joskus vähän viittaan.

Valtuuston puheenjohtajana olen sitoutunut tehtyihin päätöksiin ja puolustanut niitä. Nyt vaalikauden lopulla tuon esille myös omia ajatuksiani julkisuuteen, joista olen jo aikaisemmin kirjoittanut ja puhunut.

Nurmesen ja Valtimon kunnan kuntaliitosselvitys 20.2.2019 hyväksyttiin valtuustoissa kuntaliitosasiakirjojen mukana keväällä 2019. Sieltä sivulta 46 seuraava lainaus:

https://www.nurmes.fi/documents/183024/3339603/15.2.2019+Kuntaliitoksen+selvitysraportti.pdf/ad876bce-25c5-0b42-6844-cc65ec2cfe45?version=1.6

"Vuosien 2020 - 2025 aikana yhdistetylle kunnalle kertyy alijäämää yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa, mikäli veroprosentti pidetään vuoden 2019 tasossa 20,5 prosentissa koko tarkasteluperiodin ajan, eikä kustannusten sopeuttamista tehdä (vasen pylväs). Mainitun 11,5 miljoonan euron alijäämän kurominen umpeen edellyttää vuositasolla 1,9 miljoonan euron säästötarvetta eli noin 2,3 % toimintakuluista. Sopeuttamistoimenpiteiden tekeminen pelkästään veronkorotuksilla edellyttäisi tuloveron asteittaista nostamista noin 23,5 prosenttiin. Näiden vaihtoehtojen lisäksi on lukuisia muita vero- ja kustannusyhdistelmiä säästötarpeen täyttämiseksi."

Kuntaliitosta olivat valmistelemassa oman keskushallinon apuna FCG:stä Kaija Majoinen ja Jarmo Asikainen. Kun raportista poistetaan valtiolle siirtynyt soten osuus, jää uudelle Nurmekselle lähes 5 miljoonan €:n rahoitusvaje.

Ennen yhteistoimintaneuvottelujen aloittamista edellä mainittu FCG auttoi kaupunkia nyt valtuustoon tulevan tuottavuusohjelman teossa. Meidän kuntaliitosselvityksen aikainen talousjohtaja Jussi Sallinen oli nyt yksi FCG:n sparraajista tekemässä valtuustoon tulevaa hallituksen esitystä.

Nyt vuosille 2024 - 2027 on yhteensä noin 5,5 miljoonan €:n säästötavoitteet. Jos taaksepäin katsoo, niin jo 2019 pystyttiin arvioimaan tuleva aika tarkasti. Silloin ei ollut tietoa koronasta, Ukrainan sodasta eikä noiden vaikutuksista kuntien talouteen. Maan ylivelkaantuminen ja kuntatalouden lähesrtvät synkät ajat tunnistettiin.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini