Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Ensi syksy pitää luottamushenkilöt virkeinä

Maanantai 24.6.2024 klo 11.56


 

Juhannuksen pyhät vietin mökillä nuorimman tyttäreni perheen kanssa. Siinä samalla voin irrottautua pienelle kesävapaalle. Illan hiljaisina hetkinä kertasin menneen vuoden keskeisiä Siun soten HVA:n ja Nurmeksen kaupungin asioita. Viime viikollahan meillä oli vielä kaupunginvaltuusto ja HVA:n hallituksen kokoukset. 

Nurmeksen kaupunki hyväksyi lähes yksimielisesti kevään aikana puristetun tuottavuusohjelman pohjaksi TA2025 valmistelua varten.  Kaupungin hallitukselle ja valtuustolle iso kiitos vastuullisesta toiminnasta. Seuraamme nyt ohjelman täytäntöönpanoa. Siihen liittyvistä huolista olen aikaisemmin jo kirjoittanut. Nyt elämme tulevaisuutta enkä aikaisempiin huoliini palaa.

Toinen iso asia oli Nurmeksen kaupungin luopuminen uuden sote-keskuksen rakentamisesta. Kaupunki teetti nykyisestä sote-asemasta kuntotarkastuksen. Sen mukaan kiinteistössä on odotettavissa lähivuosina vain vähäisiä korjaustarpeita. Lähinnä kaupungin taloudellisen tilan heikkenemisen vuoksi kaupunginhallitus esitti uudisrakentamisesta luopumista. 

Vaihtoehtoina olivat, että hyvinvointtialue toteuttaa hankkeen itse, nykyisen terveysaseman käyttöä jatketaan edelleen tai Nurmeksen kaupungin tytäryhtiö rakentaa vuokratilaratkaisun. 

Hyvinvointialue esittti, ellä käyttäisimme ulkopuolista investoria Lieksan mallin mukaan. Sitä vaihtoehtoa ei meillä tarkastelu esityslistalle asti.

Hyvinvointialueen perusterveydenhuollon investointien toteutukset ovat nyt valmistelussa. Joensuuhun ollaan suunnittelemassa 30 miljoonan euron uutta sote-keskusta. Joensuu ei pysty tässä taloudellisessa tilanteessa sitä omaan taseensa rakentamaan. 

Minulla on sellainen kutina, että Siun sote rakentaa Joensuun sote-keskuksen vielä taseeseensa. Mielestäni se ei ole tasa-arvoista maakunnan muita kuntia kohtaan. Odottaisin asiassa kiireellisesti valtakunnallista päätöstä. 

Ei ole oikein, että hyvinvointialueet saavat toimintaansa rahat valtiolta ja ne sitten velvoittavat juuri meille reuna-alueiden kunnille tärkeät perusterveyden ja sosiaalipuolen kiinteistöt rakentamaan itse. Ei siellä riskiä haluta ottaa. Päätetään sitten vain vuokrasopimuksista. Tyhjiä tiloja tulee lähivuosina paljon juuri periferia-alueille. Se kurittaa noita alueita vuokratulojen vähenemisenä ja tyhjinä kiinteistöinä. 

Pohjois-Karjalassa ainakin laajan palvelun sote-keskukset on tulevaisuudessa rakennettava Siun soten taseeseen. Nyt odotan, että Joensuun kohdalla etsitään uudelle Joensuun sote-aseman päätökselle synnergiapintaa koko maakuntaan. Näin päätös joskus syksyllä on helpompi viedä poliittisissa apparaateissa läpi. Näinhän se homma toimii.

Vuosi sitten tehty Siun soten HVA:n palveluverkkopäätös kariutui ISHO:ssa lähinnä esteellisyyskysymyksiin. Asiaa on hallituspöydän ääressä tutkittu perusteellisesti. Ei sinne  hallitukseen montaa esteetöntä päättäjää jää.

Uskon, että syksyllä hallituksen kokoonpanoa varajäsenineen muutetaan siten, että pystytään tekemään lailliset päätökset. Nyt kannattaa olla tarkkana.

Tällä viikolla tulevaisuuslautakunta aloittaa uudelleen palveluverkkolinjauksen tekemisen. Se tulee heti lomien jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Esityslistalla on virkamiesesitys. Se on lähes samanlainen kuin vuosi sitten valtuuston hyväksymä 2B-vaihtoehto. 

 Lautakunta voi pientä viilausta teksteihin tehdä. Tosiasia on, että raha ei ole yhtään lisääntynyt. Olemme tänä vuonna tekemässä rumaa tappiota ja vuosien 2025 - 2026 talouden tasapainottavat tulokset ovat minulle ainakin tässä vaiheessa ns. uskon asia. Toivottavasti pystymme etenemään poliittisina ryhminä toisiamme kunnioittaen ja välttyisimme suuremmilta ylilyönneiltä. Hallituksen on kuultava valtuuston tahtoa. Kysymys on siis myös luottamuksesta.

Lukijoille kiitos suorasta palautteesta ja hyvää kesää. Paljon on varastossa vielä kirjoitettavaa. Nyt lähden tyttären pojan kanssa Saksaan katsomaan jalkapallon EM-kisoja. Meillä molemmilla on tarkoitus nähdä Ronaldo kentällä livenä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini