Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Lähtikö YLE ohjaamaan maamme matkailuvirtoja?

Perjantai 5.7.2024 klo 18.34


YLE uutisoi eilen kaupunkisuunnitelun professori Raine Mäntysalon kautta kriittisesti juuri avatun Bomban hotellirakennuksen suunnittelua ja toteutusta. Artikkelissa annetaan ymmärtää, että kaupunkia on painostettu hotellin sijoittamiseksi liian lähelle rantaa.Bomba_uusi_hotelli

Edellisen kaupunginhallituskauden aikana valmistui Bomba-Hyvärilä Masterplan II 2035. Hankkeen tarkoitus oli juuri edistää alueemme vetovoimaa ja luoda tänne lisää kaivattuja työpaikkoja. 

Uusi hotellirakennus on osa masterplania. Lisäksi laajennus on rakennettu kaavan sallimissa rajoissa. Itse meidän on tänne työpaikat yhteistyökumppaneidemme kanssa taisteltava ja luotava myös edellytykset. Ei niitä meille tarjottimella tuoda! 

Professori Mäntysalon esille tuomat asiat edustavat hänen omia arvojaan. Todennäköisesti professorilta jokin taho on pyytänyt mielipidettä ja se on uutisoitu YLE:n taholta meille kielteisenä. 

  Koronan jälkeen matkailussa kisa asiakkaista

Suomi on pieni maa. Meillä on perinteiset vahvat matkailualueet ja niilä toimijat, jotka pyrkivät pitämään kiinni  omista markkinointiarvoista. 

Kilpailu kiristyy ja kaikki lailliset keinot somessa ja mediassa ovat sallittuja omaan puolustukseen ja kilpailijan painamiseen. Taustalla on usein joku auktoriteetti mielipiteineen. 

YLE:n uutinen tuli kuin tilauksesta. PKO ennätti juuri pari päivää sitten uutisoida tilauslentojen järjestämisestä Keski-Euroopasta maakuntaamme. 

Näen maakuntamme kannalta myönteisenä, että meillä on täällä toimija, joka hakee kasvua matkailusta. Sen ajoitus on oikea. Pielisen alueet tarjoamat puitteet ovat varteenotettava vaihtoehto sähköautojen aikaan siirryttäessä Lapillekin. 

  Masterpanilla uutta pöhinää Nurmekseen

Meillä laadittiin masterplan edistämään alueemme vetovoimaa ja tuomaan tänne kaivattuja työpaikkoja. Uusi hotellirakennus on rakennettu kaavan sallimissa rajoissa. 

Katsoimme kaupunginjohtajan kanssa aamulla aiheelliseksi laatia YLE:lle ”lomilta” alla oleva vastine:

LEHDISTÖTIEDOTE 5.7.2024 (julkaisuvapaa heti)

YLE:n verkkouutisessa strategisen kaupunkisuunnittelun professori Raine Mäntysalo esittää sellaisia yleistyksiä ja pohdintoja, että ne on syytä oikaista. Mäntysalon pohdinnat eivät Nurmeksen osalta pidä paikkaansa.

Break Sokos Hotel Bomban laajennus on osa Bomba-Hyvärilä Masterplan II 2035 -hanketta, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää Nurmeksen alueen matkailua. Hanketta varten asetetussa työryhmässä oli edustus niin Nurmeksen kaupungin viranhaltijoista kuin Pielisen Karjalan kehittämisyhtiö Oy:stä, PKO:sta, Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus Oy:stä ja Pielis-Golf Oy:stä.

Toisin kuin verkkouutisessa väitetään, kyse ei ole S-ryhmän yhteisestä vaan PohjoisKarjalan Osuuskaupan (PKO) hotellin laajennushankkeesta. Tässä hankkeessa sekä Nurmeksen kaupungin että PKO:n yhteinen tahtotila on nimenomaan ollut tehdä ympäristöstään selkeästi erottuva rakennus, joka Pieliseltä sitä lähestyttäessä näkyy kuin majakka.

Poikkeamislupamenettelystä voidaan todeta, että hotellilaajennuksen rakentaminen tapahtui jo rakennetulle alueelle. Alueen asemakaava sallii laajennuksen lähelle rantaa rakentamisen. Laajennusosasta vain n. 8 m2 sijoittuu asemakaavan mukaiselle s-3 alueelle. Ylitys on hyvin vähäinen ja tapahtuu osin vain räystäslinjan alle. Hotellilaajennus ei juurikaan ole korkeampi kuin jo olemassa olevan hotellirakennuksen korkeus.

Nurmes ei matkakohteena ole suurten liikennevirtojen äärellä. Sen vuoksi alueelle tulee erikseen houkutella turisteja, ja matkailijoiden vaatimustason koko ajan kasvaessa he kaipaavat entistä erilaisempia ja eksklusiivisempia elämyksiä.

Korostamme erityisesti sitä, että hankkeessa kyseessä on yhteinen tahtotila, eikä kaupallisen toimijan painostus niin kuin jutussa virheellisesti annettiin ymmärtää.

Matti Kämäräinen                          kaupunginvaltuuston pj. 

Pasi Parkkinen                               kaupunginjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini