Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Panostetaan korona-aikana matkailuun

Torstai 17.9.2020 klo 9:24


Viime perjantaina julkistettu Louhikosken voimalan purkaminen on herättänyt paikkakunnalla keskustelua. PKS teki vuoden ympäristöteon. Toivotaan, että Saramojokeen saadaan toivottu järvitaimen kanta. Viime päivinä olen vastaillut ihmisten myönteisiin yhteydenottoihin. Yleensä meidän luottamushenkilöitten saama palaute on kielteistä nurinaa.

Matkailu on ollut Nurmeksen kaupungin strategioissa mukana viimeiset viisikymmentä vuotta. Viime vuosisadan puolella Loma-Nurmes hoiti kaupungin alueen matkailumarkkinointia. Se herätti ristiriitoja lähinnä yksityisten toimijoiden kautta, koska kunnallinen yritys itsekin oli ja on edelleen alan vahva toimija. Nykyään VisitKarelia on Pohjois-Karjalan koordinaatio-organisaatio, joka kehittää ja markkinoi aluetta. Nurmeksen matkailun kehittämistyö on paikallisesti delegoitu elinkeinoyhtiöllemme, Pikesille.

Koronakriisi muuttaa maailmaa ja käyttäytymistämme pitkäksi aikaa. Lentäminen tulee kalliimmaksi ja sähköautot yleistyvät. Olen sanonut jo 2000-luvun alussa, että Lappi tulee alemmaksi rakennemuutoksen myötä. Tuolla olen tarkoittanut lähinnä palvelurakenneverkoston harvenemista.Muurahaispesa_Korpismaki

Nyt Lapin matkailukohteet alkavat olla etelän väelle lentojen harventuessa etäämpänä. Lisäksi vuosiin ei tule halpalentoja.  Näin meidän on toimittava ja kehitettävä oman seutumme vahvuuksia vastaamaan tämän päivän vaateita.

PKO solmi Villi Pohjolan kanssa yhteistyösopimuksen. Äksyt Ämmät on jo meillä ennestään matkanjärjestäjäoikeudet omaava yritys. Sesonkikalustovuokrausta meillä on ollut Bomban alueella. Nyt tarjonta lisääntyy.

PKO on vahva toimija Kolilla ja Nurmeksessa. Nyt toivon, että alueemme matkailun vetovastuun ottanut maakunnallinen yritys toimii liimana myös kuntien välisen yhteistyön aktivoijana. Olemme yhdessä vaan vahvempia kuin yksin kisatessamme tämän rakennemuutoksen keskellä.

Ilmaston lämpeneminen on tuonut meille vähälumiset talvet. On muututtava ilmaston mukana. Nurmeksen kaupunki entisöi ja rakentaa retkeilyreittejä. Niitten on palveltava niin patikointia kuin maastopyöräilyäkin. Talviaikaankin ”läskipyörillä” liikkuminen onnistuu polanteilla. Moottorikelkkailun vähentyessä tilalle tulevat erilaiset mönkijät.

Nurmeksen vetovoima matkailukaupunkina kasvaa, tiedote 15.9.2020

Nurmeksen kaupungin matkailun kasvu on nyt hyvässä vauhdissa. Erityisesti kuluvan kesän aikana on vahvistunut matkailukolmio Koli-Bomba-Ruunaa, jossa pääosan yöpymiskapasiteetista muodostavat Nurmeksen n. 750 vuodepaikkaa. Veneily Pielisellä on myös lisääntynyt polttoainejakeluasemien avautumisen myötä Nurmeksessa ja Lieksassa.

Matkailun kasvussa jatkossa on tärkeää, että pysäköintialuehankkeet, hotellikapasiteetin kasvattaminen ja hyvin toteutetut reitistöt onnistutaan toteuttamaan huomioiden matkailun globaalit muutokset esimerkiksi korona-viruksen osalta mutta myös ilmastomuutoksen osalta. Ilmastomuutos poistaa jaon kesä- ja talvimatkailuun. Esimerkiksi maastopyöräilyä harrastetaan ympäri vuoden. Toisaalta järvien jäällä tapahtuvien aktiviteettien (esimerkiksi retkiluistelu) merkitys laskee talvien lyhenemisen vuoksi.

Nurmeksen kaupunki on viidellä toimenpiteellä mukana vauhdittamassa tätä myönteistä kehitystä.

Lue tiedote kokonaisuudessaan www-sivuiltamme:

https://www.nurmes.fi/-/nurmeksen-vetovoima-matkailukaupunkina-kasvaa

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini