Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

PKO:lta piristysruiske Bomban alueen kehittämiseen

Sunnuntai 27.9.2020 klo 23:03


Perjantaina PKO järjesti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin yksityiskohtaisemmin kylpylän välittömään läheisyyteen tulevasta viisikerroksisesta hotellirakennuksesta. Jo pari vuotta sitten olin varma, että PKO ottaa matkailun alalla vielä ison loikan. Päivittäistavarapuolella ei juuri suurempaa kasvua voida enää odottaa, kun markkinaosuus on suuri. Lisäksi maakunnan väestöennusteet ovat laskevat. Nykyinen PKO:n toimitusjohtaja tuntee matkailun.

Uuden hotellin rakentaminen alkaa ensi keväänä ja se valmistuu alkuvuodesta 2022. Kylpylän laajennusosaan tulee 93 järvinäköalahuonetta, ravintola sekä kokoustiloja. Lisäksi samalla uudistetaan kylpylähotellin kokous- ja aulatiloja sekä peruskorjataan rakennuksen seitsemäntoista huonetta. Rakennushankkeen työllistävä vaikutus on 270 – 280 henkilötyövuotta. Toimitusjohtaja Kivelä ilmoitti, että työt tehdään pohjois-karjalaisin voimin. Hankkeen valmistuttua on luvassa töitä lisää 25 – 30 matkailu- ja ravintola-alan työntekijälle.

PKO ottaa nyt veturin roolin maakuntamme matkailun kehittämisessä. Villi Pohjola on saatu Nurmekseen Bomban alueelle yhteistyökumppaniksi. Lapin matkailun yskiessä koronan takia uusi toimija siirtää paljon toimintaansa tänne ja aloittaa toimintansa tulevan joulukuun 15. päivä.  Villi Pohjola on vuokrannut käyttöönsä koko karjalaiskylän 50 huonetta. Noilla toimilla PKO antaa maakunnalle sen tarvitsemia myönteisiä kehityssignaaleja. Näin Kivelän johdolla yritys vahvistaa positiivisen kehityksen kierrettä.  Se tuo hyvää myös alan paikallisille yrittäjille.

Olimme kaupunginjohtajan kanssa perjantain tiedotustilaisuudessa. Uutinen on koko seutukunnalle iso asia. Tilaisuuden aikana vilisi muistikuvissa kaikki kokemani 40 vuotta Nurmeksen matkailussa. Aloitin kulttuurilautakunnasta 1982. Se oli suurten teatteriproduktioiden aikaa. Kaupungin taloudelliset vastuut olivat suuret. Siinä sivussa Nurmeksen Sähkö Oy:n myynti PKS:lle saatiin valmiiksi kaikkine kiemuroineen kolmessa vuodessa. Tuolta ajanjaksolta tähän päivään voisi pari kirjaakin kirjoittaa. PKO_tied_tilaisuus

Nurmeksen matkailun keskeisimpiä kokemuksia ovat kohdallani kahden vaalikauden jakso Loma-Nurmes Oy:n hallituksen puheenjohtajana, josta ajasta viimeiset vuodet olin myös Bomba-Lomat Oy:n  hallituksessa. Matkailuun liittyvät rahoitusjärjestelyt työllistivät kovasti kaupungin keskushallintoa ja valtuustoa. Poliittisilla päätöksillä Nurmeksen matkailutoimen hoito eriytettiin pois Loma-Nurmeksesta. Kylpylä ja Bomba myytiin Jukolalle. Toivottua nousua ei tapahtunut. Niinpä eri vaiheitten jälkeen PKO on Bomban alueen toimija ja tulevaisuuden kehittäjä. Koko alue on päässyt hyvään kotiin. Yhteistyö uuden toimijan ja kaupungin välillä on ollut rakentavaa ja asiat ovat edenneet vauhdilla.

Harvoin olen tiedotustilaisuudessa tuntenut liikutusta. Tuo tunne tuli ilosta. Nyt meillä on vahva toimija Joensuu – Koli – Nurmes- akselilla. Se on meidän kaikkien yhteinen ilo. Yhdessä olemme kaiken saaneet aikaan. Totesimme kaupunginjohtajan kanssa tilaisuudessa, että vetovoimainen Nurmeksen kaupunki tarjoaa hyvät puitteet muuttuvalle ja kehittyvälle matkailulle. Lisäksi totesimme, että Nurmeksen kaupunki kiittää ja kannustaa PKO:ta ja Villiä Pohjolaa saavuttamaan matkailun uudet tavoitteet Pohjois-Karjalassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini