Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Hirvipassissa mietittyä

Lauantai 24.10.2020 klo 12:10


Elämä jatkuu koronaepidemian keskellä. Maakunnallisesti olemme onnistuneet pitämään koronan hyvin kurissa. Viruksen leviämisen pysäyttämiseen käytetyt menetelmät purevat paremmin harvaanasutuilla alueilla. Hyvä esimerkki on tuosta ihan läheltä, Lieksan kaupungista. Tauti tapettiin noudattamalla koronavastuutahojen antamia ohjeita ja toimintatapoja. 

Miten sitten Suomi on selvinnyt koronan kynsissä. Alueellisia eroja on paljon. Nordea on tehnyt aiheesta mittavan tutkimuksen pankin näkökulmasta yrityselämän eri sektoreilta. Ravintola- ja matkailualat ovat suurimpia menettäjiä, kun taas päivittäistavara- ja jotkut pienyrityssektorit ovat toipuneet nopeasti. Raha on lähtenyt kiertämään. Suuret kaupungit ovat suheteessa suurempia häviäjiä kuin pienemmät  kaupungit ja kunnat. Tämä näkyy etenkin työllisyystilanteita vertailemalla.

Mielestäni koronakurjimus on meille riittävän hyvä opetus tarkkailla aluepoliittisia suuntalinjoja vakavammin. Ihmiset haluavat asumaan ja töihin  väljemmille vesille. Etätyön suosio on ottanut harppauksen näinä kuukausina. Samoin on kokous- ja seminaarikäytäntöjen laita. Elämisen edellytyksiä on kohennettava varsinkin itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Kyse on lopulta työpaikoista, koulutuksesta, hyvistä liikenne- ja verkkoyhteyksistä.

Meillä paikallisesta päätöksen teossa mukana olevilla sekä maakunta- että paikallistason päättäjillä on lopulta suuri vastuu. Me olemme viestittäjiä edustajiemme kautta valtiovaltaan päin. Surkuttelemalla ja valittamalla tänne ei tulla meille hyvää tarjoamaan.

Kaikki edunvalvonnan kanuunat on suunnattava kerrallaan aina samaan yhteiseen maaliin tavoitteiden läpi viemiseksi. Edunvalvonta on monien tahojen yhteistyötä. Me kunnan päättäjät olemme avainasemassa. Riskinhallintaan on toki kiinnitettävä huomiota. Siihen meillä on asiantuntijoita. 

Paikallistason vahvalla toiminnalla pystytyään ohjaaman valtakunnan politiikkaakin. Näin saadaan vapaavuorelaisetkin tunnustamaan, että sadan kunnan Suomi-ajattelu on auttamattomasti taakse jäänyttä elämää.  

Myös PS:n Halla-aholla on hyvin nuiva suhtautuminen maamme reuna-alueiden kehittämiseen. Tämän hän toi vahvasti julki vuoden 2017 vaalikonevastauksissaan. PS:n keulahahmo olisi ollut purkamassa verotuloihin perustuvaa kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmää.  Se on hänen mukaansa "kepulaista aluepolitiikkaa"Multitaskaaminen_

Jk. Päivä vierähti nopeasti metsällä. Nykytekniikka mahdollistaa hirvipassissa multitaskaamisen. Voi lueskella lehdet, kirjoitellla ajankohtaisista asioista blogiin, seurata Teams-palaveria ja koirien hirven hakua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini