Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Panokset toiminnan kehittämiseen ja henkilöstön hyvinvointiin

Torstai 29.4.2021 klo 7:10


Eilen Siun soten hallitus piti seminaaria Tiedepuistossa. Teimme myös välikatsauksen, kuinka olemme omistajien asettamiin tavoitteisiin päässeet. Työ on vielä kesken. Menee varmaan vielä neljä viisi vuotta ennenkuin alkaa valmista tulla. Jos rehellinnen haluaa olla, niin maailma muuttuu niin nopeasti, että valmista tuskin koskaan tulee. 

Meillä oli myös tiedotustilaisuus. Siitä alla oleva tiedote:

Siun sote jatkaa toimintansa kehittämistä ja panostaa henkilöstön hyvinvointiin

Siun sote -kuntayhtymä on neljän ensimmäisen toimintavuotensa aikana kehittänyt merkittävästi Pohjois-Karjalan maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluja omistajakuntien asettamien tavoitteiden mukaisesti. Uuden strategiakauden keskeisiä tavoitteita ovat henkilöstön hyvinvointiin panostaminen sekä palvelujen uudistamisen jatkaminen henkilöstöä entistä paremmin kuullen.

  • Henkilökuntamme on tehnyt hyvää työtä ja se näkyy muun muassa erinomaisena asiakaspalautteena terveysasemilla
  • Organisaatiomuutokset, kustannuspaineet ja koronavirusepidemian hoitaminen ovat kuitenkin kuormittaneet henkilökuntaa merkittävästi ja on selvää, että tähän meidän on löydettävä parempi tasapaino jatkossa.

Siun soten vastaanottopalveluissa on laadittu 14 kohdan toimenpidelista, jolla on lähdetty ratkomaan muun muassa tiimimalliin liittyviä kehittämiskohteita, kroonisten sairauksien hoitopolkuja ja koronaviruksen aiheuttaman hoitovelan korjaamista. Toimenpiteitä ovat myös lääkäreiden rekrytoinnin ja työhyvinvoinnin kehittäminen sekä sisäisen viestinnän parantaminen muutoksista ja niiden perusteluista.

  • Toimenpidelistalla on myös resurssierojen tasaaminen terveysasemilla. Yhtymähallituksen henkilöstöjaoston asialistalla on torstaina 29.4. laaja virkapaketti ja kaikkiaan 15 uutta lääkärin virkaa terveysasemille.

Henkilöstön edustajien ja Siun soten johdon yhteinen ohjausryhmä seuraa toimenpiteiden etenemistä, moniammatillinen terveysasemien henkilöstöstä nimetty työryhmä puolestaan toimii käytännön toimenpiteiden suunnittelijana. Henkilöstön osallisuus ja kokemus kuulluksi tulemisesta halutaan varmistaa.

  • Monilla mittareilla tarkasteltuna asiat menevät oikeaan suuntaan. Palvelujen ja toimintatapojen kehittämistä on silti välttämätöntä jatkaa, koska entisillä eväillä emme väestörakenteen muuttuessa pärjää. Päätökset palvelujen tuottamisen tavoista tehdään toimialueilla, siellä missä asiakkaatkin kohdataan.

Perustamisvaiheessa asetetut tavoitteet on pitkälti saavutettu

Pohjois-Karjalan kunnat päättivät Siun sote -kuntayhtymän perustamisesta vuoden 2015 lopulla. Keskeisiä tavoitteita kuntayhtymän perustamiselle olivat tuolloin kokonaiskustannusten hallinta, keskussairaalan säilyttäminen yhtenä laajan päivystyksen sairaaloista sekä palvelujen yhtenäistäminen ja niiden saatavuuden turvaaminen väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen heiketessä.

Näiss tavoitteissa on pitkälti onnistuttu. Sosiaali- ja terveydenhuollon tarvevakioiduilla kustannuksilla mitattuna Pohjois-Karjala on Suomen kustannustehokkain maakunta ja sairaala Suomen tuottavin keskussairaala.

Pohjois-Karjalan keskussairaalaa on määrätietoisesti kehitetty vastaamaan nykyajan ja tulevaisuuden tarpeita. Mittavat investoinnit sairaalan laajaan peruskorjaukseen ovat saaneet luvat ja rakennustyöt ovat käynnissä. Sairaala on menestynyt erinomaisesti kouluttavien työnantajien vertailussa.

Palvelurakenteen uudistaminen on ollut keino, jolla on siirretty resursseja ennaltaehkäiseviin ja kotiin vietäviin palveluihin.

Siun soten yhtymähallitus tutustui maaliskuun puolivälissä seminaarissa alueen lääkäritilanteeseen ja pohti toimenpiteitä lääkärien ja hoitajien työkuorman keventämiseen. Yhtymähallitus kokoontui keskiviikkona 28.4.2021 iltapäivällä jatkoseminaariin aiheen tiimoilta, ja kävi läpi kuntayhtymässä käynnissä olevia toimenpiteitä sekä kuntayhtymälle asetettujen tavoitteiden toteutumista.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini