Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Nurmeksen on valmistauduttava uuden terveyskeskuksen rakentamiseen

Lauantai 4.12.2021 klo 15:08


Uuden Siun soten ensimmäiset vuodet ovat tämän päivän tiedolla vaikeita pitkän lopulliseen rahoitukseen siirtymisen ja tarvevakioidun rahoituksen leikkurin vuoksi.  

Siun soten palveluverkkolinjaus sovittiin edellisen vaalikauden alussa. Sen jälkeen on maailma muuttunut. Siun sote on toteuttanut omistajakuntien tahtoa sote-palvelujen tuottajana annetuilla taloudellisilla resursseilla.  

Muutostyö on vaatinut paljon energiaa ja on rasittanut kovasti henkilöstöä, johtoa ja myös kuntayhtymän luottamushenkilöitä. Vuoden 2016 lopussa omistajakunnat kylmän viileästi ilmoittivat, että sote-kulujen kasvuvauhti on pudotettava viidestä reiluun yhteen prosenttiin.  

Nyt emme saa jäädä ihmettelemään rahoituksen kiikkulautavaikutuksia kuntien ja sote-rahoituksen välillä. Vaikka vaalit ovat ovella, emme voi olla vastuuttomia. Jos rahaa ei ole luvassa enempää, niin äkkiä ajaudumme suuriin vaikeuksiin. Sote-lakeihin on kirjattu lisärahoituksen hakumahdollisuus valtiolta. Uhkana on kuitenkin arviointimenettelyyn joutuminen.  

Maakuntamme väki ikääntyy alueellisesti eri tavalla. Yli 75-vuotiaiden lisäys vuoteen 2030 mennessä on suurin Kontiolahdella, Joensuussa ja Liperissä. Reuna-alueillakitapahtuu ikääntymistä, mutta sen vauhti on jo hidastunut. Hyvinvointialueemme kuntien eriaikainen ikääntyminen aiheuttaa kovia paineita juuri Joensuun seudulle palveluasumisen  voimakkaana lisääntymisenä.

Niinpä uusi vaaleilla valittu valtuusto ja hallinto pääsee ensi töinään päivittämään palveluverkostoa. Siinäpä ne vaalilupaukset tulee syötyä. Oma juttunsa on sitten pohdinta, minkä verran hyvinvointialueen kannattaa panostaa itse esim palveluasumisen tarpeen kasvuun. Huipun yli pääsemiseksi tarvitaan vahva yksityinen palvelujen tarjonta. Palvelusetelin on taattava kohtuullinen kannattavuus.

Sama koskee myös lääkäripalvelujen kysyntää. Nyt päivystykset ruuhkautuvat etenkin Joensuun seudulla, kun vanhukset eivät pääse täyden palvelun asuntoihin. Ongelma on korjaantunut perusterveydenhuollon osalta jonkin verran viime keväänä käynnistyneestä lääkäreiden ja johdon hyvällä yhteistyöllä. Siitä kerrottiin viikolla Siun soten tiedotustilaisuudessa. 

Meillä ei ole varaa näännyttää henkilöstöä loputtomiin. Jaksamisen raja tulee vastaan. Niinpä on uskallettava tarkastella palvelurakenneverkostoa vastaamaan hyvinvointialueen asukkaiden palvelujen tarvetta. Parempi tehdä ratkaisut itse ajoissa kuin valtiovallan pakottamana.  

Jokaisessa kunnassa on pidettävä riittävät peruspalvelut lähellä. Tuosta meidän nurmeslaisten on yksissä tuumin pidettävä kiinni. Siun soten uudessa hallinnossa meidän on vieressä vahdittava, että meillä säilyy hyvin varusteltu terveyskeskussairaala. Nykyinen terveyskeskus alkaa tulla elinkaarensa loppuun. Uuden suunnittelu on aloitettava viipymättä.  

 
 

 
 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini