Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Siun soten tiukka budjetti vaikeuttaa erikoislääkäreiden jalkautumista maakunnan reuna-alueille

Torstai 16.12.2021 klo 7.18


Kun Siun soten toiminta käynnistyi, alettiin maakunnan toimintatapoja yhtenäistää. Nurmeksessa kovaa arvostelua aiheutti varsinkin erikoislääkäreiden käyntien loppuminen terveyskeskuksen tiloissa. NuVa ky osti palveluja oman erikoissairaanhoitopiirin lisäksi myös sen ulkopuolelta Kuopiosta ja Kajaanista. Meille luvattiin kyllä tutkia mahdollisuutta jossain vaiheessa aloittaa omana työnä erikoislääkäreiden jalkautuminen maakuntaan.

Selvitin tämän päivän tilannetta erikoislääkäripalveluissa Joensuun ulkopuolelle. Talouden kireys on kehitystyötä vaikeuttanut eikä ensi vuoden talousarvio ja erikoislääkäreiden iso työtaakka lupaa tilanteeseen isoja parannuksia.  Etävastaanottoja järjestetään tällä hetkellä ainakin ortopediassa, sydänkeskuksessa (tahdistimet, mm Nurmes) ja palliatiivisella puolella tukien kuolevien potilaiden mahdollisimman laadukasta hoitoa omassa asuinkunnassa.

Etävastaanottojen lisääminen on mahdollista. Operatiivinen johto selvittää parhaillaan, millä tavalla ne halutaan toteuttaa ensi vuonna mahdollisimman kattavasti.

Tästä etätoiminnasta on maksettu palkanlisää, joten ihan kustannusneutraaliakaan se ei ole. Tiistaina Siun soten valtuusto hyväksyi 11,4 miljoonaa € alimitoitetun budjettinsa tarkalleen omistajaohjauskokouksen viitoittamalla raamilla (kolme %).Siun_sote_valtuusto_141221

Kirurgian ja neurologian ammattilaisten pysyminen vuosityöajassa on aiheuttanut haasteita osalla lääkäreitä. Tässä tulevat helposti vastaan jaksamiskysymykset. Minulla on vahva näkemys, että parhaansa siellä kaikki tahot yrittävät. Meidän on pidettävä huoli, että pystymme vastaamaan 24/7 päivystyksen säilymisen Tikkamäellä. Työssä jaksaminen on niin hoitohenkilökunnan kuin lääkäreitten työssä läsnä.

Myös johto ja luottamushenkilöt ovat lujilla. Heidän jaksaminen ei näytä aluevaaliehdokkaita juuri kiinnostavan.  Sivusin asiaa tiistain Siun soten valtuuston kokouksessa käyttämässäni puheenvuorossa. Jos johto väsyy, niin se heijastuu koko henkilöstöön nopeasti. Johdon työviikot ovat pitkiä. He ovat kokonaistyöajassa. Työ ja vapaa-aika on pystyttävä pomonkin erottamaan toisistaan. Siun sotessa se ei ole helppoa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini