Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Hallituksen itsearviointi on osa hyvää johtamista

Maanantai 20.12.2021 klo 22:55


Hyvään hallintoon kuuluu organisaation hallituksen itsearviointi. Se lisää myös sen dynamiikkaa, kun jokainen hallituspöydän äärellä työskentelevä luottamushenkilö arvioi työtään johdon ja myös hallituksen jäsenten kesken. Toimikaudellani itsearvioini suoritettiin Siun soten hallituksessa kolme kertaa.

Siun soten viime hallituskaudella aika-ajoin mediasa arvosteltiin kuntayhtymän ylintä johtoa, ettei se anna riittävästi tietoa hallituksen jäsenille. Mutama viikko sitten törmäsin taas noihin väitteisiin. 

Koin nuo syytökset kohtuuttomina toimivaa johtoryhmää kohtaan ja kirjoitin Lukijan palstalle alla olevan tutkittuun tietoon pohjautuvan mielipiteeni asiasta. Jonkun on johtoakin puolustettava! Siun soten menestys nojaa operatiivisen johdon, muun henkilöstön ja luottamushenkilöiden (hallitus, valtuusto) saumattomaan yhteistyöhön. 

Karjalainen, Mielipide 20.12.2021

Siun soten hallitus ollut tyytyväinen saamaansa tietoon

Matti Kämäräinen

Siun soten lääkäritilanne on kohentunut paljon keväästä, mutta tekemistä riittää vielä.

Joukko Siun soten työntekijöitä on arvostellut mediassa kuntayhtymän korkeinta johtoa, ettei sieltä anneta Siun soten hallitukselle riittävästi tietoa päätösten taustaksi. Väite ei pidä paikkaansa edellisen hallituksen ajoilta.

Hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat kokoontuivat ainakin kerran kuussa listapalaveriin, jonka yhteydessä keskustelimme paljon myös operatiivisen toiminnan haasteista. Samat asiat toimitusjohtaja esitti tiivistetysti toimitusjohtajainfossa ennen varsinaista hallituksen kokousta. Silloin oli paikalla yleensä myös koko johtoryhmä. Hallituksen jäsenet saivat esittää kysymyksiä ja keskustella kentältä saadusta palautteesta.

Siun soten hallintosääntö on tehty kunta- ja hallintolakia noudattaen muutostyötä varten. Siinä ei ole yhtään lautakuntaa. Hallituksella on kolme jaostoa, joista yksi on henkilöstöjaosto. Senkin tehtävät on hallintosäännössä sovittu.

Viranhaltijoiden keskeisimmät tehtävät on kirjattu vielä voimassa olevaan hallintosääntöön. Siun soten johto tapaa säännöllisesti työntekijöiden pääluottamusmiehiä.

Hyvään hallintoon kuuluu hallituksen itsearviointi. Siun sotessa se suoritettiin vuosina 2019, 2020 ja 2021 keväisin aina edelliseltä vuodelta.

Kysymyksiä olivat muun muassa: Esitelläänkö asiat hallitukselle oikeisiin asioihin keskittyen? Esitelläänkö asiat selkeästi? Esitelläänkö asiat siten, että ne auttavat päätöksen tekoa? Onko hallituksen kokouksiin saama informaatio hyödyllistä? Onko materiaali tarkoituksen mukaisessa muodossa?

Kaikkiin edellä esitettyihin kysymyksiin hallituksen jäsenet vastasivat kaikkina vuosina asioiden olevan kiitettävällä tasolla.

Syksyllä aloittanut uusi kuntayhtymän hallitus ei ole vielä toiminnastaan tehnyt itsearviointia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini