Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Valtakunnallinen edunvalvonta on osa Siun soten työtä

Tiistai 4.1.2022 klo 5.54


Alla 4.1.2022 Ylä-Karjalassa ollut mielipidekirjoitukseni lopusta vähän pitempänä versiona:

Ensimmäisten aluevaalien mielipidepalstoilla on otettu kantaa sote-peruspalvelujen puolesta. Henkilöstön jaksaminen ja parempi kuuleminen on ollut monissa kirjoituksissa esillä. Jaan nuo ajatukset. Meillä täytyy olla oikeus hyviin ja tasa-arvoisiin sote-palveluihin asuinpaikkaan, ikään, varallisuuteen ja maantieteelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Hyvän palvelun tae on työyhteisön hyvä henkilöstöpolitiikka ja johtaminen. Näin rakennamme hyvinvointialueen henkilöstön parempaa työarkea.

Jokaisen meistä on voitava mennä kohti vanhuutta luottavaisesti ja turvallisin mielin ilman, että tarvitsee miettiä ja pelätä, miten minun käy. Turvalliseen vanhuuteen kuuluvat kodinomaiset asumisolosuhteet. Niitä on kehitettävä edelleen. Siun sote ei ole vielä valmis.

Olen sitoutunut tiukasti siihen ajatteluun, että tulevaisuuden pitää olla mukana kaikissa päätöksissä, joita tänään ja huomenna teemme. Yhteiskunta muuttuu ja sitä emme voi eikä meidän pidä estää. Tärkeäksi näen sen, että kaikkien, niin nuorten kuin vanhempien, elämä on pystyttävä turvaamaan kaikissa muodoissa.

Valitettavasti talous ohjaa myös uuden Siun soten hyvinvointialueen kehitystyötä. Emme saaneet täyttä tarvevakioitua rahoitusta. Lisäksi pitkä siirtymäkausi luo omat haasteet heti ensimmäiselle vaalikaudelle. Joulukuun valtuusto linjasi, ettei palveluverkkorakenteeseen kajota. Sen on aikaisempi valtuusto päivittänyt aina vuoteen 2030 asti.

Maaliskuussa aloittavan valtuuston työ vaatii luottamushenkilöiltä hyvää keskinäistä yhteistyötä. Talous pyrkii liikaa ohjaamaan toimintaa. Maakuntakeskuksen ja reuna-alueiden valtuutettujen on nähtävä koko Pohjois-Karjalan etu. Turhaan vastakkainasetteluun ei ole varaa.

Seudultamme valittujen luottamushenkilöiden on löydettävä varsinkin alueemme palvelutasoon liittyvissä kysymyksissä toisensa. Henkilöstövaje nopeuttaa ratkaisuja. Jos joudumme jostain luopumaan, niin palvelun on parempi olla Siun soten pohjoisella alueella kuin yli sadan kilometrin päässä maakuntakeskuksessa. Lisäksi päätökset on parempi tehdä itse eikä valtion pakottamina.

                          ERVA-keskukset kilpasilla

KYS on viiden hyvinvointialueen ydin. Siun sote on ollut luotettava yhteistyökumppani koko ERVA-alueen edunvalvonnassa. Itäisen Suomen on oltava yhtenäinen. Näin pärjäämme paremmin viiden lääketieteellisen tiedekunnan joukossa. 

Siun sotella oli viime vaalikaudella ERVA-alueen yhteisissä neuvotteluissa valtiovaltaan tasapainottava rooli. Jos me (Siun sote, Jyväskylä, Etelä-Savo ja Savonlinna) emme olisi löytäneet toisiamme keskittämisasetuksen väännössä, KYS olisi vornuttanut  itsekkäästi meitä ja vienyt vaativia leikkauksia Kuopioon. Näin osaajia olisi esim Siun sotesta lähtenyt tehtävien perään ja meidän 24/7 päivystys olisi vaarantunut.

Ministeri Kiuru oli hajottamassa Etelä-Savon sairaanhoitopiiriä esittämällä lausunnolla olleessa lakiluonnoksessa Savonlinnaa KYS:n huomiin. Kovalla työllä saimme Mikkelin heikentämisen estettyä.

Minulla on vielä tuoreessa muistissa, kun juuri suuria ikäluokkia varten yliopistoja ja keskiasteenkoulutusta hajautettiin maakuntakeskuksiin ja seuduille. Lääketieteellinen tutkimustyö kipuilee niukkojen määrärahojen kanssa. Jokainen kunnianhimoinen tutkimustyön johtaja haluaa julkaisujaan maailman arvostettuihin julkaisuihin. 

Jo kymmenen vuotta sitten lähinnä osa yliopistollisten keskussairaaloiden johtajista herätteli keskustelua viiden tiedekunnan tarpeellisuudesta.  KYS on nyt vahva lääkäreitten kouluttaja ja sillä on vastuu koko Keski- ja Itä-Suomen lääkärikoulutuksesta. Turku on tällä hetkellä pienin yliopistollinen keskussairaala.

Kuopion ja Turun hammaslääketieteen laitosten lakkauttaminen on meille varoittava esimerkki. Uudelleen koulutuksen aloittaminen oli tuskien taival. Kärsimme parinkymmenen vuoden koulutuskatkoksesta vielä pitkään. Aikoineen kollega Turun opiskeluajoilta, Liisa Hyssälä, erosi protestiksi Hammaslääkäri- liitosta.

Valittavien luottamushenkilöiden on seurattava oman hyvinvointialueen palvelujen turvaamisen lisäksi myös koko maan sote-palvelujen tuottamiseen liittyvää keskustelua. Lääketieteellisen tutkimuksen sekä operatiivisen työn kehittämistä ohjaavat vahvat ERVA-keskusten johtajat. Heistä hyvä esimerkki on opiskelukaverini ex-HUS:n johtaja Aki Linden. 

Valtakunnan sote ei ole vielä valmis, vaikka lait hyväksyttiin. Koko kesäkuussa hyväksyttyjen sotelakien valmistelujen ajan yliopistollisten keskusairaaloiden johtajat kävivät omia "seurantakeskusteluja" ministeriöiden johtavien viranhaltijoiden kanssa. On mielenkiintoinen kysymys, mikä oli todellinen syy ex-pormestari Vapaavuoren hiljenemiseen viime keväänä. Hänen suutaan ei helpolla tukita.

Matti Kämäräinen                                                                                Siun soten valtuutettu,                                                aluevaaliehdokas (Kesk.)

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini