Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Juhannusaaton tunnelmia

Perjantai 23.6.2023 klo 10:10


 

Tällä viikolla on ollut kaksi vaikeahkoa kokousta. Maanantaina Nurmeksen kaupunginvaltuusto käsitteli vuoden 2022 tilinpäätöksen ja eilen hyvinvointialueemme valtuusto hyväksyi palvelustrategian. Nyt avaan tuntemuksiani vähän maanantain valtuuston kokouksesta. Eiliseen HVA:n kokoukseen palaan vielä myöhemmin. 

Hallituksen ja valtuuston puheenjohtajistojen sekä kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan päivä alkoi jo aamulla teknisen johtajan virkaan hakijoiden haastatteluilla. Päivälle taisi tulla pituutta 14 tuntia. Minulla oli jo vähän huika, kun päivän ateriaksi jäi klo 11 lounas. Iltapäivä oli niin hektistä, että nälän tunne unohtui. Helteellä kyllä tuli kuitenkin nestetasapainosta huolehdittua. Kokous pidettiin Valtimolla Kuntalaisten talolla.


Pitkän poliittisen urani aikana jouduin maanantaina toisen kerran tilanteeseen, jossa tarkastuslautakunta ei esitä tili- ja vastuuvapautta kaupungin elimelle. Viime vuonna valtuusto äänesti sen lupajaostolle selvällä äänten enemmistöllä. 

Virkamiesjohto, entinen kj. ja kaupunginhallitus antoivat lausuntonsa tarkastuslautakunnalle kertomuksessa esitetyistä puutteista. Ne koskivat sisäisen valvonnan toimintaa. Vuokrasopimus oli tekemättä Puustako Oy:n kanssa.  Lautakunta pysyi kannassaan.  Oli odotettavissa, että valtuustossa äänestetään vastuuvapaudesta ja oli myös odotettavissa, että tili- ja vastuuvapautta esitetään vain kaupunginhallitukselle. Elokuun loppuun asti toimineelle kj. Asko Saatsille sitä taas ei esitettäisi.  

 
Valtuuston kokousta ennen oli selvitettävä vastuuvapauden myöntämiseen liittyvä juridinen puoli. Keskeistä oli, miten sisäistä valvonta oli toteutettu ja miten se oli toiminut. Pöytäkirjoista ja kaupunginjohtajan kehityskeskusteluista ei löydy merkintöjä tilintarkastajien esille nostamista puutteista. Puuhiiltämö ei kauppakirjan ehtojen mukaan ole vielä tänä päiväkään kaupungin omistuksessa. Ei sillä voi olla vuokrasopimustakaan. Jos vuokraat auton, et sinä voi sitä edelleen vuokrata. Tuo npitäisi olla selvä asia. 

 
Laistakin löytyy merkintä osapuolten tasapuolisesta kohtelusta. ”Harkintavallan väärinkäyttöä on esimerkiksi, jos myönnetään vastuuvapaus jollekin, mutta evätään se toiselta samassa asemassa olevalta.” Tämä juridinen puoli ennen valtuuston kokousta edeltävässä infossa valtuustolle kerrottiin. On myös muistettava, että kaupunginhallituksella on kaupunginjohtajaan esimiesasema. Se on kuntalaissa mainittu ja on myös johtajasopimuksessa tarkemmin avattu. Minulle oli selvää, että sekä kaupunginjohtajan että hallituksen tili- ja vastuuvapaus on käsiteltävä yhtenä kokonaisuutena.  

 
Tunnen Nurmeksen kaupungin valtuustokulttuurin hyvin. Kokouksessa tuli esitykset tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä sekä kaupunginhallitukselle että entiselle kaupunginjohtajalle. Tuli myös esitys, että hallitukselle se myönnetään muttei entiselle kj:lle. 

 

Kahden äänestyksen jälkeen sekä kaupunginhallitus että Asko Saatsi saivat tili- ja vastuuvapauden. Päätöksellä on sikäli merkitystä, että Puustakon tapauksessa saattaa asioiden mennessä huonosti nousta tulevaisuudessa korvausvaateita kaupungin taholta.

 
Alla linkki ma. 19.6.2023 Nurmeksen kaupunginvaltuustonkokouksen pöytäkirjaan. 

 
 Lukijoille hyvää juhannusta🌞🌼

 
 

 
 

 
 

 
 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini