Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Keskustan HVA-valtuustoryhmän vastine Karjalaisessa

Torstai 13.7.2023 klo 18.29


Palvelustrategian käsittely hyvinvointialueemme kesäkuun valtuustossa on herättänyt jälkikeskustelua varsinkin Keskustan valtuustoryhmässä. Varavaltuutetun Karjalaisen mielipidekirjoitukseen 11.7. Edellisessä blogikirjoituksessa käsittelen HVA:n  valtuuston päätöstä palvelustrategiasta. Nyt Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajat ovat laatineet alla olevan asiaa selkeyttävän vastineen:

Karjalainen 13.4.2023

"Kaikki käsiparit tarvitaan töihin"

"Pohjois-Karjalan aluevaltuuston varajäsen Lahja-Elina Vatanen (kesk.) palasi kirjoituksessaan (Karjalainen 11.7.) aluevaltuuston kesäkuun 22. päivän kokoukseen esittäen kritiikkiä väärästä palveluverkkopäätöksestä. Vatasen tiedot päätöksen taustoista ovat kuitenkin puutteellisia.

Tulevaisuuslautakunnan 2.6. kokous äänesti palveluverkkoesityksestä. Keskustan Pekka Puustisen tekemä ja Jarkko Pirisen kannattama parannusesitys strategiajohtajan pohjaesitykseen hävisi äänestyksen 4-7.

Aluehallitus sai palveluverkosta kovan väännön jälkeen yksimielisen esityksen kokouksessaan 13.6. Keskustan aluevaltuustoryhmää esitys ei tyydyttänyt.

Ennen aluevaltuuston kokousta poliittiset ryhmät saivat Eero Reijosen vetämissä neuvotteluissa sovittua kompromissista, jonka mukaan kiinteä sote-asema säilyisi hyvinvointijohtajan/strategiajohtajan esityksestä poiketen myös Juuassa, Heinävedellä, Polvijärvellä, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä.

Aluevaltuutettu Eeva-Liisa Auvinen (kesk.) jätti valtuuston kokouksessa oman muutosesityksensä, joka olisi säilyttänyt kiinteät sote-asemat myös pienemmillä paikkakunnilla.

Kokouspäivän ryhmien välisten neuvottelujen tuloksena keskustan ryhmä sai tiedon, että jos se asettuu Auvisen hyvän esityksen taakse muut ryhmät, lähinnä kokoomus ja sosialidemokraatit, äänestävät nurin sen ja myös Reijosen johdolla aiemmin neuvottelun kompromissin, jolloin valtuuston päätökseksi tulisi aluehallituksen pohjaesitys.

Keskustan ryhmän selvä enemmistö ei halunnut ottaa sitä riskiä, että Juuka, Heinävesi, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi jäisivät vaille kiinteää sote-asemaa. Kyse oli yksinkertaisesti siitä, että äänestyksessä haluttiin turvata paras saatavissa oleva ratkaisu. Politiikassakin on joskus pakko taipua siihen, ettei kaikkea voi saada, jos omat voimat eivät siihen riitä.

Aluevaltuuston päätöksen mukaan sote-palvelut järjestetään jatkossakin myös Joensuun liitoskunnissa, muutaman vuoden kuluttua tosin ehkä vain 2-3 päivänä viikossa ja ehkä eri kiinteistöissä kuin nyt. Pitäjien palvelupisteisiin tuotavien palveluiden luettelossa on yli 20 palvelunimikettä mukaan lukien näytteenottopalvelut. Vastuu tämän lupauksen täyttämisestä on hyvinvointialueen toimivalla johdolla, jonka tehtävänä on valmistella palvelustrategian toimeenpanosuunnitelma.

Ennen sen valmistumista ja hyväksymistä ei tapahdu mitään muutoksia. Kannattaa myös huomata, että tähtäin on 15 vuoden päässä, vuodessa 2038. Se mahdollistaa harkitut ja hallitut uudistukset.

Muutoksista huolimatta yksikään sote-ammattilainen ei jää vaille työtä. Juhannusviikolla Pohjois-Karjalassa oli yli 400 hoitajan ja samansuuruinen lähihoitajavaje. Lääkäreitä puuttui noin 70. Kaikki nykyiset käsiparit tarvitaan töihin, ja jostakin on saatava myös uusia.

Tässä on kyllin haastetta meille kaikille, jotka kannamme aidosti huolta koko maakunnan palveluista ja hyvinvoinnista."

Eero Reijonen, Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja

Pekka Puustinen , ryhmän varapuheenjohtaja

Sinikka Musikka , ryhmän varapuheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini