Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Valtakunnallinen edunvalvonta on osa Siun soten työtä

Tiistai 4.1.2022 klo 5:54

Alla 4.1.2022 Ylä-Karjalassa ollut mielipidekirjoitukseni lopusta vähän pitempänä versiona:

Ensimmäisten aluevaalien mielipidepalstoilla on otettu kantaa sote-peruspalvelujen puolesta. Henkilöstön jaksaminen ja parempi kuuleminen on ollut monissa kirjoituksissa esillä. Jaan nuo ajatukset. Meillä täytyy olla oikeus hyviin ja tasa-arvoisiin sote-palveluihin asuinpaikkaan, ikään, varallisuuteen ja maantieteelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Hyvän palvelun tae on työyhteisön hyvä henkilöstöpolitiikka ja johtaminen. Näin rakennamme hyvinvointialueen henkilöstön parempaa työarkea.

Jokaisen meistä on voitava mennä kohti vanhuutta luottavaisesti ja turvallisin mielin ilman, että tarvitsee miettiä ja pelätä, miten minun käy. Turvalliseen vanhuuteen kuuluvat kodinomaiset asumisolosuhteet. Niitä on kehitettävä edelleen. Siun sote ei ole vielä valmis.

Olen sitoutunut tiukasti siihen ajatteluun, että tulevaisuuden pitää olla mukana kaikissa päätöksissä, joita tänään ja huomenna teemme. Yhteiskunta muuttuu ja sitä emme voi eikä meidän pidä estää. Tärkeäksi näen sen, että kaikkien, niin nuorten kuin vanhempien, elämä on pystyttävä turvaamaan kaikissa muodoissa.

Valitettavasti talous ohjaa myös uuden Siun soten hyvinvointialueen kehitystyötä. Emme saaneet täyttä tarvevakioitua rahoitusta. Lisäksi pitkä siirtymäkausi luo omat haasteet heti ensimmäiselle vaalikaudelle. Joulukuun valtuusto linjasi, ettei palveluverkkorakenteeseen kajota. Sen on aikaisempi valtuusto päivittänyt aina vuoteen 2030 asti.

Maaliskuussa aloittavan valtuuston työ vaatii luottamushenkilöiltä hyvää keskinäistä yhteistyötä. Talous pyrkii liikaa ohjaamaan toimintaa. Maakuntakeskuksen ja reuna-alueiden valtuutettujen on nähtävä koko Pohjois-Karjalan etu. Turhaan vastakkainasetteluun ei ole varaa.

Seudultamme valittujen luottamushenkilöiden on löydettävä varsinkin alueemme palvelutasoon liittyvissä kysymyksissä toisensa. Henkilöstövaje nopeuttaa ratkaisuja. Jos joudumme jostain luopumaan, niin palvelun on parempi olla Siun soten pohjoisella alueella kuin yli sadan kilometrin päässä maakuntakeskuksessa. Lisäksi päätökset on parempi tehdä itse eikä valtion pakottamina.

                          ERVA-keskukset kilpasilla

KYS on viiden hyvinvointialueen ydin. Siun sote on ollut luotettava yhteistyökumppani koko ERVA-alueen edunvalvonnassa. Itäisen Suomen on oltava yhtenäinen. Näin pärjäämme paremmin viiden lääketieteellisen tiedekunnan joukossa. 

Siun sotella oli viime vaalikaudella ERVA-alueen yhteisissä neuvotteluissa valtiovaltaan tasapainottava rooli. Jos me (Siun sote, Jyväskylä, Etelä-Savo ja Savonlinna) emme olisi löytäneet toisiamme keskittämisasetuksen väännössä, KYS olisi vornuttanut  itsekkäästi meitä ja vienyt vaativia leikkauksia Kuopioon. Näin osaajia olisi esim Siun sotesta lähtenyt tehtävien perään ja meidän 24/7 päivystys olisi vaarantunut.

Ministeri Kiuru oli hajottamassa Etelä-Savon sairaanhoitopiiriä esittämällä lausunnolla olleessa lakiluonnoksessa Savonlinnaa KYS:n huomiin. Kovalla työllä saimme Mikkelin heikentämisen estettyä.

Minulla on vielä tuoreessa muistissa, kun juuri suuria ikäluokkia varten yliopistoja ja keskiasteenkoulutusta hajautettiin maakuntakeskuksiin ja seuduille. Lääketieteellinen tutkimustyö kipuilee niukkojen määrärahojen kanssa. Jokainen kunnianhimoinen tutkimustyön johtaja haluaa julkaisujaan maailman arvostettuihin julkaisuihin. 

Jo kymmenen vuotta sitten lähinnä osa yliopistollisten keskussairaaloiden johtajista herätteli keskustelua viiden tiedekunnan tarpeellisuudesta.  KYS on nyt vahva lääkäreitten kouluttaja ja sillä on vastuu koko Keski- ja Itä-Suomen lääkärikoulutuksesta. Turku on tällä hetkellä pienin yliopistollinen keskussairaala.

Kuopion ja Turun hammaslääketieteen laitosten lakkauttaminen on meille varoittava esimerkki. Uudelleen koulutuksen aloittaminen oli tuskien taival. Kärsimme parinkymmenen vuoden koulutuskatkoksesta vielä pitkään. Aikoineen kollega Turun opiskeluajoilta, Liisa Hyssälä, erosi protestiksi Hammaslääkäri- liitosta.

Valittavien luottamushenkilöiden on seurattava oman hyvinvointialueen palvelujen turvaamisen lisäksi myös koko maan sote-palvelujen tuottamiseen liittyvää keskustelua. Lääketieteellisen tutkimuksen sekä operatiivisen työn kehittämistä ohjaavat vahvat ERVA-keskusten johtajat. Heistä hyvä esimerkki on opiskelukaverini ex-HUS:n johtaja Aki Linden. 

Valtakunnan sote ei ole vielä valmis, vaikka lait hyväksyttiin. Koko kesäkuussa hyväksyttyjen sotelakien valmistelujen ajan yliopistollisten keskusairaaloiden johtajat kävivät omia "seurantakeskusteluja" ministeriöiden johtavien viranhaltijoiden kanssa. On mielenkiintoinen kysymys, mikä oli todellinen syy ex-pormestari Vapaavuoren hiljenemiseen viime keväänä. Hänen suutaan ei helpolla tukita.

Matti Kämäräinen                                                                                Siun soten valtuutettu,                                                aluevaaliehdokas (Kesk.)

 

Kommentoi kirjoitusta.

Siun soten työntekijöille pitovoimaa palkitsemisella

Torstai 30.12.2021 klo 21:55

Viime vuonna näihin aikoihin käytiin Siun sotessa maakunnassa terveydenhoitoalan ensimmäisiä yt-neuvotteluja. Niissä saavutettiin asetettu tavoite. Sivusta seuranneena sopijaosapuolet osoittivat suurta vastuuntuntoa, kun alkuvuodesta kaikki neuvotteluissa mukana olleet tahot allekirjoittivat sopimuksen. Neuvotteluissa luovuttiin osasta entisistä henkilökunnan eduista.

Viime keväänä järjestettiin henkilöstökysely. Sen tuloksia on hyödynnetty Siun soten palkitsemistyöryhmän äskettäin valmistuneessa työtekijöiden palkitsemisen kokonaisuudessa vuodella 2022. Yhtymävaltuusto kokoontui joulukuussa ja vahvisti palkitsemisohjelman määrärahat esitetyssä muodossa ensi vuoden talousarvioon.

Siun soten palkitsemisen kokonaisuus käsittää työsuorituksen arviointiin perustuvat henkilökohtaiset lisät, henkilöstöedut sekä erilaisia pikapalkitsemisen muotoja. Aineettoman palkitsemisen kokonaisuutta lähdetään kehittämään ensi vuoden aikana.

Palkitsemisohjelman tavoitteena on huomioida Siun soten henkilöstöä hyvistä työsuorituksista ja yhteisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Palkitsemisella halutaan myös parantaa henkilöstön työhyvinvointia sekä luoda lisää pitovoimaa.

Mielestäni palkitsemistyöryhmä  on tehnyt arvokasta työtä kaikessa hiljaisuudessa.   Siihen kuuluu seitsemän työnantajan edustajaa sekä edustajat kuudesta työtekijöiden edustamasta liitosta. Henkilöstöpäällikkö toimii työryhmän puheenjohtajana. On iso asia, että tärkeä työ on käynnistetty. Heti vuoden alusta henkilöstöjaosto käy tarkemmin käsiksi palkitsemisen kokonaisuuteen.

Joskus vuosisadan alussa valmistelin NuVa ky:n hammashuollon tulospalkkausjärjestelmän työnantajan pyynnöstä. Hammaslääkärit saavat peruspalkan lisäksi tehdyistä toimenpiteistä lisäpalkkaa. Hoitajat tekevät vieressä työtään peruspalkalla. Tilanne on verrattavissa, jos tehtaassa liukuhihnalla laitetaan urakka- ja tuntipalkkainen työntekijä vierekkäin! NuVan työntekijäjärjestöt torjuivat valmistelemani tulospalkkausesityksen.

Nyt ollaan hyvällä alulla palkkausjärjestelmän kehittämisessä, kun siinä ovat mukana kaikkien liittojen edustajat HR:n edustajien kanssa. Niin ja työ tehdään yhdessä henkilöstön kanssa.  Menestystä työlle!

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Nyt joulun viettoon

Perjantai 24.12.2021 klo 7:13

Arvoisat lukijat nyt hiljennyn perheeni kanssa joulun viettoon. Politiikasta en jouluna kirjoittele. Illalla koristelimme joulukuusen. Siitä tulikin kaunis. Tänä vuonna ostin viljellyn kuusen. En viitsinyt lähteä metsään asioikseen kuusta hakemaan. Jos ukitettavia olisi kylässä, niin kuusen haku on yksi ohjelmanumero. Nyt koronan kiristäessä oitettaan vietämme joulua omissa kodeissamme. Juuri uunista otettu kinkki tuossa pöydäällä saa vielä vähän jäähtyä. Kohta on tuhdin aamiaisen vuoro. Illan suussa käymme kirkossa. Julistan siellä joulurauhan. Joulukinkku_2021

Eilen arpoivat aluevaaliehdokkaiden numerot. Numeroni on 29. Jos joku lukija haluaa vaaleihin liittyviin teemoihini näin joulupyhinä perehtyä, niin alla olevasta linkistä voi niitä käydä vilkaisemassa:

https://keskusta.fi/aluevaalit-2022/ehdokkaat/pohjois-karjalan-hyvinvointialue/matti-kamarainen/

Aukeavalla sivulla on otsikko: "Lahjoita ehdokkaalle"  Siitä ei tarvitse säikähtää. En ota vaalityöhön lahjoituksia vastaan. Ihan itse ja puolue nämä vaalit kustantavat. Hyviä lukuhetkiä ja vielä kerran Kiitos menneestä vuodesta ja joulurauhaa. 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallituksen itsearviointi on osa hyvää johtamista

Maanantai 20.12.2021 klo 22:55

Hyvään hallintoon kuuluu organisaation hallituksen itsearviointi. Se lisää myös sen dynamiikkaa, kun jokainen hallituspöydän äärellä työskentelevä luottamushenkilö arvioi työtään johdon ja myös hallituksen jäsenten kesken. Toimikaudellani itsearvioini suoritettiin Siun soten hallituksessa kolme kertaa.

Siun soten viime hallituskaudella aika-ajoin mediasa arvosteltiin kuntayhtymän ylintä johtoa, ettei se anna riittävästi tietoa hallituksen jäsenille. Mutama viikko sitten törmäsin taas noihin väitteisiin. 

Koin nuo syytökset kohtuuttomina toimivaa johtoryhmää kohtaan ja kirjoitin Lukijan palstalle alla olevan tutkittuun tietoon pohjautuvan mielipiteeni asiasta. Jonkun on johtoakin puolustettava! Siun soten menestys nojaa operatiivisen johdon, muun henkilöstön ja luottamushenkilöiden (hallitus, valtuusto) saumattomaan yhteistyöhön. 

Karjalainen, Mielipide 20.12.2021

Siun soten hallitus ollut tyytyväinen saamaansa tietoon

Matti Kämäräinen

Siun soten lääkäritilanne on kohentunut paljon keväästä, mutta tekemistä riittää vielä.

Joukko Siun soten työntekijöitä on arvostellut mediassa kuntayhtymän korkeinta johtoa, ettei sieltä anneta Siun soten hallitukselle riittävästi tietoa päätösten taustaksi. Väite ei pidä paikkaansa edellisen hallituksen ajoilta.

Hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat kokoontuivat ainakin kerran kuussa listapalaveriin, jonka yhteydessä keskustelimme paljon myös operatiivisen toiminnan haasteista. Samat asiat toimitusjohtaja esitti tiivistetysti toimitusjohtajainfossa ennen varsinaista hallituksen kokousta. Silloin oli paikalla yleensä myös koko johtoryhmä. Hallituksen jäsenet saivat esittää kysymyksiä ja keskustella kentältä saadusta palautteesta.

Siun soten hallintosääntö on tehty kunta- ja hallintolakia noudattaen muutostyötä varten. Siinä ei ole yhtään lautakuntaa. Hallituksella on kolme jaostoa, joista yksi on henkilöstöjaosto. Senkin tehtävät on hallintosäännössä sovittu.

Viranhaltijoiden keskeisimmät tehtävät on kirjattu vielä voimassa olevaan hallintosääntöön. Siun soten johto tapaa säännöllisesti työntekijöiden pääluottamusmiehiä.

Hyvään hallintoon kuuluu hallituksen itsearviointi. Siun sotessa se suoritettiin vuosina 2019, 2020 ja 2021 keväisin aina edelliseltä vuodelta.

Kysymyksiä olivat muun muassa: Esitelläänkö asiat hallitukselle oikeisiin asioihin keskittyen? Esitelläänkö asiat selkeästi? Esitelläänkö asiat siten, että ne auttavat päätöksen tekoa? Onko hallituksen kokouksiin saama informaatio hyödyllistä? Onko materiaali tarkoituksen mukaisessa muodossa?

Kaikkiin edellä esitettyihin kysymyksiin hallituksen jäsenet vastasivat kaikkina vuosina asioiden olevan kiitettävällä tasolla.

Syksyllä aloittanut uusi kuntayhtymän hallitus ei ole vielä toiminnastaan tehnyt itsearviointia.

Kommentoi kirjoitusta.

Hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa tapaus Tiiliniemestä

Perjantai 17.12.2021 klo 7:39

Tapaus Tiiliniemi on työllistänyt Nurmeksen kaupungin hallintoa viimeisen vuoden. Naapurusten välinen rajakiista ja siihen liittyvä kaupungin virkistyskäytössä olevan pienen maa-alueen vuokraaminen kulttuurikodille ovat poikineet lukuisia valituksia kaupungin lupajaoston ja viranhaltijoiden päätöksistä niin eduskunnan oikeusasiamiehelle kuin Itä-Suomen Hallinto-oikeuteen.

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös kantelusta kaupungin menettelystä lähivirkistysalueen käyttöön liittyvässä rakennusvalvonta- ja maisematyölupa-asiassa sai päätöksen 25.11.2021. Siinä todettiin kaupungin menetelleen virheellisesti myöntäessään maisematyöluvan ilman lupaprosessiin liittyvää kuulemista. Eduskunnan oikeusasiamies vallinneen käytännön mukaan ei puuttunut muualla vireillä oleviin asioihin. Näitä olivat mm. valituksessa mainitun saunamökin luvan varaista käyttöä muihin tarkoituksiin ja kaupunginjohtajan toimintaa lisämaan vuokraamisessa.

Mukavasti vielä ennen joulua Itä-Suomen Hallinto-oikeus sai käsiteltyä rajakiistan osapuolten sinne tekemät valitukset kaupungin lupajaoston ja kaupunginjohtajan toimista. Tällä viikolla sieltä tuli päätökset kaupungin kirjaamoon kahdesta vireillä olleesta molempien rajakiistan osapuolten valituksista.

En rupea tarkemmin referoimaan pitkiä hallinto-oikeuden päätöksiä ja perusteita. Hallinto-oikeus on päättänyt jättää tutkimatta lupajaoston raja-aidan siirtoa koskevan valituksen.  Oikeudellisissa arvioissa ei käy ilmi lupajaoston valituksen alaisessa päätöksestä, miten rakennustarkastajan toimenpidepäätöksestä tehty oikaisuvaatimus on ratkaistu.  

Kaikkiaan valituksen alainen päätös on sisällöltään ristiriitainen ja epäselvä eikä sillä ole ratkaistu asiassa esitettyä oikaisuvaatimusta. Näin aita pysyy reilu vuosi sitten rakennetulla paikalla eikä sitä siirretä lupajaoston päättämällä tavalla vuokra-alueen kohdalla metri tontin sisälle päin. Kaupunki maksaa osan valittajan oikeudenkäyntikuluista.

Toisen rajakiistan osapuolen valitus Hallinto-oikeudelle koski rakennustarkastajan päätöstä muuttaa ranta-sauna vakituiseksi asunnoksi ja päärakennuksen alakerta kokoontumistilaksi. Valituksessa pyydettiin myös tutkimaan kaupungin virkistyskäyttöön tarkoitetun pienen maa-alueen vuokraaminen kulttuurikodille.

Päätöksessään Itä-Suomen Hallinto-oikeus jättää valituksessa esitetyt kanteluluontoiset huomautukset ja vuokrasopimukseen liittyvät vaatimukset tutkimatta. Rantasaunan osalta käyttötarkoituksen muutos on voimassa olevan asemakaavan mukainen.  Hallinto-oikeus kumoaa rakennustarkastajan toimenpidepäätöksen ja valituksenalaisen lupajaoston päätöksen, joka koski päärakennuksen ensimmäisen kerroksen määrittämiseen kokoontumistilaksi.

Vaalien alla viime talvena ja koko kevään ajan tapaus Tiiliniemi sai varsinkin sosiaalisessa mediassa valtavat puitteet. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jouduin väkisin itsekin tulilinjalle. Tällä foorumilla olen asiaa vähän avannut 6.2. ja 5. 4. päivätyissä kirjoituksissa. Koko ajan olen työskennellyt tiiviisti Kuntaliiton ja Kuntatyönantajan juristien ohjeiden mukaisesti. Kuntavaaleissa tapauksella oli kyllä vaikutusta. 

Tämä prosessi on jättänyt jälkensä kaupungin luottamushenkilöihin ja työntekijöihin. Nyt meidän on käytävä asiat vielä avoimesti ja perusteellisesti läpi kaupungin eri elimissä. Itse sain KT:n ja KL:n juristeilta toimiessani kaupunginhallituksen puheenjohtajana ohjeet odottaa tapaus Tiiliniemestä tehtyjen valitusten käsittelyt. Harmillista on vaalikauden vaihtuminen.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Siun soten tiukka budjetti vaikeuttaa erikoislääkäreiden jalkautumista maakunnan reuna-alueille

Torstai 16.12.2021 klo 7:18

Kun Siun soten toiminta käynnistyi, alettiin maakunnan toimintatapoja yhtenäistää. Nurmeksessa kovaa arvostelua aiheutti varsinkin erikoislääkäreiden käyntien loppuminen terveyskeskuksen tiloissa. NuVa ky osti palveluja oman erikoissairaanhoitopiirin lisäksi myös sen ulkopuolelta Kuopiosta ja Kajaanista. Meille luvattiin kyllä tutkia mahdollisuutta jossain vaiheessa aloittaa omana työnä erikoislääkäreiden jalkautuminen maakuntaan.

Selvitin tämän päivän tilannetta erikoislääkäripalveluissa Joensuun ulkopuolelle. Talouden kireys on kehitystyötä vaikeuttanut eikä ensi vuoden talousarvio ja erikoislääkäreiden iso työtaakka lupaa tilanteeseen isoja parannuksia.  Etävastaanottoja järjestetään tällä hetkellä ainakin ortopediassa, sydänkeskuksessa (tahdistimet, mm Nurmes) ja palliatiivisella puolella tukien kuolevien potilaiden mahdollisimman laadukasta hoitoa omassa asuinkunnassa.

Etävastaanottojen lisääminen on mahdollista. Operatiivinen johto selvittää parhaillaan, millä tavalla ne halutaan toteuttaa ensi vuonna mahdollisimman kattavasti.

Tästä etätoiminnasta on maksettu palkanlisää, joten ihan kustannusneutraaliakaan se ei ole. Tiistaina Siun soten valtuusto hyväksyi 11,4 miljoonaa € alimitoitetun budjettinsa tarkalleen omistajaohjauskokouksen viitoittamalla raamilla (kolme %).Siun_sote_valtuusto_141221

Kirurgian ja neurologian ammattilaisten pysyminen vuosityöajassa on aiheuttanut haasteita osalla lääkäreitä. Tässä tulevat helposti vastaan jaksamiskysymykset. Minulla on vahva näkemys, että parhaansa siellä kaikki tahot yrittävät. Meidän on pidettävä huoli, että pystymme vastaamaan 24/7 päivystyksen säilymisen Tikkamäellä. Työssä jaksaminen on niin hoitohenkilökunnan kuin lääkäreitten työssä läsnä.

Myös johto ja luottamushenkilöt ovat lujilla. Heidän jaksaminen ei näytä aluevaaliehdokkaita juuri kiinnostavan.  Sivusin asiaa tiistain Siun soten valtuuston kokouksessa käyttämässäni puheenvuorossa. Jos johto väsyy, niin se heijastuu koko henkilöstöön nopeasti. Johdon työviikot ovat pitkiä. He ovat kokonaistyöajassa. Työ ja vapaa-aika on pystyttävä pomonkin erottamaan toisistaan. Siun sotessa se ei ole helppoa.

Kommentoi kirjoitusta.

Aluevaalikampanjat vauhtiin

Tiistai 14.12.2021 klo 6:03

Vaalien lähestyminen alkaa näkyä kentällä. Viimeiset aluevaaliehdokkaat nimetään tänään. Lehtien palstoilla on ollut jonkin verran ehdokkaiden kannanottoja. Itsekin alan käynnistää pikkuhiljaa kampanjaani. Se painottuu ensi vuoden puolelle. Olen iloinen, että ryhmäni nuoret ehdokkaat ovat lähteneet aktiivisesti liikkeelle. Meillä on kova joukkue. Maakuntaa kierrän jonkin verran. Viime viikonloppuna olin Joensuun Areenassa. Siellä oli mielenkiintoisia kohtaamisia sote-asioista kiinnostuneitten kanssa.Kurvinen_Jnsssa

Olen joskus aikaisemmin sanonutkin, että minulle politiikassa on aina ollut kyse yhteisten asioiden hoitamisesta. Tämä asenne on varmasti perua lapsuudenkodistani. Olen asiakeskeinen ihminen ja se on auttanut monessa tilanteessa. Riitaa ei ole päässyt syntymään, kun eri mieltä ovat olleet asiat, eivät ihmiset. Asiakeskeisyyden pidän mielessäni myös vaalityössä. Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitos on tuonut pirteän lisän meidän keskustelukulttuuriin. Meidän on vaan muistettava aina, että vaalien jälkeenkin on elämää.

Myös omia vaaliteemojani olen miettinyt. Valitsin teemoiksi minulle läheiset asiakokonaisuudet: arvokkaan vanhuuden, tasa-arvoisen terveydenhuollon ja turvatun tulevaisuuden. Ajattelin, että jotakin on pahasti vialla, kun ihmiset tänä päivänä pelkäävät omaa vanhuuttaan ja muutenkin tulevaisuutta. Meidän on luotava maahamme sellainen ilmapiiri, että kaikki tuntevat ja tietävät olonsa turvatuksi eikä ketään jätetä tiepuoleen ja yksin.

Ikääntyvien asioiden hoidossa on pistettävä pystyyn todellinen aivoriihi, jossa pohditaan makuntamme asenneilmastoa. Menemme liiaksi talous edellä. Tämä asia vahvistui minulle, kun olin jakamassa itsenäisyyspäivänä veteraaneille ja heidän leskilleen kaupungin lahjapaketteja. Noitten asioitten on oltava ykkösinä Siun soten strategioita laadittaessa ja niitä toteutettaessa.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Lääkäripula kohtelee epätasaisesti Siun sotea

Lauantai 11.12.2021 klo 10:19

Siun soten perusterveydenhuolto on kärsinyt koko ajan lääkärivajauksesta. Suuri ylitöiden määrä on tuonut esiin myös työssä jaksamisen kysymykset.  

Viime keväänä  lääkäreiden luottamusmiehet ottivat yhteyttä Siun soten hallituksen jäseniin ja toivat esiin huolen tiimimallin ongelmista ja etenkin Joensuun perusterveydenhuollon lääkärivajeesta. Varsinkin nuoret lääkärit olivat kovin huolestuneita. 

Lääkäreiden viesteihin reagoitiin. Seuraavassa hallituksen kokouksen toimitusjohtajan infotilaisuudessa saimme johdon edustajilta tarkan tilannekatsauksen. Niinpä maaliskuussa meillä oli seminaari, jossa kuulimme lääkäreiden pääluottamusmiestä ja saimme  perusteellisen tiimi-mallin esittelyn.  Seminaarin jälkeen virkamiesjohto yhdessä lääkäreiden edustajien ja lääkäriliiton kanssa alkoivat etsiä keinoja lääkäritilanteen parantamiseksi. 

Pari viikkoa sitten saimme tietoa tämän päivän lääkäritilanteesta Siun soten järjestämässä tiedotustilanteessa. Yhdeksässä kuukaudessa lääkäritilanne on kohentunut paljon, mutta tekemistä riittää vielä. Ongelma on pahin Joensuus ja Keski-Karjalan seuduilla.

Menneellä viikolla paikallislehti uutisoi Nurmeksen lääkäritilanteesta. Meillä se on ollut kautta historian kohtalaisen hyvä. Olemme onnistuneet rekrytoimaan myös nuoria lääkäreitä. Kuopiosta olemme saaneet hyvin kandeja sijaisiksi. Hammaslääkäritilanne on vähän kohentunut.

Hammashoito työskentelee edelleen äärirajoilla. Maassamme on koulutettu yksi hammaslääkäri noin tuhatta asukasta kohti. Näin hammashoito ei voi meillä tarjota samoja tavoitteeelisia palveluja kuin rintamailla. Palveluja on ollut pakko priorisoida. Niinpä neljäs virka on saatava pikaisesti täytettyä.

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää itsenäisyyspäivää lukijoille

Maanantai 6.12.2021 klo 18:20

Hyvää itsenäisyyspäivää🇫🇮. Nurmes on tarjonnut veteraaneille puolisoineen ja veteraanien leskille itsenäisyyspäivän juhlan jälkeen päivällisen. Tänä vuonna sovimme veteraanijärjestön kanssa, että korvaamme aterian jouluisella paketilla. Aamupäivän olin LC-järjestön kanssa jakamassa niitä.
                                            🇫🇮
Lähes kailkki vanhukset olivat myönteisesti yllättyneitä muistamisesta. Pikaiset kunniakansalaistemme tapaamiset olivat puhuttelevia. Koronan lisäävä yksinäisyys on vanhuksilla nyt läsnä.
                                             🇫🇮
Jos meillä on tuttavapiirissä varsinkin yksin asuvia vanhuksia, niin meidän velvollisuus on käydä heitä tapaamassa. Monella vanhuksella lapset ovat jo vuosikymmeniä asuneet satojen kilometrien päässä. Viime vuosina on lähiomaisten hautaan saattoavun tarve lisääntynyt. Lions-klubimme on tarjonnut kantoapua jo useamman vuoden aikana. 
                                                                🇫🇮
Joku vuosi sitten kävin kotikäynnillä "siviilit" päällä Kyrölässä. Siellä hyvä ystävä vuosien takaa tunnisti minut ja käsi nousi hapuillen tervehdykseen. Menin juttusille. Hetken kuluttua mies kysyi heikolla lähes kuiskaavalla äänellä: "Millä osastolla sinä olet?" Vastasin, että käyn katsastamassa paikkoja ennakkoon.
                                              🇫🇮
Tämän vuoden itsenäisyyspäiväjuhlamme oli uuden Nurmeksen ensimmäinen valtimolaisten kanssa. Ensimmäistä kertaa yleisön joukossa ei tänä vuonna ollut rintamaveteraaneja.
                                              🇫🇮
Saimme nauttia Iida Köntän ja Nurmeksen mieskuoron esityksistä. Mieleen jäävän tulevaisuuteen katsovan juhlapuheen piti Nurmeksen Joulumusiikin taiteellinen johtaja Jussi Merikanto. Puhe alkoi laululla.
                                              🇫🇮
Tapahtuman aluksi esitettiin Nurmes-talon esittelyvideo. Kulttuurikehtomme on 30-vuotias. Sen täydellinen peruskorjaus saatiin tehtyä kovimpien koronarajoitteiden aikana.Iida_Kontta_061221
                                             🇫🇮
                                              🇫🇮
Alla Juhlassa pitämäni tervehdyspuheen kirjoitettu versio:
                                                                  
                                                                  🇫🇮

                               Tervehdyssanat, Nurmes-talo 061221

Arvoisa juhlayleisö!

Vietämme maamme 104:ttä itsenäisyyspäivää poikkeuksellisissa olosuhteissa.. Kaksi vuotta sitten korona lähti valloittamaan maailmaa salakavalalla tavalla. Se on sitä hallinnut pakottaen koko maapallon valtiot asettamaan erilaisia rajoitteita taudin nujertamiseksi ja leviämisen estämiseksi.

Kaikki edellä mainittu on meille osoitus, etteivät ainoastaan sodat ole ihmiskunnan uhkana. Toki kulkutauteja on riehunut aikaisemminkin. Monet niistä levisivät sotilaitten mukana.

Viime vuonna emme voineet pitää tätä juhlaa rajoitteiden takia. Nytkin olemme tarkkaan seuranneet maakunnallisia ohjeita.

Tämä juhla on poikkeuksellinen siinä mielessä, ettei täällä ole enää läsnä rintamalla taistelleita veteraaneja. Emme järjestä perinteistä kaupungin tarjoamaa päivällistä veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskille tämän juhlan jälkeen.

Kävimme syksyn aikana veteraanijärjestön ja kaupungin kanssa keskustereluja heidän muistamisesta. Tänä aamuna veimme veteraaneille ja heidän leskilleen pienet paketit. Jakelun suorittivat LC-Nurmes/Pielisen jäsenet.

Minulla on ilo toivottaa teidät tervetulleiksi juuri peruskorjattuun Nurmes-taloon. Koronan aikana remontti saatiin tehtyä. Tilaisuuden aluksi näimme jo videoesituksen "Nurmes-talo 30 vuotta". Olkaamme ylpeitä tästä monipuoliset palvelut tarjoavasta kulttuurikehdostamme.

Nyt juhlimme ensimmäistä kertaa yhdessä fyysisesti kuntaliitoksen jälkeen valtimolaisten kanssa. Kuntaliitos on tuonut meille lisää arvokasta kulttuuritarjontaa ja tuonut siihen mukanaan myös karjalaisuutta.

Juhlapuheen pitää Nurmeksen joulumusiikin taiteellinen johtaja Jussi Merikanto. Kaupunki niputtaa koko vuoden kulttuuritarjonnan saman sateenvarjon alle. Ensi kesänä meillä on Nurmeksen kesämusiikki. Se on osa Nurmeksen kesäakatemiasta.

Juhlapuheen jälkeen kuulemme uuden Nurmeksen musiikillista antia.

 Arvoisa yleisö, olette sydämellisesti tervetulleita! Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kommentoi kirjoitusta.

Nurmeksen on valmistauduttava uuden terveyskeskuksen rakentamiseen

Lauantai 4.12.2021 klo 15:08

Uuden Siun soten ensimmäiset vuodet ovat tämän päivän tiedolla vaikeita pitkän lopulliseen rahoitukseen siirtymisen ja tarvevakioidun rahoituksen leikkurin vuoksi.  

Siun soten palveluverkkolinjaus sovittiin edellisen vaalikauden alussa. Sen jälkeen on maailma muuttunut. Siun sote on toteuttanut omistajakuntien tahtoa sote-palvelujen tuottajana annetuilla taloudellisilla resursseilla.  

Muutostyö on vaatinut paljon energiaa ja on rasittanut kovasti henkilöstöä, johtoa ja myös kuntayhtymän luottamushenkilöitä. Vuoden 2016 lopussa omistajakunnat kylmän viileästi ilmoittivat, että sote-kulujen kasvuvauhti on pudotettava viidestä reiluun yhteen prosenttiin.  

Nyt emme saa jäädä ihmettelemään rahoituksen kiikkulautavaikutuksia kuntien ja sote-rahoituksen välillä. Vaikka vaalit ovat ovella, emme voi olla vastuuttomia. Jos rahaa ei ole luvassa enempää, niin äkkiä ajaudumme suuriin vaikeuksiin. Sote-lakeihin on kirjattu lisärahoituksen hakumahdollisuus valtiolta. Uhkana on kuitenkin arviointimenettelyyn joutuminen.  

Maakuntamme väki ikääntyy alueellisesti eri tavalla. Yli 75-vuotiaiden lisäys vuoteen 2030 mennessä on suurin Kontiolahdella, Joensuussa ja Liperissä. Reuna-alueillakitapahtuu ikääntymistä, mutta sen vauhti on jo hidastunut. Hyvinvointialueemme kuntien eriaikainen ikääntyminen aiheuttaa kovia paineita juuri Joensuun seudulle palveluasumisen  voimakkaana lisääntymisenä.

Niinpä uusi vaaleilla valittu valtuusto ja hallinto pääsee ensi töinään päivittämään palveluverkostoa. Siinäpä ne vaalilupaukset tulee syötyä. Oma juttunsa on sitten pohdinta, minkä verran hyvinvointialueen kannattaa panostaa itse esim palveluasumisen tarpeen kasvuun. Huipun yli pääsemiseksi tarvitaan vahva yksityinen palvelujen tarjonta. Palvelusetelin on taattava kohtuullinen kannattavuus.

Sama koskee myös lääkäripalvelujen kysyntää. Nyt päivystykset ruuhkautuvat etenkin Joensuun seudulla, kun vanhukset eivät pääse täyden palvelun asuntoihin. Ongelma on korjaantunut perusterveydenhuollon osalta jonkin verran viime keväänä käynnistyneestä lääkäreiden ja johdon hyvällä yhteistyöllä. Siitä kerrottiin viikolla Siun soten tiedotustilaisuudessa. 

Meillä ei ole varaa näännyttää henkilöstöä loputtomiin. Jaksamisen raja tulee vastaan. Niinpä on uskallettava tarkastella palvelurakenneverkostoa vastaamaan hyvinvointialueen asukkaiden palvelujen tarvetta. Parempi tehdä ratkaisut itse ajoissa kuin valtiovallan pakottamana.  

Jokaisessa kunnassa on pidettävä riittävät peruspalvelut lähellä. Tuosta meidän nurmeslaisten on yksissä tuumin pidettävä kiinni. Siun soten uudessa hallinnossa meidän on vieressä vahdittava, että meillä säilyy hyvin varusteltu terveyskeskussairaala. Nykyinen terveyskeskus alkaa tulla elinkaarensa loppuun. Uuden suunnittelu on aloitettava viipymättä.  

 
 

 
 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Päivä vierähti kentällä politiikan parissa

Perjantai 26.11.2021 klo 22:07

Tänään jalkautuivat kaikki Keskustan kansanedustajat maakuntiin tapaamaan äänestäjiään teemalla ”Nyt liippaa läheltä!”  Nurmeksessa vieraili kansanedustaja Hannu Hoskonen. Myös me kaikki Nurmeksen neljä aluevaaliehdokasta olimme tapaamassa kuntalaisia. Korona varjostaa myös ulkoilmatilaisuuksien järjestämistä. Odotamme ohjeita jatkoa varten. Sisällä tuskin mitään vaalitilaisuuksia järjestetään.

Näille sivuille olen kirjoitellut vuosien saatossa paljon poliittisia näkemyksiäni. Lisäksi olen hyvin yksityiskohtaisestikin kertonut ajankohtaisista sote-asioita lähinnä luottamustoimieni kannalta. Nyt en palaa menneeseen.

Uusi hyvinvointialue ottaa Siun soten haltuun 1.1.2023 alkaen. Pyrin sen valtuustoon tammikuun aluevaaleissa. Eilen illalla vielä valtuuston kokouksen jälkeen pohdin sopivia vaaliteemoja. Luonteeltani olen realisti ja näin tiukasti jalat maassa teen vaalityöni. Ilahduttavaa on, että varsinkin meidän nuoret ehdokkaat ovat aloittaneet vaalityön esimerkillisen aktiivisesti. Toivottavasti saamme väen vaalipäivänä liikkeelle. Alla muutama asiakokonaisuus, joita nostan nyt kentällä keskusteluun.

 

Minulle ovat tärkeitä kolme asiaa, joista en tingi:

1        Ensimmäinen koskee minulle niin tuttuja sote-palveluja. Jokaisella täytyy olla oikeus hyviin ja tasa-arvoisiin terveys- ja sosiaalihuoltoon asuinpaikkaan, ikään, varallisuuteen ja maantieteelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Hyvän palvelun tae on hyvä henkilöstöpolitiikka ja johtaminen. Nämä ovat asioita, joista en halua tinkiä ja joiden eteen haluan tehdä töitä. 

2        Toinen tinkimätön asia liittyy vanhuksiin. Vanhuus ei saa olla turvaton ja pelottava asia. Jokaisen meistä on voitava mennä kohti vanhuutta luottavaisesti ja turvallisin mielin ilman, että tarvitsee pelätä ja miettiä, miten minun käy. Turvalliseen vanhuuteen kuuluvat kodinomaiset asumisolosuhteet. Niitä on kehitettävä edelleen. Siun sote ei ole vielä valmis.

3        Kolmas asia koskee tulevaisuutta. Olen sitoutunut tiukasti siihen ajatteluun, että tulevaisuuden pitää olla mukana kaikissa päätöksissä, joita tänään ja huomenna teemme. Yhteiskunta muuttuu ja sitä emme voi eikä meidän pidä estää. Tärkeänä pidän kuitenkin sitä, että kaikkien, niin nuorten, työikäisten kuin ikääntyvien elämä on pystyttävä turvaamaan kaikissa muutoksissa.

Sote-palvelut saatavilla jokaisessa kunnassa ja pitäjässä.

Parempi työarki ja työpaikka henkilöstölle

Yhdellä yhteydenotolla oikea-aikaiseen hoitoon

Sinusta välitetään - peruspalvelut lähellä

 

Kommentoi kirjoitusta.

Aluevaalien ehdokkaiden koulutus alkoi

Lauantai 20.11.2021 klo 11:04

Toissa iltana Siun sote järjesti aluevaaliehdokkaiden koulutusiltakoulun.  Toimitusjiohtaja Ilkka Pirskanen esitteli tilaisuuden aluksi lyhyesti  Siun soten. Siitä sitten jatkoi muutosjohtaja Elina Felin. Hän olikin koonnut laajan tietopaketin 48 pp-kuvalle, jotka saimme jo eilen s-postiimme tarkempaa opiskelua varten. Hän ennätti hyvin esitellä meille keskeisimmät asiat. 

Pidän meidän aluevaalien ehdokkaiden koulutusta vaalityön kannalta hyvin tärkeänä. Lisäksi on ehdokkaiden hyvä perehtyä sote-paketin keskeisimpiin lakeihin (lait 611 ja 612/2021). Hyvää taustamateriaalia vaalityöhön ovat ainakin oman kunnan ja Siun soten lausunnot sote-lakipaketista syksyltä 2020.

Siun soten edellisen hallituksen puheenjohtajana haluan muistuttaa, että hyvinvointialueemme on elänyt ja elää edelleen jatkuvien muutospaineiden alla. Siun soten alussa meillä oli tiedossa valtava työ. Piti sovittaa yhteen 19 eri organisaatiota. Sitten integraatiotyö oli läsnä kaikilla soten osa-alueilla. Niin ja omistajakunnat päättivät, että sote-menojen vuosittainen viiden prosentin kasvu taitetaan heti vuodesta 2017 alkaen reiluun yhteen prosenttiin. Se on isäntien ohjausta. Uudessa laissa isäntä on vaihtunut valtioksi. 

Siun sotelle tehtiin omistajien kanssa integraatiota varten oma hallintosääntö. Se oli tarkoitettu vain pariksi vuotta. Maakuntavaalien piti olla vuonna 2018. Vasta viime kesänä saimme vihdoin sote-lait. Hallintosääntöä ei ole katsottu tarpeelliseksi päivittää. 

Vielä voimassa olevassa Siun soten hallintosäännössä on tarkkaan määrätty mm. sen hallituksen tehtävät. Siellä on 27 kohtaa, joista yksikään ei koske suoraan operatiivista toimintaa. Toimitusjohtajan johtajasopimuksessa on maininta, jolla hallituksen jäsenet kunnioittavat hallintosäännössä sovittua viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden työnjakoa.  

Siun soten hallituksella on kolme jaostoa. Yksi niistä on henkilöstöjaosto. Hallintosäännössä on sille määritelty kymmenen tehtävää. Ensimmäinen kuuluu: “Jaosto kehittää ja koordinoi kuntayhtymän henkilöstö- ja työnantajapolitiikkaa. Jaosto on toiminut annetuilla resursseilla aktiivisesti hyvässä yhteistyössä niin henkilöstön kuin työnantajan välillä

Siun soten ylin johto on tavannut viikottain  sopijajärjestöjen pääluottamusmiehiä.  Ohijohtaminen on asiakokonaisuus, jota on varottava. Jos se pääsee rehoittamaan, niin se samalla helposti turmelee yhteistyön päätösentekoon ja valmisteluun osallistuvien tahojen ja henkilöiden kesken. 

Siun soten organisaatiossa on yksi liikelaitos. Sen toiminnasta on hallintosäännössä oma luku. Kuntalain mukaisesti kuntayhtymän liikelaitoksena toimiva Pohjois-Karjalan pelastuslaitos (-liikelaitos) vastaa maakuntamme pelastustoimen ja ensihoitopalvelujen tuottamisesta Siun soten perussopimuksen mukaisesti.  

Kun on kyse omalla lainsäädännöllä tiukasti ohjatusta maakunnallisesta liikelaitoksesta, niin sillä on johtokunta. Sen tehtävät on listattu hallintosäännössä tarkasti. Nurmeksesta siellä on edustus.  Siun soten valtuusto hyväksyy vuosittain pelastuslaitoksen talousarvion. Siun soten malli toteutuu kaikilla hyvinvointialueilla. Maakuntamme pelastusjohtaja on on ollut ministeriössä täältä virkavapaalla keskeisessä roolissa integraatiotyössä. 

Yllä avasin lyhyesti Siun soten nykyistä hallinnollista ympäristöä. Varsinkin viime kevään aikaan kuntavaalikiimassa kaikki iskut niin mediassa kuin somessakin saivat ottaa vastaan Siun soten ylin johto ja sen hallitus. Toiminnan kyllä ymmärtää, koska maakunnan väki on tottunut tavan kuntaorganisaatioon, jossa on sektorilautakuntia. Niiden kuten myös virkamiesten päätöksiin kunnanhallitus pystyy käyttämään otto-oikeutta 

Toissa iltana meille uuden aluevaltuuston ehdokkaille esiteltiin lyhyesti uuden alehallinnon mallia. Kaikki valmistelu pohjautuu kesällä hyväksyttyyn lainsäädäntöön. Valmistelusta vastaa nyt väliaikaishallinto. Siellä keskeisissä rooleissa ovat väliaikainen valmistelutoimielin. Se koostuu lähes kokonaan Siun soten johtoryhmästä. Muutosjohtajalla on keskeinen rooli. Poliittisesta ohjauksesta vastaa poliittinen seurantaryhmä. Sen tehtävä ei ole helppo. Soteintegraation vaarantumatta on vaaleilla valituille luottamushenkilöille oltava tarjolla muutakin työtä kuln käydä kaksi kolme kertaa vuodessa valtuuston kokouksissa. 

Oletan, että saamme uuteen soten aluehallintoon lautakunnan tai kaksi. Ne poikkeavat todennäköisesti perinteisistä kuntien lautakunnista. Hyvinvointialueelle asetetaan myös nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto. Lisäksi kuntayhteistyön ja järjestöjen roolin merkitys on uudella Siun soten hyvinvointialueella iso. Valmistelutyö ei ole nyt helppo. Rahaa on rajallisesti. Hallintohimmeleitä ei saa syntyä juuri lisää. Kuntalaisten, henkilöstön ja päättäjien äänen on oltava demokratiassa läsnä. Siun soten vaaleilla valittu valtuusto hyväksyy ensi maaliskuussa uuden hallintosäännön.

Kommentoi kirjoitusta.

Siun soten hallitus on hylännyt Aster-päätöksen valitukset

Tiistai 9.11.2021 klo 21:56

Koko päivä vierähti Joensuussa Siun soten valtuuston kokouksessa. Aamupäivän aikana toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen esitteli meille viimeiset Aster-kuulumiset ja valtuuston asiat. Talousjohtaja Ismo Rouvinen avasi valtuutetuille omistajaohjauskokouksen antia ja sen vaikutusta tulevaan. Muutosjohtaja Elina Felin kertoi kuulumiset vaten ja poliittisen ohjausryhmän työstä. Iltapäivällä olivat ryhmäkokoukset ja varsinainen valtuuston kokous.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 15.10.2021, ettei Aster- asiakas- ja tietojärjestelmähanketta jatketa. Kielteinen päätös tarkoittaa neljän sairaanhoitopiirin, KSSHP:n, Essoten, Siun soten ja Vaasan SHP:n yhteisen hankkeen loppumista. Sen jatkuminen olisi vaatinut myönteisen päätöksen kaikilta neljältä alueelta. Hankketta olen blogissani jo aikaisemmin esitellyt aika perusteellisesti.

Siun soten vanha hallitus hyväksyi 7.9. äänin 8-2 jatkaa Aster-hanketta. Tuo päätös tuotti seitsemän valitusta, joissa uutta Siun soten hallitusta vaadittiin kumoamaan tehty päätös. Viikko sitten maanantaina Siun soten hallitus on hylännyt kaikki tehdyt valitukset aiheettomina äänin 9-2. Perussuomalaisten kaksi hallituksen jäsentä ovat olleet kaikkien valitusten hyväksymisen kannalla.

Alkuperäinen toimitusjohtaja Pirskasen esitys on jokaisen valituksen kohdalla: ”Yhtymähallitus hylkää oikaisuvaatimuksen.” Neuvottelutauon jälkeen toimitusjohtaja on tehnyt muutetun päätösesityksen edelliseen lisäämällä tekstin: "Jatkossa tehtävässä uudessa APTJ-hankinnan valmistelussa tulee kuulla laajemmin henkilöstöä ja samoin tulee ottaa poliittiset ryhmät aikaisemmin ja laajemmin mukaan valmisteluun." Tuo on tullut sitten hallituksen päätökseksi äänestyksen jälkeen 9-2.

Oheisesta linkistä pääsee ylilääkäri Lauri Pautolan tekemän valituksen valmistelu- ja päätösateksteihin. Dynasty tietopalvelu : Siun sote (pohjoiskarjala.net). Kaikkien seitsemän valituksen päätökset ovat identtisiä.

Jatkossa kaikkien mukana olleiden alueiden on aloitettava APTJ:n hankinta alusta, koska entisillä järjestelmillä ei enää montaa vuotta tulla toimeen. Siun sotessa päivitetään nykyiset järjestelmät lain edellyttämälle minimitasolle. Samalla pyritään kehittämään mahdollisuuksien mukaan nykyisten järjestelmien pohjalta asiakkaiden digitaalisia palveluja. Tuota tarkoitusta varten on haettu valtiolta lisärahoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Siun soten tiedote omistajaohjauskokouksesta 2.11.2021

Perjantai 5.11.2021 klo 7:47

Omistajakunnat päättivät Siun soten ensi vuoden talousraamista

Siun soten omistajakunnat ovat määritelleet Siun sote -kuntayhtymän talousraamin vuodelle 2022. Samalla päätös luo pohjan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen sekä alueen kuntien valtionrahoitukselle vuodesta 2023 alkaen vuosikymmenen loppuun saakka.

Siun soten vuoden 2022 talousarviossa kuntien maksuosuuksilla kerättävän rahoituksen muutos kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa 3,0 prosenttia, pelastuslaitoksella 6,2 prosenttia ja ympäristöterveydenhuollossa 2,0 prosenttia.

Siun soten laskelmien perusteella tarve ensi vuoden kuntarahoituksen nousulle sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa olisi ollut 4,8 %. Euroissa kuntien ja Siun soten näkemysero ensi vuoden rahoituksesta on noin 11,4 miljoonaa. Siun soten tarvelaskelmissa on huomioitu ainoastaan henkilöstökulujen kasvu, lainsäädännön muutoksista johtuvat kustannuserät kuten hoitajamitoitus sekä ostopalveluna hankittavien hoivapalvelujen kustannusten nousu. Tarvelaskennassa ei ole huomioitu inflaation vaikutuksia, lisäksi muut kustannuserät on laskettu kuluvan vuoden talousarvion tasolle, kuten aiempinakin vuosina.

Siun soten omistajakunnat puolestaan ovat arvioineet laskelmissaan kuntatalouden tilaa kokonaisuudessaan, huomioiden muun muassa kuntien saamat valtion avustukset, verotulojen kertymän sekä kuntien järjestämien palvelujen tarpeen. Tulevan vuoden sote-rahoitus vaikuttaa hyvinvointialueiden muodostamisen jälkeen myös kuntien tulevaan rahoituspohjaan.

– Hyvinvointialueiden rahoituksen niin sanottu kiikkulautamalli on erittäin haastava varmasti kaikkialla, mutta erityisesti Pohjois-Karjalassa, jossa sote-palvelut on jo vuosia tuotettu selvästi valtakunnallista keskiarvoa edullisemmin, toteaa Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

– On selvää, että Siun sotessa joudutaan etsimään keinoja, kuinka ensi vuoden toiminta saadaan järjestettyä kuntien myöntämän rahoituksen puitteissa. Henkilöstön jaksaminen on ollut kovalla koetuksella. Tässä tilanteessa työhyvinvoinnista huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää, Siun soten hallituksen puheenjohtaja Jertta Harinen

– Tilanne on meille haastava ja aiheuttaa väistämättä merkittäviä säästöpaineita, mutta ymmärrän myös kuntien näkökulman. Valitettavasti Pohjois-Karjalan kuntien talous ei kestä niin suurta kustannusten nousua kuin Siun sote tarvitsisi. Jatkamme nyt talousarvion valmistelua annetun talousraamin pohjalta. Lakisääteiset palvelut on kansalaisille järjestettävä joka tapauksessa, Pirskanen jatkaa.

Siun soten ensi vuoden budjetin laatimisessa on myös huomioitava, että kuntayhtymien kattamattomat alijäämät on katettava ennen kuin Siun sote muuttuu kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. Kattamattomat alijäämät tulevat kuntien maksettavaksi viimeistään vuoden 2022 lopussa, kun toiminta kuntayhtymänä lakkaa.

Kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti Siun soten järjestämis- ja tuottamisvastuun nettokustannukset rahoitetaan kuntien maksuosuuksilla. Omistajaohjauksessa määrätään maksuosuuksilla kerättävän määrän muutos vuosittain ja muutoksen pohjana käytetään kuluvan vuoden ennustetta. Siun soten vuoden 2021 talousennuste on muodostumassa noin 15 milj. euroa alijäämäiseksi koronakustannusten eliminoinnin jälkeen. Tämä kulukehitys aiheuttaa ylimääräisiä haasteita vuodelle 2022 ja Siun soten on pyrittävä löytämään muita mahdollisia toimintatuloja lakisääteisen tarpeen kattamiseksi, jotta jäsenkuntien vuoden 2022 lopussa katettava alijäämä jäisi mahdollisimman pieneksi.

Talousarvio tulee kuntayhtymän valtuuston hyväksyttäväksi joulukuussa.

Omistajaohjausneuvottelut pidettiin 2.11.2020.

Kommentoi kirjoitusta.

Olen mukana aluevaaleissa

Keskiviikko 3.11.2021 klo 6:51

Kolme viikkoa sitten Siun soten ensimmäisen omistajaohjausneuvottelun jälkeen päätin asettua ehdolle tammikuun aluevaaleihin. Viime lauantaina Keskustan piiri nimesi ensimmäiset 43 ehdokasta. Olen mukana Nurmeksen neljän henkilön ehdokasjoukkueessa Anu Huuskon, Anna Höltän ja Erik Reinikan seurana. Joukkueemme edustaa vastuullista asioiden hoitoa, nuorekkuutta, uutta innovaatiota, kokemusta, etunojaa tulevaisuuteen jne.


Eilen oli Siun soten toinen omistajaohjausneuvottelu. Päätökseni lähteä aluevaaleihin ehdolle vahvistui. Olen ollut kaikissa (vv, 2016 - 2020) aikaisemmissa omistajaohjausneuvotteluissa Siun soten hallituksen pj:na esittämässä Siun soten todellista rahoitustarvetta seuraavaan talousarvioon. Aina omistajakunnat ovat painaneet talousarvioraamin huomattavasti esittämäämme pienemmäksi. Näin alibudjetoinnin tie on ollut pitkä. Näin kävi eilenkin.


Uuden aluevaltuuston tie ei tule olemaan helppo. Jos tulen valituksi, niin teen parhaani alueemme sote-palvelujen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Nyt istuvalle Siun soten hallitukselle ensi vuoden talousarvion laatiminen avaa hallitustyöskentelyn raadollisuuden ja vastuullisuuden.


"Uuden" Siun soten ensimmäiset kolme vuotta ovat kaikkein raskaimmat. Eilisestä kokouksesta kunnat ja Siun sote laativat vielä yhteisen julkisuuteen tulevan tiedotteen.
Lyhyen vaalikampanjan aikana näemme eri tilaisuuksissa. Tule juttelemaan. Ajatuksiani olen kirjoittanut jo vuosien ajan tänne blogiini. Kuntavaalien aikaisen somekeskustelun koin hyvin yksipuoliseksi ja osaltani turhauttavaksi. Siksi en sinne juuri osallistunut. Minulle tulee päivittäin paljon henkilökohtaisia viestejä blogikirjoitusteni johdosta. Kaikkiin niihin vastaan ja ne ovat pääasiassa hyvin rakentavia. 

Ensi vuoden Siun soten rahoitusta käsittelen ennen virallista tiedottamista kuntien hallitusten päätösten ja lehdistössä olleiden kirjoitusten tiedoilla. 

Kommentoi kirjoitusta.

Siun soten maksuosuuksien määräytymisestä

Lauantai 23.10.2021 klo 12:39

Lukijoilta on tullut kyselyjä Siun soten maksuosuuksien määräytymisestä. Kunnan sote-kulut pohjautuvat sen asukkaiden suhteelliseen käyttöön sote-alueen muihin kuntiin verrattuna. Kaava ei ole ihan helppo avata lyhyesti. Parhaani kuitenkin yritän. Se on alunperin vahvasti nurmeslaisilla voimilla tehty vuonna 2016. Kaupunginjohtajamme veti silloin Siun soten talousryhmää.

Siun soten maksuosuudet määräytyvät perusssopimuksessa suhteellisen käytön mukaan. Kunnan talousarviovuoden käytön mukainen osa perustuu kuluvan vuoden ennusteen ja kahden edellisen vuoden tilinpäätöksiin. Niitä painotetaan seuraavasti: kuluva vuosi 50 %, edelleinen 30 % ja sitä edellinen 20 %.

Kun päätämme omistajaohjauskokouksessa Siun soten talousarvion kehyksestä, puhumme sen kasvuprosentista edelliseen vuoden Siun soten talousarvioon verrattuna. Nyt on odotettavissa kuntien ensimmäisen kuulemisen jälkeen noin 2,5 % kasvu, josta jo olen kirjoittanut.

Kunnan talousarvion Siun soten maksuosuus taas riippuu sen kulukehityksestä kolmen tarkastekuvuoden ajalla. Esimerkiksi Joensuun sote-kulujen suhteellinen osuus on muihin kuntiin nähden kasvanut. Omassa omistajaohjausjaoston päätöksessä he ilmoittavat vähän harhauttavasti Siun soten raamiksi 3,7 %. Sen verran Joensuun sote-kulut kasvavat, jos Siun soten raami kasvaa  esitetyt 2,5 %. Näin Joensuun rooli ei ole helppo. Maakuntakeskushan maksaa lähes puolet koko Siun soten talousarviosta. Yksi prosentti Joensuun sote-kulujen muutoksessa on noin 2,5  miljoonaa euroa!!

Nurmeksen jako-osuus Siun Soten kokonaiskäytöstä on ollut laskeva, ja se on nyt 6,8 prosenttia. Vuonna 2021 Nurmeksen suhteellinen käyttö on jatkanut laskuaan, mistä syystä Nurmeksen tuleva muutosprosentti on merkittävästi pienempi kuin koko Siun Soten talousarvion kehys. Nyt meillä on tiedossa vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden kulut.

Kaupunginhallituksen pöytäkirjassa omistajaohjausevästyspylälässä on kaavio, miten Nurmeksen maksuosuus muodostuu eri Siun soten raamiprosenteilla. 

Oheinen taulukko kertoo raamimuutoksen vaikutuksen kaupunkimme vuoden 2022 maksuosuuteen verrattuna vuoteen 2021:

 Siun Soten raami: Nurmeksen osuus:

 0 %  - 1 217 102 € (-2,8 %) 

 1 %  - 797 484 € (-1,8 %)

 2 %  - 377 865 € (-0,9 %)

 3 %  + 41 754 € (+0,1 %)

 3,2 %  + 125 677 € (+0,3 %)

 4 %  + 461 372 € (+1,1 %)

 5 %  + 880 991 € (+2,0 %)

Taulukosta käy ilmi, että kaupunginhallituksen evästys 2,8 ei lisää kaupungin sotekuluja ensi vuodelle viime vuoteen verrattuna. Jos omistajaohjauskokus 2.11. päättäisi  raamiksi 4 % (Siun soten esitys 4,2 %), niin Nurmeksen talousarvioon kirjattaisiin vain 1,1 % nousu. Meillä omistajaohjausneuvottelijoilla on pieni liikkumavara ylös päin ja sitä myös käytämme.

Kommentoi kirjoitusta.

Nurmeksen esitys 2,5 - 3,4 % Siun soten raamiin

Tiistai 19.10.2021 klo 8:10

Tämän aamun paikallislehti kirjoittaa, että  Nurmeksen kaupungin esitys Siun soten ensi vuoden talousarvion  kehykseksi on 2,8 %. Kaupunginhallitus evästi  omistajaohjauskokousedustajiaan (Asko Saatsi, Henry Määttä, Hannu Pääkkönen ja Matti Kämäräinen) 4. 10. kokouksessaan. Kuntajoihtajat olivat omassa kokouksessaan päätyneet viemään kuntiensa hallituksille 2,5 % tason.

Nurmeksen kaupunginhallituksen pöytäkirjaan on avattu omistajaohjauskokouksen ohjeistus seuraavast:     ”Kaupunginhallitus evästi Siun soten omistajaohjauskokouksien kokousedustajia 2,8 %:n raamilla (vaihteluvälillä 2,5 % - 3,4 %)." Näin meillä kokousedustajilla on vielä neuvotteluvaraa ylöspäin. Tuomme oman näkemyksemme vielä vahvasti esille seuraavassa kokouksessa.

Toinen varsinainen raamiesityksen tekevä kokous on 2.11. Nyt jo tiedetään, että tiukimmin ovat kantansa lyöneet lukkoon Joensuu, Kontiolahti ja Liperi. Ne ovat vahvimmin 2,5 % kannalla. Yleensä em. kuntien edustajat ovat pari kymmennystä taipuneet meidän periferiakuntien suuntaan ratkaisevassa istunnossa.

Joiltain tahoilta on esitetty, että Siun soten esittämän 4,2 % ja kuntajohtajien 2,5 % käppi katetaan omaisuutta myymällä. Minulla on entistä kokemusta Siun soten omaisuuden myynnistä. Jos sille tielle nyt pakkotilanteessa lähdetään, niin neuvotteluissa vallitsevat täydelliset ostajan markkinat. Lisäksi saatetaan sotkea Joensuun asuntomarkkinat. Suoraan työpaikoiksi muutettuna tuo erotus tarkoittaa noin 215 henkilötyövuotta! No ei se voi noinkaan mennä.

Luulen, että Siun soten johtoryhmästä koostuva uuden hyvinvointialueen valmisteleva työryhmä miettii jo askelmerkkejä ensi maaliskuussa aloittavalle  hyvinvointialueen hallitukselle ja valtuustolle uuden palveluverkkolinjauksen sisältöä. Näin ensi vuoden budjettivaje ja mahdollisesti syntyneet alijäämät katetaan useampaan koriin.  

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuutetuilla kiireinen syksy

Sunnuntai 17.10.2021 klo 21:30

Tämä syksy on kuntien luottamushenkilöille kiireistä aikaa. Korona viivästytti vaalikauden alkua. Niinpä nyt tehdään ensi vuoden talousarviota ja uutta strategiaa koko vaalikaudelle yhtä aikaa. Syksyn aikana on ollut useampia seminaaripäiviä. Nurmeksen kaupunki on järjestänyt yleensä aina koko päivän seminaareja. Päivätyössä ja yksin yrittäjillä on ollut vaikeuksia saada vapaata. Käytäntöä muutetaan siten, että seminaarit aloitetaan iltapäivällä ja jaetaan tarvittaessa kahdelle päivälle.

Kuntien on nyt strategiatyössöön katsottava kauemmaksi tulevaisuuteen. Aikaikkunaksi ei riitä yksi valtuustokausi. Sote-ratkaisun ja kuntien väestörakenteen muutokset sekä kova työvoimapula on otettava vakavasti strategiatyössä huomioon. Siellä on oltava mukana myös vahva nuorten näkemys.

Olen kaupunkimme srategiatyössä mukana imagoryhmän jäsenenä. Menneen viikon keskiviikkoiltapäivän matkustimme tukevaisuuden ajatusympäristöön työpajatyön merkeissä. Meitä oli sparraamassa ulkopuolinen asiantuntijaryhmä kuopiolaisesta yrityksestä. Työskentely pohjautui osin valtuutetuille tehtyyn arvokyselyyn.

Kaupungintaloon kohdistunut tiistainen onneksi aiheeton ja tuomittava pommiuhka olikin aktivoinut valtuutettuja lähettämään paljon materiaalia juuri seminaarin alla. Jatkossa imagoryhmä tapaa vielä nuoret työpajan merkeissä. Meidän on oltava kiinnostava ja houkutteleva kunta, jotta selviämme tulevaisuuden haasteista ja viime vuosina alkanut myönteinen kehitys jatkuu. Tarvitsemme onnistumisia.

Menneeseen viikkoon on mahtunut Siun soten omistajaohjauksen eka kokous. Ensi vuoden talousarvion raamia ohjaa omistajakuntien heikkenevät talousennusteet. Näin kuntayhtymä ei saa haluamaansa kehystä, joka nostaisi kohtuullisesti myös vuoden 2023 alusta valtiolle siirtyvää rahoitusta koko siirtymäkauden ja sen jälkeen.  

Marraskuun alussa tehdään lopullinen kuntien esitys kehyksestä Siun sotelle. Koko Siun soten historian ajan kunnat ovat antaneet palvelujen tuottamiseen vähemmän rahaa, mitä Siun sote on laskelmissaan esittänyt.

Joensuu on harjoittanut tiukinta talouskuria Siun sotea kohtaan. Yhden kunnan se on aina tuekseen saanut ja näin syntyneellä enemmistöllä on omistajaojauskokouksessa syntynyt ”yksimielinen” päätös. Kuntayhtymän omistajista Pielisen Karjalan kunnat ovat olleet aina valmiita antamaan rahaa reilummin sote-palvelujen tuottamiseen.  

Harmillista on, että tarvevakioitu rahoitus ei toteudu täysimääräisesti. Niin sanotun siirtymätasauksen vuoksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen taloudelliset resurssit jäävät pysyvästi Suomen pienimmiksi tarpeeseen nähden.

                                   

Kommentoi kirjoitusta.

Maaseutuparlamentti Nurmeksessa vuonna 2024

Perjantai 1.10.2021 klo 22:37

Pari vuotta sitten järjestettiin tiukka nettiäänestys Maaseutuparlamentin isäntäkunnista.  Kurikka voitti kisan ja hyvänä kakkosena oli Nurmes. Koronan takia Kurikan tapahtuma järjestettiin vasta tänä vuonna menneellä viikolla nettiyhteyksien kautta. Maan suurin maaseututapahtuma järjestetään seuraavaksi Nurmeksessa vuonna 2024.

Nurmeksen kolmen henkilön ryhmä kävi tutustumassa Kurikan maaseutuparlamenttiin kutsuvieraina. Samalla teimme paljon muistiinpanoja järjestelyistä omaa parlamenttiamme varten. Yhteistyökumppaneita on paljon.  

Torstaiaamun ”Utopiasta normaaliin toimintaan - mistä aineksista hiiliviisas maaseutu syntyy?”-paneeliin osallistui Reeta Rönkkö. Kaupunginjohtaja  Asko Saatsin kanssa suoritimme  Maaseutuparlamentin viestikapulan vaihdon ja toimme sen Nurmekseen. Maaseutuparlamentti

Nurmeksen isännöimä Maaseutuparlamentti järjestetään Pielis-Areenassa yhteistyössä nuorisokeskuksen kanssa. Kurikassa netin kautta torstain ohjelmia seurasi noin 3000 vierasta. Nurmeksenkin tapahtuma vuonna 2024 järjestetään ainakin osittain netin kautta. 

Fyysisesti paikalle tulevia vieraita odotetaan maan suurimpaan maaseututapahtumaan 1000 - 1500. Toivotaan, että korona on siihen mennessä kokonaan selätetty. Tilaisuus vaatii isot järjestelyt eri yhteistyökumppaneitten kanssa.

Kurikan maaseutuparlamentti on kustannuksiltaan reilut 200 000 €. Tilaisuutta tukevat tuntuvasti mm. Maa- metsätalousministeriö, maakuntaliitto ja monet yhteistyökumppanit. Järjestävälle kunnallekin jää kohtuullinen taloudellinen vastuu. Kokonaisuutena parlamentti on järjestävälle kunnalle iso pr-tilaisuus. Tähän Nurmeskin valmistautuu huolella.

Kommentoi kirjoitusta.

Iso vaihtuvuus Siun soten hallinnossa

Keskiviikko 15.9.2021 klo 12:13

Eilen oli Siun soten uuden valtuuston kokous, jossa hallituksen pj:ksi valittiin Keskustan piirin pj Jertta Harinen. Keskustassa perinteisesti piirin puheenjohtajalla on tiettyjä oikeuksia. Aikoinaan olin vastaavassa tilanteessa neljä vuotta maakuntahallituksen pj:na.

Itse olin valmistautunut jo aikaisemminkin jättämään paikan. Viisi ja puoli vuotta maakunnan suurimman työnantajan hallituksen puheenjohtajana on ihan luvattoman pitkä aika. Valtuustoryhmän kautta ilmoitin ennakkoon antavani kaiken tiedon ryhmän käyttöön.

Olin ajatellut Keskustan ryhmässä sen työn jatkuvuutta. Yksi ryhmämme jäsen on ollut mukana PKSSK:n ajoilta hallituksen jäsenenä ja tuli sieltä tuekseni Siun soten hallitukseen vuoden 2016 alusta. Lisäksi hän on ollut koko ajan Siun soten henkilöstöjaoston jäsen ja sen varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on toiminut Siun soten konserniyhtiöitten hallituksissa. Hänellä olisi ollut vahva tietämys  jatkaa Siun soten hallituksessa puheenjohtajana.

Sosiaalidemokraatit ja Kokoomus antoivat arvoa kokemukselle. Pentti Keskisalo jatkaa valtuuston puheenjohtajana. Juhani Meriläinen nousi hallituksen varapuheenjohtajaksi ja Kokoomuksen Matti Ketonen jatkaa hallituksen vpj:na. Valtuuston pj. on ollut lähes kaikissa menneen vaalikauden ERVA-alueen neuvotteluissa mukana. Hänellä on ERVA-alueen yhtenäisyyden iso kuva kirkas. Nyt lähestyvät tammivaalit houkuttelevat politikointiin. Siitä on jo merkkejä. Nyt maltti on valttia. Poliittinen irroittelu ei vaan sovi vastuunalaiseen sote-asioiden hoitoon. 

Keskustan piirihallitus vaihtoi koko Siun soten hallitusryhmän, neljä hallituksen jäsentä ja kaksi valtuuston varapuheenjohtajaa. En tiedä, lähteekö tämä pitkän linja sote-asiantuntija  mukaan tammikuun vaaleihin tavoittelemaan hyvinvointialueen keskushallinnon paikkoja. Piirihän niistäkin sitten aikoinaan päättää.  Siun_sote_valtuusto_140921

Ainakin Siun soten kokoisissa pörssiyhtiöissä  keskushallinnossa tapahtuvat muutokset suunnitellaan  huolella ja osakkaiden kanssa neuvotellen. Nyt vain kolme entisen hallituksen varsinaisesta yhdestätoista jäsenestä jatkaa uudessa hallituksessa. Myös valtuusto (53 jäsentä) uudistui rajusti. Kaksitoista valtuutettua oli mukana viime vaalikaudella. Jatkan nyt Siun soten valtuustossa, jonka toimikausi päättyy 31.12.2022. Olen siellä Nurmeksen kaupungin valtuuston nimeämänä. 

Kysyin eilen valtuustoryhmässä, miten Siun soten kokoisen pörssiyhtiön osakkaat reagoisivat, jos yhtiön hallinnossa tapahtuisi vastaava myllerrys. En usko Siun sotessa mitään mullistuvaa tapahtuvan. Siun sote on edelleen vahvoissa käsissä. Sitä johdetaan tiedolla. Keskeisimmässä pöydässä on sekä yrityspuolella että kuntapuolella hyvin vastuunalaisissa tehtävissä meritoituneita henkilöitä kaikista ryhmistä.

Vuoden 2016 alusta aloitin Siun soten hallituksen puheenjohtajana. Ensimmäisen vuoden aikana tehtiin valmisteleva työ, jotta kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi voivat siirtää yhteiselle kuntayhtymälle kaikki sote-palvelut ja pelastustoimen.  Ensimmäisen vuoden aikana Nurmeksen ja Tikkamäen väli tulikin tutuksi. Kokoksia ja valmistelevia istuntoja oli paljon.

Kuntavaalien 2017 jälkeen lähes koko sama Siun soten hallitus jatkoi työtään, koska kuntayhtymä oli juuri puoli vuotta aikaisemmin aloittanut palvelujen tuottamisen. Maakuntavaalien piti olla lokakuussa 2018. Niitä ei tullut ja pestini venyi yli viiden ja puolen vuoden mittaiseksi. Olin tuolloin ilmoittautunut maakuntavaaleihin ehdokkaaksi. Siun soten hallituksen pj:n tehtävät olisi saanut hoitaakseen henkilö lähempää Joensuuta. Jos menestystä olisi vaaleissa ollut, niin piiri olisi sitten kompetenssini saanut mitata paikkoja jakaessaan.

Eletty jakso elämästäni Siun soten hallituksen puheenjohtajana on antanut paljon, mutta on se kyllä välillä hallinnut elämääni ajan käytön suhteen. Eipä ole päässeet pyörät eikä mieli sammaloitumaan. Koko ERVA-alue on tullut tutuksi aina ministeriöitä myöten. Korona-aika on ollut sikäli helpompaa, kun kokouksia on voinut pitää kotoa.

Koko Siun soten hallitus, johtoryhmä ja henkilöstö on tehnyt pioneerityötä, jota myös maan poliittinen johto on pitänyt mallina valtakunnan sote-ratkaisussa. Muistot elävät Olimme ME.  - Yhdessä jaoimme koko henkilöstön murheet ja myös ilon hetket. Kiitos teille kaikille. Onnea uusille päättäjille tulevaisuuden haasteisiin. Siun sote ei ole vielä valmis. Työ jatkuu.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »